Het uitvoeringscomité, dat bestaat uit premier Elio Di Rupo, de twee bevoegde staatssecretarissen Verherstraeten en Melchoir Wathelet, en vertegenwoordigers van de acht partijen van de institutionele meerderheid, vergaderden woensdag de hele dag in een constructieve sfeer, zo luidde het.

Tijdens de paasvakantie werden reeds gelijkaardige akkoorden bereikt over de arbeidsmarkt, mobiliteit, huurwetgeving, dierenwelzijn en nog een aantal andere punten. Met de gezondheidszorg is de grootste brok van de bevoegdheidsoverdrachten nu in wetteksten omgezet. Er wacht de socialisten, liberalen, groenen, CD&V en cdH nu nog het hoofdgerecht van dit laatste pakket van de zesde staatshervorming, de herziening van de financieringswet. De aanpassingen aan de Bijzondere Financieringswet hebben betrekking op de fiscale autonomie (via opcentiemen in de personenbelasting voor zo'n 11 miljard euro) en op de noodzakelijke overdracht van financiële middelen om de nieuwe bevoegdheden uit te oefenen. Bevoegdheidsoverdrachten en financieringswet zijn dus met elkaar verbonden en zullen dus samen worden ingediend in het parlement.

Om die wet echter aan te passen wachten de onderhandelaars nog op simulaties en cijfers van Financiën. Die zouden naar verluidt volgende week beschikbaar zijn, waarop de technici aan de slag moeten om een voorstel voor een nieuwe financieringswet op te stellen. In kringen van onderhandelaars wordt gezegd dat het Uitvoeringscomité pas midden mei de politieke knopen van dat werk zullen ontwarren. Dan kunnen ze ingediend worden in het parlement, dat de bespreking pas zal aanvatten na het advies van de Raad van State.

Intussen start donderdag in de Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden de eigenlijke bespreking van een ander pakket van de staatshervorming, met name de hervorming van de Senaat, de samenvallende verkiezingen, en de constitutieve autonomie van het Brussels gewest en de Duitstalige gemeenschap. Voor het paasreces werden de verschillende teksten reeds toegelicht. Maar voor een goedkeuring van deze teksten in commissie is het wellicht nog wachten tot alle resterende teksten die het communautaire akkoord vertalen in Kamer en/of Senaat zijn ingediend, klonk het nog.

Het uitvoeringscomité, dat bestaat uit premier Elio Di Rupo, de twee bevoegde staatssecretarissen Verherstraeten en Melchoir Wathelet, en vertegenwoordigers van de acht partijen van de institutionele meerderheid, vergaderden woensdag de hele dag in een constructieve sfeer, zo luidde het. Tijdens de paasvakantie werden reeds gelijkaardige akkoorden bereikt over de arbeidsmarkt, mobiliteit, huurwetgeving, dierenwelzijn en nog een aantal andere punten. Met de gezondheidszorg is de grootste brok van de bevoegdheidsoverdrachten nu in wetteksten omgezet. Er wacht de socialisten, liberalen, groenen, CD&V en cdH nu nog het hoofdgerecht van dit laatste pakket van de zesde staatshervorming, de herziening van de financieringswet. De aanpassingen aan de Bijzondere Financieringswet hebben betrekking op de fiscale autonomie (via opcentiemen in de personenbelasting voor zo'n 11 miljard euro) en op de noodzakelijke overdracht van financiële middelen om de nieuwe bevoegdheden uit te oefenen. Bevoegdheidsoverdrachten en financieringswet zijn dus met elkaar verbonden en zullen dus samen worden ingediend in het parlement. Om die wet echter aan te passen wachten de onderhandelaars nog op simulaties en cijfers van Financiën. Die zouden naar verluidt volgende week beschikbaar zijn, waarop de technici aan de slag moeten om een voorstel voor een nieuwe financieringswet op te stellen. In kringen van onderhandelaars wordt gezegd dat het Uitvoeringscomité pas midden mei de politieke knopen van dat werk zullen ontwarren. Dan kunnen ze ingediend worden in het parlement, dat de bespreking pas zal aanvatten na het advies van de Raad van State. Intussen start donderdag in de Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden de eigenlijke bespreking van een ander pakket van de staatshervorming, met name de hervorming van de Senaat, de samenvallende verkiezingen, en de constitutieve autonomie van het Brussels gewest en de Duitstalige gemeenschap. Voor het paasreces werden de verschillende teksten reeds toegelicht. Maar voor een goedkeuring van deze teksten in commissie is het wellicht nog wachten tot alle resterende teksten die het communautaire akkoord vertalen in Kamer en/of Senaat zijn ingediend, klonk het nog.