Anticonceptiepleister

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een van de methoden om zwangerschap te voorkomen.

Baarmoederkanker

Baarmoederkanker

Endometriumkanker is kanker die de binnenbekleding van de baarmoeder aantast. Het meest voorkomende symptoom is onregelmatige bloeding. Bij baarmoederhalskanker is de baarmoederhals aangetast.

Baarmoederhalsdysplasie

Baarmoederhalsdysplasie

Het uitwendige van de baarmoederhals gaat over in de vagina en is bekleed met platte cellen, plaveiselcellen genaamd. Het inwendige van de baarmoederhals is bekleed met zogenaamde cilindercellen. Op de raaklijn van deze twee celtypes, kan zich abnormale cellengroei, oftewel baarmoederhalsdysplasie, ontwikkelen.

Verwijdering van de eierstokken

Verwijdering van de eierstokken

Soms maken medische omstandigheden het nodig een of beide eierstokken operatief te verwijderen. Deze operatie heet een ovariotomie of oöforectomie.

Onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid kan vele oorzaken hebben en in veel gevallen wordt de oorzaak van kinderloosheid van een stel nooit gevonden.

Het premenstrueel syndroom

Het premenstrueel syndroom

De hormonale veranderingen net voor de menstruatie kunnen lichamelijke en emotionele belastingen veroorzaken die kenmerkend zijn voor het premenstrueel syndroom.

Een spiraaltje

Een spiraaltje

Een spiraaltje is een klein voorwerpje van plastic of metaal, van uiteenlopende vorm en grootte, dat in de baarmoeder wordt ingebracht om een zwangerschap te voorkomen.

De menopauze of overgang

De menopauze of overgang

De menopauze, beter bekend als de overgang, is een natuurlijke fase van het ouder worden van een vrouw. Het betekent dat de menstruatiecyclus van de vrouw en ook haar vruchtbaarheid ten einde komen.

Endometriose

Endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij endometriumcellen zich hechten aan weefsels rondom de baarmoeder zoals de eileiders, de eierstokken of de grotere of kleinere darmen.