Te veel vetten in het bloed

Een verhoogd bloedvetgehalte kan aderverkalking en andere hartziekten tot gevolg hebben.


Cholesterol is een lipide (lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen), een onmisbaar bestanddeel van alle menselijke cellen. Een te hoog gehalte lipiden in het bloed kan echter hyperlipidemie en andere vetstoornissen veroorzaken. Een verhoogd bloedvetgehalte kan aderverkalking en andere hartziekten tot gevolg hebben.

Het hart- en bloedvatenstelsel bestaat uit het hart, de bloedvaten en het bloed. Bloed heeft veel levensondersteunende functies, zoals het vervoer van zuurstof, koolstofdioxide, voedingsstoffen en hormonen in het lichaam. Bloed bevat rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en voedingsstoffen. Ook cholesterol beweegt zich via de bloedsomloop voort. Cholesterol komt voor in twee vormen: LDL, oftewel ‘slechte cholesterol’ en HDL, oftewel ‘goede cholesterol’. Men spreekt van hyperlipidemie wanneer het gehalte LDL in het bloed te hoog is.

Wanneer cholesterol en andere vetachtige stoffen zich in de bloedsomloop aan elkaar binden, ontstaat een stof, ‘plaque’ genoemd, die zich op de vaatwanden afzet. Door een hoog lipidengehalte groeit het laagje plaque op den duur en kan het de bloedsomloop gaan belemmeren. Doorstromingsbelemmering in een hartkransslagader kan een hartaanval veroorzaken. Wanneer de hersenslagaderen verstopt raken, kan dat een beroerte tot gevolg hebben.

De oorzaak van een te hoog bloedvetgehalte kan erfelijk bepaald zijn, of voortvloeien uit het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. De belangrijkste (en beïnvloedbare) risicofactor is echter de voeding. Kenmerken van een slecht voedingsregime: vetopname meer dan 40% van het totale calorieëngehalte; opname verzadigd vet meer dan 10% van het totale calorieëngehalte; cholesterolopname meer dan 300 milligram per dag.

Hyperlipidemie heeft geen symptomen. Het is dus verstandig regelmatig bloedonderzoek met cholesterolcontrole te laten uitvoeren. Voor advies over het voorkomen van hyperlipidemie kun je terecht bij een arts of een andere zorgprofessional.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content