De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een progressief verlies van de geestelijke vermogens, gekenmerkt door degeneratie van het hersenweefsel.

Een beroerte

Een beroerte

Een beroerte treedt op als er naar een gedeelte van de hersenen te weinig bloed wordt aangevoerd, met het gevolg dat er weefsel afsterft.

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson veroorzaakt degeneratie van neuronen in de substantia nigra, het deel van de hersenen van waaruit de spierbewegingen worden aangestuurd.

Diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie

Slechte regeling van de bloedglucosespiegel bij diabetes mellitus of suikerziekte kan verschillende vormen van zenuwbeschadiging veroorzaken.

Multiple sclerose

Multiple sclerose

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte; dat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zich tegen zichzelf keert.

Epilepsie

Epilepsie

Epilepsie is een stoornis die gepaard gaat met aanvallen; er treedt een plotselinge, tijdelijke verandering op in het functioneren van de hersenen.

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking wordt ook meningitis genoemd en kan worden veroorzaakt door schimmels, chemische irritatie of medicijnallergieën, en tumoren.

Een depressie

Een depressie

Anders dan gewone zwaarmoedigheid, droefheid of verdriet, is depressie een toestand waarbij iemand zich onbeheersbaar en overweldigend ongelukkig voelt, zo erg dat het hem of haar vaak totaal 'uitblust.'