Tandvleesontsteking bedreigt hart en hersenen

31/08/16 om 13:09 - Bijgewerkt om 13:08

Een Nederlands onderzoek heeft bijkomend bewijs geleverd dat een chronische tandvleesontsteking (parodontitis) het risico op atherosclerotische hart- en vaataandoeningen - mat hartinfarcten en beroertes tot gevolg - verdubbelt.

Tandvleesontsteking bedreigt hart en hersenen

© Getty Images/iStockphoto

In het Academisch centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) werden de gegevens van 60 174 patiënten ouder dan 35 jaar nagetrokken. De eerste maal dat het verband tussen parodontitis en atherosclerotische hart- en vaatziekten in zo'n grote groep wordt onderzocht.

Op basis van hun ziektegeschiedenis en behandelde tandvleesontsteking, stellen de onderzoekers vast dat de kans dat een patiënt een hart- en vaatziekte heeft zestig procent groter is wanneer diezelfde patiënt ook ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) heeft. Zelfs als er rekening wordt gehouden met andere invloeden zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte.

"Het is duidelijk dat we bij parodontitis te maken hebben met een chronisch ontstekingsproces. We vermoeden dat dit een weerslag heeft op hart en bloedvaten", leggen de onderzoekers uit. "Het is echter nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat de tandvleesontsteking zélf daadwerkelijk zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten." Dat willen de onderzoekers nu verder nagaan. (LB)

Onze partners