© Getty Images

Verplichte isolatie vervalt na positieve test

Wie een positieve coronatest aflegt, moet niet meer automatisch zeven dagen in isolatie. Dat hebben de ministers van Gezondheid van ons land beslist. De afschaffing van de verplichte isolatieperiode is een gevolg van de gunstige evolutie van de pandemie. Voortaan wordt een infectie met Covid benaderd zoals griep.

Het is nu aan de deelstaten om ervoor te zorgen dat de beslissing zo snel mogelijk in de praktijk wordt omgezet. In Brussel treden de maatregelen onmiddellijk in werking.

Het blijft voor de ministers zeer belangrijk dat mensen met respiratoire symptomen, zoals hoesten en koorts, thuis blijven zolang de symptomen aanhouden. Indien de symptomen ernstig zijn, moet contact met de huisarts worden opgenomen. Wie positief test op Covid maar geen symptomen heeft, moet niet meer thuis blijven.

Het blijft ook aangewezen een mondmasker te dragen bij symptomen, vooral bij contact met oudere of kwetsbare mensen. Ook andere hygiëneaanbevelingen om de overdracht van luchtweginfecties te beperken, zoals handen wassen en goede ventilatie, zijn aanbevolen.

Woonzorgcentra

Voor bewoners van woonzorgcentra moet de behandelende arts beslissen over de beschermingsmaatregelen in geval van luchtweginfectie van de bewoner. De maatregelen in de voorziening moeten worden bepaald door de coördinerende arts, ondersteund door het zorgteam van het woonzorgcentrum. Voor ziekenhuizen is het aan het comité voor ziekenhuishygiëne om de regels voor eventuele isolatie te bepalen.

“Het is goed dat we deze beslissing hebben genomen”, reageert Vlaams minister Hilde Crevits. “Dit was niet meer vol te houden, nu Covid steeds meer als een griep wordt benaderd.” Ze roept wel op de nodige voorzichtigheid aan de dag te blijven leggen, zeker in onze contacten met oudere of kwetsbare mensen. “We zullen de nodige stappen zetten om dit te laten aanpassen in het decreet”, besluit Crevits.

Bron: Agentschap Zorg & Gezondheid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content