Virtuele therapie tegen hoogtevrees

Vanop de rand van een wolkenkrabber de diepte in turen. Doet die gedachte je huiveren? Een hoogtevrees app met virtuele realiteit biedt mogelijk een uitweg voor die angst.

Nederlandse onderzoekers van de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de app ZeroPhobia ontwikkeld. Daarmee kan je je angsten te lijf gaan in de veilige omgeving van je eigen huis. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat deze aanpak even effectief werkt als de reguliere therapie. De methode die de app gebruikt, is trouwens gebaseerd op de principes van de cognitieve gedragstherapie.

Waarom virtual reality?

Hoe je over iets denkt, heeft een impact op hoe je je daarbij voelt. Om angstgedachten te verdrijven, word je geleidelijk blootgesteld aan situaties die je als eng ervaart. Dat gebeurt hier niet in het echt – wat voor veel mensen een te hoge drempel is – maar in een virtuele realiteit. Een smartphone en een virtualrealitybril helpen daarbij. Omdat je door de app en de VR-bril beseft dat het om een virtualrealityomgeving gaat, ligt de drempel om in de diepte te kijken een pak lager.

Hoe werkt de app?

Wanneer je de bril opzet en de app opent, neemt de virtuele realiteit je hele blikveld over. Vervolgens sta je bovenaan het dak van een flatgebouw en krijg je de opdracht om over de rand naar beneden te kijken en te tellen hoeveel fietsen er beneden staan. De app is een beetje opgevat zoals een computergame, met telkens uitdagender opdrachten. Na elk level moet je je eigen angst beoordelen en trachten een hoger niveau te bereiken. De onderzoekers zijn van plan om gelijkaardige apps te ontwikkelen voor wie vliegangst, claustrofobie of een spinnenfobie heeft.

JAMA Psychiatry, www.zerophobia.app

Partner Content