Tenniselleboog

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Bij een tenniselleboog is de pees aan de strekspier van de arm beschadigd. Deze strekspier zorgt ervoor dat de hand naar achteren kan bewegen.



Het skelet is het frame van het lichaam. Het geeft het lichaam vorm, beschermt inwendige organen en maakt beweging mogelijk. Beweging ontstaat door samenwerking van de botten met spieren, gewrichtsbanden en pezen. Door verwonding of overmatige lichamelijke inspanning kunnen de pezen, die de spieren met de botten verbinden, beschadigd raken.

Bijvoorbeeld: een veel voorkomende blessure beschadigt de pees die de buitenstrekspieren van de onderarm met de buitenknobbel van de elleboog verbindt. Omdat deze spier wordt gebruikt om de hand naar achteren te trekken, zoals bij een backhandslag bij tennis, wordt deze blessure ook wel tenniselleboog genoemd.

Door herhaling van dezelfde bewegingen, bijvoorbeeld bij tennis, schilderen en vele andere activiteiten, komt er te veel spanning op deze pees, waardoor kleine scheurtjes ontstaan. Hierdoor kan zich peesontsteking ontwikkelen. Dit gaat gepaard met gevoeligheid of pijn aan de buitenzijde van de bovenarm, dicht bij de elleboog. Medische benaming: tendonitis. De behandeling van een tenniselleboog bestaat vaak uit rust en het onbeweeglijk maken van de arm. Een mitella kan ook nuttig zijn, vooral om te voorkomen dat de elleboog wordt gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content