Thee, het hele jaar door

Wat is heerlijker dan een kop kamillethee na een flinke wandeling? Maar kent u ook de weldoende werking van citroenkruid, salie of brand- netel? Kruidenthee doet wonderen, het hele jaar door!

Inhoud:

Kruidenthee? Leve de variatie! Iedereen heeft wel een paar zakjes kamille of rozenbottel in een kast liggen, ergens tussen de gewone thee en de koffie. Maar waarom zou u zich tot die klassieke kruiden beperken? Kruidenthee verwarmt en hydrateert, maar kan ons ook meer winterweerstand geven, een trage spijsvertering stimuleren, de zenuwen tot rust brengen en ons helpen om te slapen. En dat allemaal zonder calorieën (op voorwaarde dat u er geen suiker in doet) en zonder cafeïne.

PAGEBREAK

Buiten de maaltijden

Het beste ogenblik voor een kop kruidenthee? Niet te dicht bij de maaltijden. “Een of twee hete koppen helpen de spijsvertering,” vertelt dr. Dominique Méan, fytotherapeute. “Maar kruidenthee tijdens of net na de maaltijd verdunt de maagsappen en dat brengt de spijsvertering in het gedrang. Daarom drinkt u het best een halfuur voor en een uur na de maaltijd geen thee. Mijn raad? Maak ’s ochtends een thermos klaar en houd ze heel de dag in de buurt.”

Terug naar begin

Waar vindt u hem?

Kruidenthee in zakjes kunt u in de supermarkt kopen, maar er zijn ook onverpakte kruiden, bloemen, vruchten, zaden of wortels, om nog te zwijgen van de ambachtelijke kruidenthee die u bij de apotheker vindt. Wat kunt u het best kiezen? Waarom zou u de platgetreden paden niet eens verlaten om een kijkje te nemen bij de apotheker, in de kruidenwinkel of de biozaak? “Let er wel op dat de winkel genoeg kruiden verkoopt, zodat u zeker weet dat ze vers zijn”, raadt onze specialiste aan.

Onthoud ook dat u sommige planten zoals citroenkruid, salie en ijzerkruid, probleemloos in de tuin of zelfs in een pot kunt kweken.

Terug naar begin

Ziedend water

Ziedend water, tussen 95°C en 97°C, heeft de ideale temperatuur voor uw kruidenthee. Het water mag dus net niet koken! “Water van 100°C zou de actieve stoffen van bepaalde planten kapot kunnen maken,” legt dr. Méan uit. “Bij die temperatuur slaan vitamines en mineralen neer, zodat het lichaam ze niet meer kan opnemen.” Doe eerst het zakje of de losse kruiden (bloemen, wortels...) in de kop of de theepot en giet het water er daarna op.

Terug naar begin

PAGEBREAK

3 tot 10 minuten laten trekken

Hoe lang moet uw kruidenthee trekken? Dat hangt af van de planten. Hoe fijner de blaadjes, hoe sneller de thee klaar is. Maar kruidenthee is vaak een mengeling van verschillende bloemen, bladeren en wortels... Reken daarom 3 tot 10 minuten. Als u niet lang genoeg wacht, komen de werkstoffen niet (allemaal) vrij, maar na tien minuten is het aftreksel zeker klaar en heeft het geen nut om het langer te laten staan.

Terug naar begin

Alles met mate

“De planten die gewoonlijk voor kruidenthee gebruikt worden, zijn niet schadelijk”, merkt dr. Méan op. “Maar drink toch geen te grote hoeveelheden, want dat zou de nieren kunnen vermoeien.” De juiste maat? Een of twee koppen, een uur of langer na de maaltijd, is prima. En aftreksels van afslankende kruiden? “Hun grootste voordeel is dat ze u doen drinken. Maar een dieet is de enige manier om echt gewicht te verliezen. Sommige kruiden kunnen vochtafdrijvend werken, zodat u water verliest. Probeer niet op die manier te vermageren, want uw lichaam zou kunnen uitdrogen. Wees voorzichtig!

Terug naar begin

Goede combinaties

Sommige planten hebben meer dan één pijl op hun boog. In de gebruiksklare zakjes van de grote merken vindt u mengsels met een bepaald doel, zoals de spijsvertering of de slaap verbeteren. Maar niets belet u om eigen cocktails te maken en de verschillende eigenschappen van kruiden naar eigen goeddunken te combineren. Aarzel ook niet om nieuwe smaken en geuren te ontdekken, experimenteer met uw mengsels (u kunt ze in een boekje noteren) en ontdek wat het beste voor u werkt...

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content