Teek © Istock

Teken rukken weer op: hoe tekeninfecties voorkomen?

Daar is de lente en daar zijn ook de teken weer. En een tekenbeet is niet zonder gevaar. Besmette teken kunnen immers verschillende ziekten overdragen.

Bekendst is de ziekte van Lyme (Lyme -borreliose) veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Meestal geneest de aandoening vrij snel maar in sommige gevallen kan het ernstige en blijvende klachten opleveren.

Daarnaast kan de teek ook besmet zijn met een bacterie die anaplasmose veroorzaakt.Het aantal gevallen van anaplasmose vastgesteld in België ligt laag maar toch hoog in vergelijking met de rest van Europa: tussen 2000 en 2008 werden 366 gevallen vastgesteld, terwijl voor dezelfde periode alle andere Europese landen samen slechts een honderdtal gevallen rapporteerden.

De symptomen van deze besmetting verschijnen 5 à 15 dagen na de tekenbeet op en lijken op die van griep: hoge koorts (39°C of meer), spierpijn, hoofdpijn, soms gewrichtspijn. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme is er meestal geen huiduitslag. Meestal is er na enkele dagen een spontaan herstel. Ernstige complicaties komen in ons land zelden voor. Mensen met een verminderde immuniteit en ouderen lopen wel meer kans op complicaties. Net zoals de ziekte van Lyme kan anaplasmose goed behandeld worden met een korte antibioticakuur (10-14 dagen).

Hoe voorkom ik tekeninfecties?

1. Controleren !
Teken kunnen zich overal vastbijten. Ze hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer daarom ook of er teken op uw kleding of op uw picknickdeken of handdoek zijn achtergebleven. Kijk goed, gebruik eventueel een vergrootglas. Laat iemand anders controleren op de plekken die u zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel. Krijgt u de teken niet uit uw kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de droogkast.


2. Haal ze snel weg
Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, watje met zeep of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als een stukje van de kop achterblijft, is dat ongevaarlijk. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg de gebruiksaanwijzing. Ontsmet vervolgens het beetwondje.


3. Naar de huisarts?
Als u niet zeker weet of de teek langer dan 24 uur in uw huid heeft gezeten, raadpleeg dan de huisarts voor een eventuele behandeling. Heeft u een teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

Partner Content