UZ Leuven dringt aan op snelle beslissing inzake referentiecentra pancreaskanker

26/02/14 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

Het UZ Leuven vraagt dat er snel beslist worden over welke ziekenhuizen gekozen worden als referentiecentra voor de behandeling van pancreaskanker. Meteen zet het ziekenhuis de eigen expertise in de verf.

"Pancreaschirurgen deden 10 jaar geleden al een oproep om de ingreep enkel te laten plaatsvinden in centra die meer dan 10 ingrepen per jaar doen. Toch is dat criterium in 2014 nog niet doorgevoerd", klinkt het in een persbericht van het UZ Leuven.

De enige kans op genezing van pancreaskanker is een risicovolle operatie. Bijna één op de tien overlijdt dan ook door complicaties tijdens de ingreep. "Centra die minder dan 10 ingrepen per jaar doen, hebben een mortaliteitscijfer van 11 tot 12 procent. Centra die meer dan 10 ingrepen per jaar uitvoeren, hebben een overlijdensrisico lager dan 6 procent", stelt het Leuvense ziekenhuis op basis van internationale en Belgische cijfers. Zelf zegt het ziekenhuis bijna honderd pancreasoperaties per jaar te doen.

Een tweetal weken geleden stelde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een nieuw rapport, dat veel bijval kreeg, dat de behandeling van zeldzame en complexe kankers best gecentraliseerd zou worden in referentiecentra.

Onze partners