De techniek werd sinds januari al drie keer succesvol uitgevoerd, eerst bij een 50-jarige vrouw die van haar 29-jarige dochter een stukje lever kreeg. Daarna werd de techniek toegepast tussen broer en zus en tot slot tussen twee neven.

De ingreep werd uitgevoerd door een team onder leiding van professor dr. Roberto Troisi. "Bij levertransplantaties wordt doorgaans de grote rechterkwab gebruikt", aldus Troisi. "De linkerkwab maakt slechts een derde van de lever uit, waardoor we het donororgaan via een kijkoperatie konden lossnijden."

Dat gebeurde via een kleine horizontale snede in de onderbuik. "Daardoor spaarden we de verticale buikspieren, met minder pijn voor de donor als gevolg", aldus Troisi. Bijkomend verloopt ook de revalidatie sneller, zijn er esthetische voordelen en is de transplantatie veiliger voor de donor.

Bij de ontvanger werd het donororgaan ingeplant via een snede onder de ribben. "In het eerste geval had de vrouw na zes weken opnieuw een lever met normale grootte en optimale werking. De vrouw moet wel voor de rest van haar leven een medicijnencocktail nemen tegen afstoting." Het UZ Gent voerde in december 1999 zijn eerste levertransplantatie uit, de tweede in Europa, via een standaardtechniek.

De techniek werd sinds januari al drie keer succesvol uitgevoerd, eerst bij een 50-jarige vrouw die van haar 29-jarige dochter een stukje lever kreeg. Daarna werd de techniek toegepast tussen broer en zus en tot slot tussen twee neven.De ingreep werd uitgevoerd door een team onder leiding van professor dr. Roberto Troisi. "Bij levertransplantaties wordt doorgaans de grote rechterkwab gebruikt", aldus Troisi. "De linkerkwab maakt slechts een derde van de lever uit, waardoor we het donororgaan via een kijkoperatie konden lossnijden."Dat gebeurde via een kleine horizontale snede in de onderbuik. "Daardoor spaarden we de verticale buikspieren, met minder pijn voor de donor als gevolg", aldus Troisi. Bijkomend verloopt ook de revalidatie sneller, zijn er esthetische voordelen en is de transplantatie veiliger voor de donor.Bij de ontvanger werd het donororgaan ingeplant via een snede onder de ribben. "In het eerste geval had de vrouw na zes weken opnieuw een lever met normale grootte en optimale werking. De vrouw moet wel voor de rest van haar leven een medicijnencocktail nemen tegen afstoting." Het UZ Gent voerde in december 1999 zijn eerste levertransplantatie uit, de tweede in Europa, via een standaardtechniek.