Voor een raadpleging bij een huisarts betalen personen met recht op de verhoogde tegemoetkoming slechts een persoonlijk aandeel (remgeld) van 1 of 1,5 euro. Tot nu toe moesten ze echter wel het volledige ereloon van de arts voorschieten op het ogenblik van de raadpleging en zich dan laten terugbetalen door hun ziekenfonds. Dit vormde voor sommige patiënten een drempel waardoor ze hun verzorging gingen uitstellen.

Vanaf 1 oktober moet de huisarts de derde betaler toepassen voor zijn patiënten met recht op de verhoogde tegemoetkoming. Concreet komt dit er op neer dat betaalt een patiënt met recht op verhoogde tegemoetkoming enkel zijn persoonlijk aandeel betaalt. De huisarts ontvangt de rest van zijn ereloon rechtstreeks van het ziekenfonds. De maatregel is van toepassing op de raadplegingen en voor de technische verstrekkingen die tijdens de raadpleging zijn uitgevoerd maar niet voor de huisbezoeken.

Het Vlaams Patiëntenplatform, het Netwerk tegen Armoede en de Gezinsbond vinden dat de derde betaler niet beperkt mag blijven tot de groep van patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming, maar open moet staan voor iedereen met financiële moeilijkheden.

Voor een raadpleging bij een huisarts betalen personen met recht op de verhoogde tegemoetkoming slechts een persoonlijk aandeel (remgeld) van 1 of 1,5 euro. Tot nu toe moesten ze echter wel het volledige ereloon van de arts voorschieten op het ogenblik van de raadpleging en zich dan laten terugbetalen door hun ziekenfonds. Dit vormde voor sommige patiënten een drempel waardoor ze hun verzorging gingen uitstellen.Vanaf 1 oktober moet de huisarts de derde betaler toepassen voor zijn patiënten met recht op de verhoogde tegemoetkoming. Concreet komt dit er op neer dat betaalt een patiënt met recht op verhoogde tegemoetkoming enkel zijn persoonlijk aandeel betaalt. De huisarts ontvangt de rest van zijn ereloon rechtstreeks van het ziekenfonds. De maatregel is van toepassing op de raadplegingen en voor de technische verstrekkingen die tijdens de raadpleging zijn uitgevoerd maar niet voor de huisbezoeken.Het Vlaams Patiëntenplatform, het Netwerk tegen Armoede en de Gezinsbond vinden dat de derde betaler niet beperkt mag blijven tot de groep van patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming, maar open moet staan voor iedereen met financiële moeilijkheden.