Colorectale kanker of dikkedarmkanker wordt onder meer veroorzaakt door genetische voorbeschiktheid of een ziektetoestand, maar dus ook door het verbruik van bepaalde voedingsmiddelen. Het gaat daarbij om rood vlees* en met rood vlees bereide charcuterie. Het probleem ligt soms in het kwalitatieve aspect: het soort
vlees bedoeld, de kookwijze (bijvoorbeeld op de barbecue), maar ook het bewaarmiddel (nitriet of nitraat).

Maar daarnaast is er ook het kwantitatieve aspect: hoe meer rood vlees gegeten wordt, hoe groter de kans op colorectale kanker. De HGR raadt aan om slechts af en toe rood vlees te eten, hetzij vers of in de vorm van bereid gehakt, en met rood vlees bereide charcuterie zoveel mogelijk te vermijden. Algemeen wordt aangeraden een bovengrens van 500 gram rood vlees per week te hanteren. Belgen zitten daar met een gemiddelde van 640 gram per week een pak boven.

Rood vlees kan nochtans perfect vervangen worden door gevogelte, eieren en vis, en eenmaal per week door plantaardige alternatieven. "Een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen gaat gepaard met minder ziekte en sterfte en draagt ook bij aan een meer ecologisch verantwoorde voedselproductie", luidt het.

Bij het bakken van rood vlees wordt aangeraden specerijen en aromatische kruiden te gebruiken die van nature antioxidanten bevatten, zoals look of rozemarijn. Voorts kan men het vlees beter niet te veel bruinen en de donkerbruine of zwarte delen op het bord laten liggen.

Om de kans op colorectale kanker te beperken, beveelt de Hoge Gezondheidsraad ook aan om tabak te vermijden, de consumptie van alcohol te beperken, voldoende fysieke activiteit te hebben en een vezelrijk en evenwichtig voedingspatroon te hanteren.

De Hoge Gezondheidsraad heeft ook een aanbeveling voor de voedingsindustrie: "Zo snel mogelijk alternatieven vinden en toepassen voor het aanwenden van nitrieten/nitraten als bewaarmiddelen in met rood
vlees bereide charcuterie."

* Met rood vlees wordt voornamelijk rund, varken, schaap of lam bedoeld, maar ook andere diersoorten behalve gevogelte.

Colorectale kanker of dikkedarmkanker wordt onder meer veroorzaakt door genetische voorbeschiktheid of een ziektetoestand, maar dus ook door het verbruik van bepaalde voedingsmiddelen. Het gaat daarbij om rood vlees* en met rood vlees bereide charcuterie. Het probleem ligt soms in het kwalitatieve aspect: het soort vlees bedoeld, de kookwijze (bijvoorbeeld op de barbecue), maar ook het bewaarmiddel (nitriet of nitraat). Maar daarnaast is er ook het kwantitatieve aspect: hoe meer rood vlees gegeten wordt, hoe groter de kans op colorectale kanker. De HGR raadt aan om slechts af en toe rood vlees te eten, hetzij vers of in de vorm van bereid gehakt, en met rood vlees bereide charcuterie zoveel mogelijk te vermijden. Algemeen wordt aangeraden een bovengrens van 500 gram rood vlees per week te hanteren. Belgen zitten daar met een gemiddelde van 640 gram per week een pak boven. Rood vlees kan nochtans perfect vervangen worden door gevogelte, eieren en vis, en eenmaal per week door plantaardige alternatieven. "Een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen gaat gepaard met minder ziekte en sterfte en draagt ook bij aan een meer ecologisch verantwoorde voedselproductie", luidt het. Bij het bakken van rood vlees wordt aangeraden specerijen en aromatische kruiden te gebruiken die van nature antioxidanten bevatten, zoals look of rozemarijn. Voorts kan men het vlees beter niet te veel bruinen en de donkerbruine of zwarte delen op het bord laten liggen. Om de kans op colorectale kanker te beperken, beveelt de Hoge Gezondheidsraad ook aan om tabak te vermijden, de consumptie van alcohol te beperken, voldoende fysieke activiteit te hebben en een vezelrijk en evenwichtig voedingspatroon te hanteren. De Hoge Gezondheidsraad heeft ook een aanbeveling voor de voedingsindustrie: "Zo snel mogelijk alternatieven vinden en toepassen voor het aanwenden van nitrieten/nitraten als bewaarmiddelen in met rood vlees bereide charcuterie."* Met rood vlees wordt voornamelijk rund, varken, schaap of lam bedoeld, maar ook andere diersoorten behalve gevogelte.