De stap naar bewegen is op zich al groot, maar blijven bewegen is vaak nog moeilijker", weet dr. Hans Cooman van het team Medisch Verantwoord Sporten van de Vlaamse Gemeenschap. Daarom is het sociale aspect van een sport als tennis zo belangrijk. Het maakt de kans groter dat u blijft sporten.

Wat is tennis?

Sinds het wereldwijde succes van de Belgische meisjes kan het kleinste kind u vertellen hoe tennis in elkaar zit. Als u overweegt geregeld een balletje te slaan, zoekt u het best een
tegenspeler uit van ongeveer hetzelfde niveau. Houdt u het liever rustig, dan is het dubbelspel ook een interessante optie.

Is het gezond?

Tennis kan de coördinatie verbeteren en de bewegingen soepeler maken. Qua uithouding is het minder interessant dan bijvoorbeeld lopen of zwemmen, omdat de inspanning niet continu is.

Wat zijn de nadelen?

Tennis is vrij explosief door de korte, snelle bewegingen naar de bal. Dus komt het eropaan, zeker in het begin niet te overdrijven en de moeilijk-heidsgraad geleidelijk op te drijven. Omdat het competitie-element sterk aanwezig is, wordt het gevaar van overbelasting groter. Mensen die al een hartincident gehad hebben, kunnen dus beter eerst met hun revalidatiearts overleggen voor ze eraan beginnen. Dat explosieve aspect zorgt er ook voor dat er makkelijker blessures kunnen ontstaan. Maar voor een deel kunnen rugproblemen (en de typische tenniselleboog) vermeden worden door een goede techniek aan te leren en - ook weer - overbelasting te vermijden.

Hoe duur is het?

Een gemiddelde prijs voor het lidmaatschap van een tennisclub bepalen, is onbegonnen werk. Die hangt af van de regio, de accommodatie, het al dan niet aanwezig zijn van een gratis uitleendienst van materiaal enzovoort. Uiteraard kunt u ook gewoon een terrein huren zonder lid te worden van een club. Ook wat de uitrusting betreft, kunt u als beginner op een veilingsite (of bij mensen van de tennisclub) tweedehandse spullen op de kop tikken.

Waar kunt u het beoefenen?

Alle info krijgt u bij de Vlaamse tennisvereniging vzw - Louizapoortgalerij 203 bus 3 - 1050 Brussel - tel.02 548 03 00 - info@vtv.be - www.vtv.be. In april e.k. lanceert de Vlaamse Tennisvereniging (Re)Start to Tennis, met de bedoeling u (opnieuw) aan het tennissen te krijgen.

De stap naar bewegen is op zich al groot, maar blijven bewegen is vaak nog moeilijker", weet dr. Hans Cooman van het team Medisch Verantwoord Sporten van de Vlaamse Gemeenschap. Daarom is het sociale aspect van een sport als tennis zo belangrijk. Het maakt de kans groter dat u blijft sporten. Sinds het wereldwijde succes van de Belgische meisjes kan het kleinste kind u vertellen hoe tennis in elkaar zit. Als u overweegt geregeld een balletje te slaan, zoekt u het best een tegenspeler uit van ongeveer hetzelfde niveau. Houdt u het liever rustig, dan is het dubbelspel ook een interessante optie.Tennis kan de coördinatie verbeteren en de bewegingen soepeler maken. Qua uithouding is het minder interessant dan bijvoorbeeld lopen of zwemmen, omdat de inspanning niet continu is.Tennis is vrij explosief door de korte, snelle bewegingen naar de bal. Dus komt het eropaan, zeker in het begin niet te overdrijven en de moeilijk-heidsgraad geleidelijk op te drijven. Omdat het competitie-element sterk aanwezig is, wordt het gevaar van overbelasting groter. Mensen die al een hartincident gehad hebben, kunnen dus beter eerst met hun revalidatiearts overleggen voor ze eraan beginnen. Dat explosieve aspect zorgt er ook voor dat er makkelijker blessures kunnen ontstaan. Maar voor een deel kunnen rugproblemen (en de typische tenniselleboog) vermeden worden door een goede techniek aan te leren en - ook weer - overbelasting te vermijden.Een gemiddelde prijs voor het lidmaatschap van een tennisclub bepalen, is onbegonnen werk. Die hangt af van de regio, de accommodatie, het al dan niet aanwezig zijn van een gratis uitleendienst van materiaal enzovoort. Uiteraard kunt u ook gewoon een terrein huren zonder lid te worden van een club. Ook wat de uitrusting betreft, kunt u als beginner op een veilingsite (of bij mensen van de tennisclub) tweedehandse spullen op de kop tikken.Alle info krijgt u bij de Vlaamse tennisvereniging vzw - Louizapoortgalerij 203 bus 3 - 1050 Brussel - tel.02 548 03 00 - info@vtv.be - www.vtv.be. In april e.k. lanceert de Vlaamse Tennisvereniging (Re)Start to Tennis, met de bedoeling u (opnieuw) aan het tennissen te krijgen.