Veilige technieken voor witte tanden

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vandaag willen we niet alleen gezonde tanden, maar ook een mooi gebit. Van bleaching tot implantaten, esthetische oplossingen bestaan er op ieders maat.

Inhoud:

Een Hollywoodsmile?
Bleachen bij de tandarts
Bleachen bij u thuis
Een schildje voor de tanden
Wij willen een Kim Clijstersglimlach

Onze glimlach is ons visitekaartje, hij is bepalend voor ons voorkomen en dus erg belangrijk in onze dagelijkse contacten. Die glimlach wordt voor een groot deel bepaald door onze tanden. En daar wringt het schoentje wel eens. Vroeger gingen we naar de tandarts als we ergens een gaatje hadden of de kiespijn niet meer te harden was. Tegenwoordig willen we een gezond én een mooi gebit. Tal van nieuwe technieken en materialen spelen daarop in. De tiener die geen blokjes draagt om zijn tanden perfect in de rij te krijgen, hoort er niet meer bij. Wat orthodontisten op dit vlak presteren, is werkelijk knap.
Maar rechte tanden alleen volstaan niet voor een stralende glimlach. Ook de kleur speelt een belangrijke rol. Dat die niet altijd even wit is, heeft diverse oorzaken:

  • het aantal mensen dat de tanden perfect poetst, is bedroevend klein en een slechte mondhygiëne is een belangrijke oorzaak van tandverkleuring
  • externe factoren (roken – koffie, thee, rode wijn of cola drinken – bosbessen, kersen, rode bieten, kleurstofbevattend snoep eten) kunnen de kleur van de tanden beïnvloeden
  • grijze verkleuringen kunnen het gevolg zijn van tetracyclinegebruik tijdens de jeugd, dat zijn antibiotica die vroeger vaak werden gebruikt om allerhande infecties te behandelen
  • overmatig gebruik van fluor tijdens de tandvorming
  • ook het afsterven van de tandzenuw door een trauma of het ontzenuwen van een tand die behandeld werd voor uitgebreide cariës, veroorzaakt een verkleuring van de tand.

Een Hollywoodsmile?

Heel weinig mensen hebben van nature echt witte tanden. Denk dus maar niet dat Hollywoodsterren een door de natuur begenadigd ras vormen: hun brede, stralendwitte smile is meestal het werk van hun tandarts. In de V.S. bieden nagenoeg alle tandartsen een bleachingbehandeling aan.
De kleur van onze tanden wordt hoofdzakelijk bepaald door de dentine, en is dus erfelijk bepaald. Het email dat daaroverheen ligt, is nagenoeg transparant. Met de leeftijd heeft het dentine de neiging geler te worden. Vooral eet- en drinkgewoontes (en roken) laten sporen na op het email.
Een eerste wapen om daartegen ten strijde te trekken, is een degelijke mondhygiëne, die erin bestaat de tanden tweemaal per dag gedurende minstens twee minuten te poetsen met een degelijke tandenborstel en ze ’s avonds bovendien te flossen. Zo’n poetsbeurt moet minstens twee minuten duren en de tandenborstel moet om de 3 maanden vervangen worden. Laat u daarnaast één- tot tweemaal per jaar de tandsteen (het hardgeworden tandplak) verwijderen en de tanden polijsten door de tandarts, dan bent u al aardig op weg om uw gebit gezond en wit te houden. Het gebruik van een speciale “witmakende” tandpasta kan eventueel helpen om witte tanden langer wit te houden, maar zal nooit volstaan om verkleurde tanden weer wit te maken.

Terug naar begin

Bleachen bij de tandarts

Na de Verenigde Staten wordt nu ook Europa veroverd door het fenomeen bleaching. Niet dat deze techniek echt nieuw is: de Romeinen pasten hem al toe! Hun methode was eenvoudig maar niet erg aantrekkelijk: ze poetsten hun tanden met Portugese urine (deze bleek de hoogste ammoniak-concentratie te bezitten).
Wie overweegt zijn tanden te bleken, doet er goed aan altijd eerst een tand-arts te raadplegen. Hij is immers de aangewezen persoon om de veiligste en meest aangewezen behandelingsmethode te bepalen en om de toestand van uw gebit te beoordelen. Onverzorgde cariës, een beschadigde tand of gekwetst of ontstoken tandvlees kan tijdens het bleken immers pijn veroorzaken.

