Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Ohio (VS) is nagegaan in hoeverre je werk tijdens je jaren als twintiger en dertiger bepalend is voor je gezondheid als je je veertigste levensjaar hebt bereikt.

Sociologen Jonathan Dirlam en Hui Zheng maakten gebruik van onderzoeksgegevens van 6432 personen over de gelukservaringen rond arbeid waarbij de proefpersonen op een schaal van 1 tot 4 moesten aangeven hoe gelukkig hun baan hen maakte. Niveau 1 gaf daarbij aan dat ze erg ontevreden waren over de huidige baan, niveau 4 dat ze erg tevreden waren.

Depressie en extreem piekeren

Alle deelnemers werden opnieuw onderzocht na hun veertigste verjaardag waarbij ook hun gezondheidstoestand werd bekeken. Mensen die op jonge leeftijd aangaven dat ze erg ontevreden waren met hun baan bleken veel vaker gezondheidsproblemen te signaleren, met name op het vlak van de mentale gezondheid en slaapproblemen.

De mensen die aangaven dat ze op jonge leeftijd een baan uitoefenden die hen weinig voldoening gaf en ook op latere leeftijd geen baan vonden die hen meer geluk bracht, signaleerden niet alleen mentale problemen zoals depressie en extreem piekeren maar ook fysieke klachten zoals rugpijn en verkoudheden.

"De hoge mate waarin mensen met een lage arbeidstevredenheid mentale problemen aangeven, kan een voorspelling zijn van fysieke kwalen in de toekomst", zegt onderzoeker Hui Zheng. "Angst en depressie kan tot cardiovasculaire problemen leiden op latere leeftijd."

Mensen die aangaven dat ze eerder ontevreden waren over hun baan op jonge leeftijd maar deze toestand konden ombuigen naar meer arbeidsgeluk op latere leeftijd, bleken weinig tot geen gezondheidsklachten te vertonen die hiermee gelinkt konden worden. (IPS)

Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Ohio (VS) is nagegaan in hoeverre je werk tijdens je jaren als twintiger en dertiger bepalend is voor je gezondheid als je je veertigste levensjaar hebt bereikt. Sociologen Jonathan Dirlam en Hui Zheng maakten gebruik van onderzoeksgegevens van 6432 personen over de gelukservaringen rond arbeid waarbij de proefpersonen op een schaal van 1 tot 4 moesten aangeven hoe gelukkig hun baan hen maakte. Niveau 1 gaf daarbij aan dat ze erg ontevreden waren over de huidige baan, niveau 4 dat ze erg tevreden waren.Depressie en extreem piekerenAlle deelnemers werden opnieuw onderzocht na hun veertigste verjaardag waarbij ook hun gezondheidstoestand werd bekeken. Mensen die op jonge leeftijd aangaven dat ze erg ontevreden waren met hun baan bleken veel vaker gezondheidsproblemen te signaleren, met name op het vlak van de mentale gezondheid en slaapproblemen.De mensen die aangaven dat ze op jonge leeftijd een baan uitoefenden die hen weinig voldoening gaf en ook op latere leeftijd geen baan vonden die hen meer geluk bracht, signaleerden niet alleen mentale problemen zoals depressie en extreem piekeren maar ook fysieke klachten zoals rugpijn en verkoudheden."De hoge mate waarin mensen met een lage arbeidstevredenheid mentale problemen aangeven, kan een voorspelling zijn van fysieke kwalen in de toekomst", zegt onderzoeker Hui Zheng. "Angst en depressie kan tot cardiovasculaire problemen leiden op latere leeftijd."Mensen die aangaven dat ze eerder ontevreden waren over hun baan op jonge leeftijd maar deze toestand konden ombuigen naar meer arbeidsgeluk op latere leeftijd, bleken weinig tot geen gezondheidsklachten te vertonen die hiermee gelinkt konden worden. (IPS)