In Gent wil bpost dit jaar nog 20 mensen met mentale of fysieke problemen een job als vrachtwagenchauffeur aanbieden. Het gaat om mensen met gezondheidsproblemen die hun huidige job - al dan niet bij bpost - niet langer kunnen uitvoeren. "Met dit project kunnen we een van onze grootste knelpuntberoepen alsnog invullen", zegt Mark Michiels van bpost. "We voorzien psychologische en geneeskundige begeleiding. Als ze geslaagd zijn, kunnen ze bij ons aan de slag."

VDAB wil arbeidsongeschikten nieuwe perspectieven bieden maar ook proactief ingrijpen bij mensen die in hun huidige job te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die na een burn-out eerder fysiek werk willen gaan doen of werkzoekenden die na een fysiek letsel naar de dienstensector willen evolueren. "Het is niet goed dat mensen langdurig ziek zijn. Zo raken ze geïsoleerd", zegt gedelegeerd bestuurder Fons Leroy van VDAB. "We moeten deze mensen zo snel mogelijk terug inschakelen op de arbeidsmarkt. Soms gaat dat niet in de vroegere job. Die mensen willen we, liefst in samenwerking met bedrijven, andere perspectieven bieden."

Dankzij de tussenkomst van de VDAB - die daarvoor 1,5 miljoen euro van het RIZIV ter beschikking heeft - worden ze geactiveerd of vermijdt het agentschap dat ze in de werkloosheid belanden. Bedrijven kunnen voor een opleidingsproject tot 150.000 euro vragen. Hoewel daarvoor overheidssteun wordt vrijgemaakt, is de balans bij een aanwerving positief "omdat deze mensen op die manier niet langer van een uitkering afhankelijk zijn", zegt Leroy. "Integendeel, ze genereren nieuwe opbrengsten doordat ze terug aan het werk gaan."

Er is dit jaar financiële steun voor minstens 10 projecten.

In Gent wil bpost dit jaar nog 20 mensen met mentale of fysieke problemen een job als vrachtwagenchauffeur aanbieden. Het gaat om mensen met gezondheidsproblemen die hun huidige job - al dan niet bij bpost - niet langer kunnen uitvoeren. "Met dit project kunnen we een van onze grootste knelpuntberoepen alsnog invullen", zegt Mark Michiels van bpost. "We voorzien psychologische en geneeskundige begeleiding. Als ze geslaagd zijn, kunnen ze bij ons aan de slag."VDAB wil arbeidsongeschikten nieuwe perspectieven bieden maar ook proactief ingrijpen bij mensen die in hun huidige job te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die na een burn-out eerder fysiek werk willen gaan doen of werkzoekenden die na een fysiek letsel naar de dienstensector willen evolueren. "Het is niet goed dat mensen langdurig ziek zijn. Zo raken ze geïsoleerd", zegt gedelegeerd bestuurder Fons Leroy van VDAB. "We moeten deze mensen zo snel mogelijk terug inschakelen op de arbeidsmarkt. Soms gaat dat niet in de vroegere job. Die mensen willen we, liefst in samenwerking met bedrijven, andere perspectieven bieden."Dankzij de tussenkomst van de VDAB - die daarvoor 1,5 miljoen euro van het RIZIV ter beschikking heeft - worden ze geactiveerd of vermijdt het agentschap dat ze in de werkloosheid belanden. Bedrijven kunnen voor een opleidingsproject tot 150.000 euro vragen. Hoewel daarvoor overheidssteun wordt vrijgemaakt, is de balans bij een aanwerving positief "omdat deze mensen op die manier niet langer van een uitkering afhankelijk zijn", zegt Leroy. "Integendeel, ze genereren nieuwe opbrengsten doordat ze terug aan het werk gaan."Er is dit jaar financiële steun voor minstens 10 projecten.