Kiest u voor een zogenaamde in office bleaching, dan krijgt u een versnelde behandeling die door de tand-arts in zijn praktijk wordt uitgevoerd. Hij gebruikt daarbij een geconcentreerde etsgel (met een hoge concentratie waterstofperoxide) die wordt aangebracht in een op maat gemaakt mondstukje. Om pijn aan het tandvlees te vermijden, wordt dit tijdens de behandeling beschermd. De gel wordt geactiveerd door warmte en/of (laser)licht. Deze methode is vooral aangewezen bij hardnekkige, diepere verkleuring.

Een bleachingbehandeling duurt een halfuur tot een uur en moet soms enkele malen herhaald worden. Extrinsieke verkleuringen (door dranken, voeding,...) reageren veel gemakkelijker op een bleachingbehandeling dan intrinsieke (door tetracycline, fluor,...). Laserbleaching geeft de beste resultaten bij diepe verkleuringen. Uw tandarts kan u helpen om eventuele onrealistische verwachtingen te vermijden, maar zelfs hij zal het resultaat van een bleachingbehandeling nooit exact kunnen voorspellen.

Naast het feit dat het resultaat niet blijvend is, heeft bleaching overigens nog een grote beperking: het kan enkel toegepast worden op natuurlijke, dus originele tanden. Bruggen, kronen en composietvullingen zullen er niet op reageren. Als u dus een brug of kroon moet laten plaatsen, denk dan eerst even na of u uw tanden niet graag een tintje lichter hebt. De tandarts kan dan eerst de bleaching toepassen en achteraf de kroon of brug aan de nieuwe tandkleur aanpassen.
Een bleachingbehandeling bij de tandarts kost tussen de ? 150 en ? 1000 (afhankelijk van de toegepaste techniek) en wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Het resultaat blijft één tot vier jaar zichtbaar, afhankelijk van de mondhygiëne en het gebruik van drank- of voedingsproducten die kleurstoffen bevatten of het rookgedrag. Sommige mensen denken dat tanden nadat ze eenmaal gebleekt zijn sneller verkleuren, maar dat is onzin.

Terug naar begin

Bleachen bij u thuis

Bleachen kunt u ook zelf. Het is echter wel belangrijk eerst door een tandarts te laten nagaan of uw tanden in orde zijn en uw tandvlees gezond is. Producten voor thuisbleaching zijn minder geconcentreerd dan de producten die door de tandarts gebruikt worden. Bij een eerste reeks producten maakt de tandarts eerst een goed passende bleeklepel op maat waarin de bleekgel wordt aangebracht. Andere mogelijkheden zijn: het gebruik van een standaardlepel met bleekgel (die nooit zo goed zal aansluiten tegen de tanden en dus een minder regelmatig resultaat kan geven) en van strips met een bleekmiddel die op de tanden worden aangebracht.

Het is belangrijk altijd eerst de gebruiksaanwijzing (helemaal!) te lezen en ze ook na te leven. In het begin zal het bleekmiddel altijd een beetje prikken maar indien u merkt dat uw tanden of tandvlees echt pijn doet, dan stopt u de bleachingbehandeling beter en raadpleegt u een tandarts. Thuis-bleaching zal sneller herhaald moeten worden dan een behandeling die uitgevoerd wordt door een tandarts.

