Do's en dont's voor een geslaagd etentje met de kleinkinderen

Familie-etentjes met jonge kinderen vormen in nogal wat gezinnen een bron van stress. Ook eten moet je leren en dat begint van jongs af aan. Vanaf 5 à 6 jaar staan kinderen open voor nieuwe smaken, met mooie kleurtjes die verleiden om te proeven. Met deze tips kan je de smaakpapillen van jonge fijnproevers op weg zetten.

Eten doe je met... je brein

Worden je eetgewoonten, je smaak, je voorkeur bepaald door je onderbewustzijn? Dat is waar de gastrofysica op aanstuurt, de wetenschap die factoren bestudeert die je eetgedrag beïnvloeden.

Leven zonder koelkast

Uit pure gewoonte bergen we voedingswaren in de koelkast op, die daar eigenlijk niet thuishoren. Het is perfect mogelijk om je koelkast rationeler te gebruiken. Eigenlijk kan je zelfs zonder!

Eet eens een bokaaltje gezond

Het ziet er naar uit dat gefermenteerde groenten - of je ze nu thuis in bokalen stopt, dan wel in de winkel koopt - een van de grote foodtrends van 2019 wordt. Een gezonde keuze?

Dit voedsel houdt je brein in topconditie

Alert en helder zijn, een goed humeur hebben, een vitaal geheugen houden... Steeds meer blijkt dat dit ook afhangt van wat je eet. Want het voedsel dat op je bord ligt doet niet alleen iets met je lichaam maar ook met je hersenen. Zorg ervoor dat deze zes voedingsmiddelen regelmatig op je menu staan en je brein zal je dankbaar zijn.

Oplossingen bij smaakverlies

Als je smaak hapert, heeft dat natuurlijk grote gevolgen voor je eetlust. Een onderschat probleem waar nochtans heel wat mensen mee af te rekenen krijgen door ziekte, medicatie of veroudering. Door slimme smaaksturing trachten experts dit fenomeen te keren.

Alcoholvrij zit in de lift

Wordt thee de nieuwe wijn en water het nieuwe bier? Feesten zonder alcohol betekent in elk geval geen sociale zelfmoord meer. Met dank aan de nieuwe generatie alternatieven, die qua smaak de kinderschoenen zijn ontgroeid.

Doe niet om het even wat met voedingssupplementen

Online, in de apotheek, de drogisterij, de supermarkt,... vandaag vind je ze overal, de voedingssupplementen die je een gezonder lichaam beloven. Maar mag je er wel zoveel van innemen als je zelf wilt?

Gepersonaliseerd 'oncobrood' bevordert eetlust van kankerpatiënten

Kankerpatiënten die speciaal smaakgestuurd ontwikkeld brood eten, hebben meer eetlust en vertonen minder nevenverschijnselen van chemotherapie. Dat blijkt volgens de Karel de Grote Hogeschool (KdG) uit een eigen onderzoek naar het door het Leuvense Center for Gastrology ontwikkelde "oncobrood".

Antioxidanten: zijn pillen even doeltreffend als voeding?

Kanker, hart- en vaatziekten, alzheimer... zijn aandoeningen die verband houden met oxidatieve stress. Wil je ze indijken, dan moet je volop inzetten op antioxidanten, vooral dan op polyfenolen. En die vind je in fruit, groenten en... pure chocolade.

Is brood nu eigenlijk echt een dikmaker?

Nog niet zo lang geleden was dagelijks brood vanzelfsprekend. Vandaag ligt onze boterham alsmaar meer onder vuur van allerhande voedingsgoeroe's. De Nederlandse hoogleraar voeding Fred Brouns scheidt het kaf van het koren.

Pruimen: vezelrijk zomerfruit

Hou je van pruimen? Dan weet je vast wel dat het pruimentijd is! Pruimen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. Alle reden dus om pruimen te eten.

5 signalen dat je te weinig drinkt

Volwassenen hebben dagelijks ongeveer 1,5 liter vocht uit dranken nodig. Waarschijnlijk houd je niet precies bij hoeveel je drinkt. Deze vijf signalen waarschuwen ervoor dat je wel een extra glas water kunt gebruiken.

Vijf vragen en antwoorden over transvetten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil met ingang van 2023 een verbod op transvetten in industrieel bereide producten. Wat zijn transvetten en wat is er precies zo schadelijk aan?

Nitrieten in charcuterie: een onderschat gevaar

Bij het bereiden van ham, salami en andere bereide vleeswaren worden vaak nitraten en nitrieten toegevoegd. Hoewel deze additieven wettelijk toegestaan zijn, blijken ze wel schadelijk voor de gezondheid.

"Alcohol drinken is altijd een risico"

Alcohol drinken houdt altijd een risico in. Het is een waarheid als een koe, maar omdat de jongste tijd er in de media soms contradictorische berichten zijn verschenen over alcoholgebruik en de impact daarvan op de gezondheid, voelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zich genoopt bijzonder praktische aanbevelingen te formuleren, uitgaande van recente wetenschappelijke studies.