Elk jaar betaalt elke Vlaming die ouder is dan 25 jaar, een zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming. Momenteel bedraagt het bedrag van die premie 51 euro. Als je recht hebt op de verhoogde terugbetaling in het kader van de ziekteverzekering, betaal je slechts 26 euro. Die premie betaal je aan een zorgkas.

De meeste Vlamingen kiezen als zorgkas de zorgkas van hun ziekenfonds. Die zullen voortaan beter op hun tellen moeten passen, want vier procent van hun werkingsmiddelen - die de zorgkassen krijgen als subsidies - wordt dit jaar al afhankelijk van hun efficiëntie. De mogelijke financiële sanctie voor te lakse zorgkassen loopt stelselmatig op tot 20 procent in 2022.

Bij de controle houdt de Vlaamse overheid straks vooral rekening met een tijdige afhandeling van de bijdragen. Concreet: de zorgkassen zullen ten laatste in april al een eerste aanmaning moeten sturen als een lid de jaarlijkse bijdrage nog niet heeft gestort. Omgekeerd wordt ook rekening gehouden met de tijdige uitbetaling van tegemoetkomingen aan de leden.

Elk jaar betaalt elke Vlaming die ouder is dan 25 jaar, een zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming. Momenteel bedraagt het bedrag van die premie 51 euro. Als je recht hebt op de verhoogde terugbetaling in het kader van de ziekteverzekering, betaal je slechts 26 euro. Die premie betaal je aan een zorgkas.De meeste Vlamingen kiezen als zorgkas de zorgkas van hun ziekenfonds. Die zullen voortaan beter op hun tellen moeten passen, want vier procent van hun werkingsmiddelen - die de zorgkassen krijgen als subsidies - wordt dit jaar al afhankelijk van hun efficiëntie. De mogelijke financiële sanctie voor te lakse zorgkassen loopt stelselmatig op tot 20 procent in 2022. Bij de controle houdt de Vlaamse overheid straks vooral rekening met een tijdige afhandeling van de bijdragen. Concreet: de zorgkassen zullen ten laatste in april al een eerste aanmaning moeten sturen als een lid de jaarlijkse bijdrage nog niet heeft gestort. Omgekeerd wordt ook rekening gehouden met de tijdige uitbetaling van tegemoetkomingen aan de leden.