UZ Brussel kan voortaan voeding van kritieke patiënten exacter bepalen

10/01/18 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:53

Bron: Belga

Het UZ Brussel neemt een toestel in gebruik om het metabolisme en het energieverbruik van patiënten in kritieke toestand exact te meten en zo nauwkeuriger te bepalen hoeveel voeding zij nodig hebben. Dat kan een positief effect hebben op de overlevingskans, zegt het ziekenhuis in een persbericht.

UZ Brussel kan voortaan voeding van kritieke patiënten exacter bepalen

© Getty Images/iStockphoto

ot nu toe werd een meer dan honderd jaar oude en "vage" formule gebruikt om de juiste hoeveelheid kunstmatige voeding te bepalen. Daarbij werd vooral rekening gehouden met het lichaamsgewicht van kritiek zieke patiënten. De "metabole monitor" van het UZ Brussel moet voortaan exactere waarden opleveren. 'Studies bij kankerpatiënten hebben aangetoond dat de juiste voeding een betere overleving geeft', zegt professor Elisabeth De Waele, kliniekhoofd intensieve geneeskunde van het UZ Brussel.

Een preciezere toediening van kunstmatige voeding, vooral voor patiënten die in coma liggen,dringt ook het aantal infecties terug en helpt de patiënt sneller herstellen. Om die expertise op vlak van klinische voeding verder uit te bouwen, richt het UZ Brussel een afdeling klinische voeding op.