Tandweefselproblemen stoppen niet bij uw mond

Een gezonde mond eindigt niet bij een verzorgd gebit. Ook ons tandvlees en -weefsel is belangrijk en de toestand ervan heeft zelfs een impact op onze algemene gezondheid.

Bloedend tandvlees, een klein spleetje dat plots opduikt tussen twee kiezen, een tand die in beweging komt. Het zijn allemaal alarmsignalen dat er wat schort met uw tandvlees. “Het zijn tekens die u niet mag negeren. Tandvlees dat regelmatig bloedt tijdens het poetsen of kauwen, is nooit normaal”, benadrukt Michèle Reners, parodontologe en voorzitster van de Europese federatie voor parodontologie. Zij vraagt meer aandacht voor de belangrijke rol die het tandweefsel speelt.

Tandverlies

Aandoeningen van het tandweefsel komen veel voor. Naar schatting 95% van de bevolking krijgt er ooit mee te maken, al blijven ze vaak lang onopgemerkt en bijgevolg onderbehandeld. “Het ondersteunende weefsel rondom het gebit bestaat uit bot, tandvlees, paradontaal ligament en cement. Parodontale aandoeningen kunnen dat weefsel ernstig beschadigen. Verschillende fenomenen werken deze aandoeningen in de hand. Bekende risicofactoren zijn roken, osteoporose, bepaalde geneesmiddelen (o.a. bisfosfonaten), een slechte tandhygiëne, stress, maar ook genetische aanleg en een gebrekkige controle.”

“Parodontale aandoeningen zijn ook ontstekingsziekten. De bacteriën lokken een ontstekingsreactie uit, die het verbindingsweefsel aantast en vernietigt. Er ontstaan kleine zakvormige openingen of gleuven tussen de tand en het tandweefsel, die kunnen uitbreiden tot aan de tandwortel en het onderliggende kaakbot. Die gleuven zijn niet pijnlijk en met het blote oog ook vaak niet zichtbaar. Zelfs tandartsen kunnen ze niet altijd waarnemen. Vandaar het nut van een jaarlijkse preventieve opsporing van dit soort aandoeningen. Dat kan via een DPSI-meting, waarbij met een dunne sonde tussen tandweefsel en tanden wordt gevoeld of er een opening is.”

Lichaam bedreigd

Door de reislust van de bacteriën die in onze mond voor de vorming van tandplak zorgen, beperken de problemen zich niet tot de mond. Wat aanvankelijk een zacht laagje, een soort biofilm, is dat door dagelijks zorgvuldig poetsen kan worden verwijderd, gaat op termijn verharden en vormt tandsteen als u niet tijdig of onvoldoende poetst. Tandsteen heeft een ruwer oppervlak, waar bacteriën zich makkelijk kunnen in nestelen. Die bacteriën groeien verder aan en dringen in het tandweefsel, waar ze infectieziekten als gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (ernstige ontsteking van tandvlees en kaakbeen) veroorzaken. Vandaar stoten ze verder door naar uw lichaam, kunnen ze in de bloedbaan terechtkomen en zo ontstekingen teweegbrengen op andere plaatsen. Ze zijn bovendien antibioticaresistent.

Hart- en vaatziekten

Het gevaar van tandweefselaandoeningen reikt dus veel verder dan gebitsverlies en verhoogt effectief de kans op hart- en vaatziekten. Verschillende studies suggereren dat de bacteriën die parodontitis veroorzaken in de bloedvaten voor bloedklontervorming kunnen zorgen. Het risico op gevaarlijke slagadervernauwing neemt toe en ook bestaande slagader-verkalking verergert door parodontitis. Mensen met aangetast tandweefsel lopen hierdoor dubbel zoveel kans op een hartaanval. Ook het risico op infecties aan de hartkleppen (en pacemaker) is beduidend groter.

Diabetes

Mensen met diabetes zijn extra gevoelig voor parodontitis. Omgekeerd zorgt parodontitis er bij diabetici voor dat hun bloedsuikerspiegel minder makkelijk op peil blijft. Hoe moeilijker die controle, hoe ernstiger ook de parodontitis. Vice versa zorgt een goede behandeling van parodontitis ook voor stabielere diabetes. Beide beïnvloeden en versterken elkaar. In bepaalde gevallen zijn symptomen van tandweefselaandoeningen zoals bloedend tandvlees, verlies van kaakbot en toename van de diepte van de tandvleeszakjes ook een eerste aanwijzing voor de aanwezigheid van diabetes.

Luchtwegaandoeningen

Aangetast tandweefsel kan ook luchtwegaandoeningen stimuleren. Momenteel lopen er onderzoeken naar het verband met ziekten als longontstekingen en COPD (chronisch obstructief longlijden). De bacteriën aanwezig in de biofilm van de mond lijken de kans op ademhalingsproblemen te verhogen. Roken doet daar nog een schepje bovenop. Tabak vermindert immers de doorbloeding van het tandvlees en het omringende kaakbot. De hitte van de rook en aanwezige toxines beïnvloeden de mondbacteriën en maken het immuunsysteem minder efficiënt in haar strijd tegen deze bacteriën. Zelfs rokers die consequent goed hun tanden poetsen, zien het resultaat daarvan ondermijnd worden door de rook.

Raadpleeg uw tandarts of parodontoloog als u op een of meer van deze vragen positief antwoordt

  • Bloedt uw tandvlees regelmatig?
  • Hebt u de indruk dat uw tandvlees gezwollen is?
  • Merkt u dat er meer ruimte komt tussen bepaalde kiezen?
  • Hebt u de indruk dat uw tandvlees is opgeschoven waardoor uw tanden langer lijken?
  • Voelt u dat er een tand (of meerdere tanden) los komt te staan?
  • Hebben uw ouders vroegtijdig tanden verloren door parodontitis?

Partner Content