Een opmerkelijk en veilig product om thuis uw tanden te bleken is iWhite. De Whitening Kit bevat een rubberen mondstuk en 10 individueel verpakte bleekstrips. In het mondstuk werd het blauwe licht, gekend van bij de tandarts, geïntegreerd. Dit licht versnelt de blekingswerking en verkort daardoor de behandelingstijd aanzienlijk. Bovendien zorgt het licht voor diepere resultaten. De strips die in het mondstuk worden gelegd, nemen de vorm van de tanden aan en zorgen op die manier voor een goed contact tussen het product en de tanden. De behandeling van één tandenboog duurt 20 minuten. De totale behandeling wordt gespreid over 5 dagen. iWhite wordt verkocht in de apotheek en kost ? 49,95.

Terug naar begin

Een schildje voor de tanden

Een andere mogelijkheid om de kleur van één of meerdere tanden te wijzigen (het geeft bijvoorbeeld mooie resultaten bij diepe verkleuring), maar ook om de vorm te corrigeren, te kleine tanden groter te maken, lichtjes scheefstaande tanden te maskeren of spleetjes tussen tanden te vullen, is het aanbrengen van facings, ook veneers genoemd. Het gaat hier om een laagje tandkleurig composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt gekleefd. Het grote voordeel is dat slechts een miniem laagje van de natuurlijke tand wordt weggeslepen en het verlies van oorspronkelijk tandweefsel dus veel geringer is dan bijvoorbeeld bij het plaatsen van een kroon. Uiteraard moet deze behandeling door de tandarts gebeuren.

Voor het aanbrengen van een facing van composiet wordt waar nodig een heel dun laagje van het oppervlak van de tand geslepen. Voor het composiet kan worden aangebracht, etst de tandarts de kies met een zuur zodat het oppervlak ruwer wordt en beter zal hechten. Hierop komt een dun laagje composiet in de gewenste kleur. Het wordt in de gewenste vorm gebracht en vervolgens met een speciale lamp uitgehard. Als de tand volledig de gewenste vorm heeft, wordt hij ten slotte gepolijst. Een facing van composiet kost gemiddeld ? 250.

Bij porseleinen facings maakt de tandarts een afdruk van de betrokken tand(en) nadat de voorzijde zorgvuldig is afgeslepen, iets meer dan wanneer composiet wordt gebruikt. Deze afdruk gaat naar een tandtechnisch laboratorium, waar de schildjes (de facings) vervaardigd zullen worden. Zodra dit is gebeurd, worden de tanden geëtst met een zuur en de schildjes er met een soort cement op gekleefd. Porseleinen schildjes zijn meestal sterker dan facings van composiet, maar ook een stuk duurder. De gemiddelde prijs bedraagt ? 550 per facing.

Een nieuw concept voor een stralende glimlach met veneers is Glamsmile, een methode die ontwikkeld werd door het Belgische bedrijf Remedent. Hier worden de veneers of facings vervaardigd uit hybride composiet-porselein materiaal. Na het nemen van een afdruk van het gebit en foto’s van het gezicht en de tanden, worden de ultradunne schildjes in de Glamsmilelaboratoria op maat gemaakt.
Tijdens een tweede bezoek aan de tandarts worden de tanden ruw gemaakt en geëtst en wordt een kleefstof aangebracht. Dankzij de Glamsmile plaatsingsboog worden alle facetten van één tandenboog in één beweging op hun plaats gebracht. Daarna wordt de kleefstof uitgehard, het overtollige cement en de boog verwijderd, de facings afgewerkt en gepolijst. Deze procedure is behoorlijk tijdsbesparend.
De prijs van een Glamsmilebehandeling bedraagt tussen de ? 2000 en de ? 3000 per tandenboog.

Terug naar begin

Wij willen een Kim Clijstersglimlach

In het voorjaar liet High Tech Laser, een bedrijf dat gespecialiseerd is in lasertechnologie, een onderzoek uitvoeren naar de tevredenheid van de Belg over zijn tanden. De ondervraagden (511 Belgen ouder dan 15 jaar) vonden witte (65%) en rechte (47%) tanden blijkbaar belangrijker dan gezonde (31%) tanden.

Een derde van de Belgen ziet op tegen een bezoek aan de tandarts omwille van de pijnlijke behandeling (30%), de verdoving (14%), het gebruik van de boor (9%) en een eerdere slechte ervaring (7%).

