Op dit moment bestaat er nog geen enkele methode om vroege aanwijzingen van artrose op te sporen. Die ziekte beperkt 80 pct van de mensen die eraan lijden in hun bewegingen. Dat heeft de Luikse professor Yves Henrotin gezegd tijdens het internationale congres van Osteoarthritis Research Society International (OARSI), afgelopen weekend in het Amerikaanse Seattle.

"Deze test is bestemd voor huisartsen, en zal een goede manier zijn om de ziekte op te sporen en te vermijden dat de patiënt bij de specialist belandt op een moment dat zijn toestand al is achteruitgegaan", aldus Henrotin. "Want op dit moment hechten we aan artrose nog niet het belang dat ze verdient."

Onderzoekers hebben twaalf biomarkers onderzocht, waarvan vijf "hele goede", aldus OARSI-voorzitster Virginia Krauss. Met die biomarkers kan het pijnniveau gemeten worden en de achteruitgang van het kraakbeen. "Ook dankzij die markers kunnen we zien welke patiënten meer geneesmiddelen moeten nemen en bij wie de ziekte sneller zal evolueren."

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt 28 procent van de wereldbevolking ouder dan 60 door artrose getroffen. "Op het moment dat het wordt vastgesteld, is het meestal te laat", aldus nog Henrotin.

Op dit moment bestaat er nog geen enkele methode om vroege aanwijzingen van artrose op te sporen. Die ziekte beperkt 80 pct van de mensen die eraan lijden in hun bewegingen. Dat heeft de Luikse professor Yves Henrotin gezegd tijdens het internationale congres van Osteoarthritis Research Society International (OARSI), afgelopen weekend in het Amerikaanse Seattle. "Deze test is bestemd voor huisartsen, en zal een goede manier zijn om de ziekte op te sporen en te vermijden dat de patiënt bij de specialist belandt op een moment dat zijn toestand al is achteruitgegaan", aldus Henrotin. "Want op dit moment hechten we aan artrose nog niet het belang dat ze verdient." Onderzoekers hebben twaalf biomarkers onderzocht, waarvan vijf "hele goede", aldus OARSI-voorzitster Virginia Krauss. Met die biomarkers kan het pijnniveau gemeten worden en de achteruitgang van het kraakbeen. "Ook dankzij die markers kunnen we zien welke patiënten meer geneesmiddelen moeten nemen en bij wie de ziekte sneller zal evolueren." Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt 28 procent van de wereldbevolking ouder dan 60 door artrose getroffen. "Op het moment dat het wordt vastgesteld, is het meestal te laat", aldus nog Henrotin.