© Getty Images/iStockphoto

Van je tattoo af zonder littekens

Een tatoeage is voor het leven of tot de dag dat je er spijt van krijgt. Met de nieuwe lasertechnologie wordt je huid weer een onbeschreven blad.

Ooit waren ze het symbool van stoere zeebonken en zware bikerboys. Vandaag zijn tatoeages alom. Spijtoptanten waren in het verleden aangewezen op technieken zoals het wegbranden, wegsnijden of wegschaven van hun tattoo. “Dat gaf veel ongewenste huidschade”, zegt dermatoloog en laserchirurg dr. Serge Coopman. De ontwikkeling van tattoolasers zorgt er nu voor dat tatoeages op een esthetisch verantwoorde manier worden uitgewist.

“De lasers werken op basis van selectieve fotothermolyse, een techniek die ook wordt ingezet bij het verwijderen van wijnvlekken, pigmentatie en couperose. De laser zendt lichtpulsen uit op de tatoeage die worden geabsorbeerd door de inkt. Die doen de inktdeeltjes uit elkaar spatten. Die partikeltjes worden op natuurlijke wijze door de huid afgevoerd via lymfevaten of huidkorstjes.” Het is een stapsgewijs proces, met ongeveer twee maanden tussen elke sessie. Na elke behandeling vervaagt de tattoo verder. De laserbehandeling veroorzaakt ongeveer dezelfde pijn als bij het aanbrengen van een tattoo, maar ze duurt slechts enkele minuten, afhankelijk van de oppervlakte. Nadien moet je enkele dagen antiseptische crème smeren en geduld oefenen.”

Niet altijd even makkelijk

Niet elke tatoeage laat zich vlot uitgommen. Dr. Coopman: “Kleine amateurtatoeages kunnen in enkele sessies. Grote professionele tekeningen vergen een langdurige behandeling. Een jaar is geen uitzondering. Donkere tinten, ook oude, gaan vlot weg. Maar op kleuren zoals geel, oranje, turkoois en violet krijgen laserstralen amper grip. Tattoolasers werken beter op lichtere dan op donkere huidtypes, maar altijd moet je enkele maanden voor en na de behandeling uit de zon blijven. Hoe verder de tatoeage van het gelaat verwijderd is, hoe moeilijker het is om ze weg te halen.”

Reageer je allergisch op de tatoeage-inkt, dan kan dit type laserbehandeling niet. “Een ander veelvoorkomend probleem is het foute gebruik van verkeerde lasers in het commerciële circuit, wat veel huidschade kan teweegbrengen. Ook tal van zogezegde anti-tattoocrèmes zijn af te raden omdat ze niet werken.”

Intussen maken nieuwe lasertechnieken hun opwachting. “Picolasers geven een intensere shock waardoor minder behandelingen nodig zijn en ook complexe tattoos beter kunnen worden aangepakt. Maar voorlopig zijn ze nog een pak duurder.”

Partner Content