90% van de ondervraagden weet dat bleachen bestaat, maar slechts 6% heeft zijn tanden reeds gebleekt. Van deze groep deden de meesten (38%) dat één keer per jaar, meestal bij de tandarts (70%). 8% voerde de bleaching thuis uit maar op voorschrift van de tandarts, 13% volledig op eigen houtje. Van diegenen die hun tanden nog nooit hadden laten bleken, was 12% van plan dat in de toekomst te laten doen.

Op de vraag welke Belg de mooiste glimlach heeft, kreeg Kim Clijsters (foto) de meeste stemmen.

Kronen, bruggen, implantaten,...
De resultaten worden steeds degelijker en natuurlijker

Ook voor wie een aantal tanden verloren is, bestaan er oplossingen die nauwelijks van de natuurlijke exemplaren te onderscheiden zijn.

Roel Leroy heeft zich als tandarts gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde, parodontoloog Mic Demanet legt zich vooral toe op tandvlees- chirurgie, bothersteltechnieken en implantaatchirurgie. Zij werken samen om voor hun patiënten een oplossing uit te werken die functioneel is én
esthetisch.
“De esthetiek is de laatste tijd veel belangrijker geworden in de tandheelkunde”, legt Roel Leroy uit. “Wij werken met het Zweedse bedrijf NobelBiocare dat daarop inspeelt door materialen en technieken te ontwikkelen voor kronen en bruggen, die heel natuurlijke ogen. Vroeger werd een kroon of een brug omwille van de stevigheid vervaardigd uit metaal, bedekt met een laag tandkleurig porselein, of voor de kiezen soms zelfs volledig uit metaal (zoals de legendarische gouden tanden). Bij het Procerasysteem van NobelBiocare neemt de tandarts een afdruk van de tand die behandeld moet worden om een gipsmodel te maken. Dit model wordt ingescand, de gegevens worden via de computer doorgestuurd en in het bedrijf wordt op basis daarvan uit een blok zirkonium of aluminiumoxide een perfect gepersonaliseerde structuur (een kroon of een brug) gefreesd. Daar waar de vroegere kronen omwille van hun basis in metaal geen licht doorlieten en onderaan dus een grijze schijn hadden, zien de kronen in zirkonium of aluminiumoxide er heel natuurlijk uit omdat ze het licht op haast dezelfde manier weerkaatsen als een natuurlijke tand. De randen van deze kronen zijn nauwelijks voelbaar, waardoor ze veel minder tandvleesproblemen veroorzaken. Bovendien is het materiaal uiterst stevig zodat de kans op breken miniem is. Bruggen in zirkonium of aluminiumoxide zijn zo stevig dat een volledige tandenboog eventueel in één stuk kan vervaardigd worden.”
Natuurlijke tanden
maximaal behouden
Roel Leroy: “Een tweede trend die zich duidelijk aftekent, is dat we de natuurlijke tanden steeds maximaal behouden en ze zo weinig mogelijk beschadigen. Vroeger werden voor een brug de naastgelegen tanden afgeslepen zoals bij kronen. Daarvoor moesten deze vaak gezonde tanden ontzenuwd worden. En we weten intussen dat een ontzenuwde tand nog slechts een gemiddelde levensduur heeft van ongeveer 20 jaar.
Wanneer dus op vrij jonge leeftijd een brug werd aangebracht, wist men dat die na verloop van tijd problemen zou geven omdat de steunpunten waarop ze vastgemaakt werd, zouden loskomen. Dat kan voorkomen worden met een geschroefde brug op implantaten. Daarbij blijven de naastgelegen tanden onaangeroerd. De brug wordt met kleine schroefjes op de implantaten vastgemaakt en de gaatjes – op een niet-zichtbare plaats in de tand – worden gevuld met composiet.”
“Ook de techniek om implantaten te plaatsen en het materiaal dat daarbij
