Vertel uw persoonlijk hulpverhaal aan het Rode Kruis

04/02/14 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

Het Belgische Rode Kruis viert deze week zijn 150ste verjaardag. Met de nodige toeters en bellen en een oproep aan iedereen die de hulpverlening een warm hart toedraagt. De organisatie is op zoek naar menselijke verhalen van al wie in de afgelopen 150 jaar betrokken was bij een of andere actie.

Misschien hielp u zelf mee bij een actie of werd u net gered dankzij een Rode Kruis vrijwilliger. Alle verhalen, groot of klein, zijn welkom op het nieuwe platform 150jaar.rodekruis.be.

Een vleugje geschiedenis

De oorsprong van het Rode Kruis ligt op een slagveld in het Italiaanse plaatsje Solferino. In 1859 werden hier bij een veldslag tussen Oostenrijk en Frankrijk zo'n 40.000 gewonde soldaten zonder verzorging aan hun lot overgelaten. De Zwitserse bankier Henri Dunant was geschokt door de gruwel en besloot om hulpposten op te richten om ter plaatse gewonden van beide kampen te verzorgen. Hij pende hierover een boek waarin hij het idee lanceerde om in vredestijd permanente hulpposten op te richten. Dat leidde enkele jaren later tot de geboorte van het Internationale Rode Kruis. De Belgen waren er als de kippen bij om mee op de humanitaire kar te springen en tekenen meteen voor een primeur. Het Belgische Rode Kruis is in 1864 de eerste nationale afdeling die het levenslicht zag.

Onze partners