gebruikt wordt, heeft een belangrijke evolutie doorgemaakt”, vult Mic Demanet aan. “Onderzoek toonde aan dat het kaakbot veel sneller vastgroeit aan implantaten met een opgeruwd titanium-oppervlak met groeven. Daar waar men vroeger 4 tot 6 maanden moest wachten, kunnen we met deze implantaten in vele gevallen vaste tanden zetten onmiddellijk na de implantatie. Ander voordeel is dat het implantaat het kaakbot blijft prikkelen waardoor er geen resorptie optreedt. Bij een brug op natuurlijke tanden (net zoals bij een uitneembare prothese overigens) zal het kaakbot op de plaats van de ontbrekende tanden spontaan resorberen waardoor het een aantal jaren later – bijvoorbeeld op het moment dat de ontzenuwde tanden geen steun meer kunnen bieden aan de brug – niet meer mogelijk is om implantaten te plaatsen zonder botregeneratie. Om een implantaat naar behoren te kunnen plaatsen, moet je voldoende kaakbot hebben.”
Minder pijn,
minder zwelling
Voor het plaatsen van implantaten heeft NobelBiocare een heel belangrijk hulpmiddel ontwikkeld, de NobelGuide. “Met dit systeem kan met een zeer grote nauwkeurigheid een implantaatbehandeling worden gepland en uitgevoerd”, zegt Mic Demannet. “Op basis van een scan van de mond, bekomen wij op de computer een 3D-beeld van de kaakbeenderen. Met behulp van een computerprogramma kunnen we op basis daarvan zeer precies bepalen waar de implantaten moeten komen, in welke richting, waar er eventueel botregeneratie nodig is enz.
Op basis van het computermodel wordt vervolgens een soort mondstuk vervaardigd dat als boormal dient, met gaatjes die precies de juiste plaats, hellingsgraad en omvang hebben zodat wij weten dat de implantaten die via deze gaatjes worden aangebracht precies op de juiste plaats zullen zitten. Bovendien kan meteen een voorlopige prothese worden vervaardigd. Vroeger moesten we het tandvlees openmaken, met dit systeem werken we door het tandvlees heen, wat veel minder pijn en zwelling geeft. Indien een botregeneratie nodig is, hebben we dat vooraf op de scan gezien en kunnen we duidelijk bepalen waar dit nodig is. Alles kan dan in één zitting gebeuren.”
Bij het bepalen van de precieze plaats van de implantaten wordt ten slotte ook rekening gehouden met de papillen (de driehoekige tandvleesstukjes tussen twee tanden). Voor een mooie, natuurlijke glimlach is het namelijk erg belangrijk dat ook het tandvlees er ongeschonden uitziet. Met het compu- termodel kan daar rekening mee gehouden worden.
In principe levenslang
Het plaatsen van kronen, bruggen en implantaten is geen goedkope zaak. “Laten we zeggen dat de technieken en materialen tegenwoordig zo uitgebreid zijn, dat we niet alleen voor elk geval een oplossing kunnen bieden, maar ook rekening kunnen houden met de mogelijkheden en wensen van de patiënt. De nieuwe technieken maken het bijvoorbeeld mogelijk om reeds een volledige, vaste brug te maken op 4 implantaten, daar waar er vroeger minimaal 6 nodig waren. Dat levert een hele besparing op.
Voor mensen die een heel natuurlijk resultaat voor hun voortanden primordiaal vinden, werken we samen met tandtechnici die ware kunstenaars zijn. De tanden die zij maken met keramische materialen, zijn niet van echte te onderscheiden. Elk groefje, elke kleurschakering komt erin voor. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast.
Daar staat tegenover dat een implantaat dat juist geplaatst is en goed onderhouden wordt, in principe levenslang meegaat. Het bot groeit immers vast aan het implantaat, terwijl een natuurlijke tand wordt vastgehouden door
vezels. Bacteriën kunnen deze vezels veel gemakkelijker afbreken dan dat ze het bot kunnen aantasten.
Correct poetsen is uiteraard belangrijk voor het behoud van een mooie glimlach! Bacteriën mogen geen kans krijgen om in de mond een ravage aan te richten.

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content