In het Academisch centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) werden de gegevens van 60 174 patiënten ouder dan 35 jaar nagetrokken. De eerste maal dat het verband tussen parodontitis en atherosclerotische hart- en vaatziekten in zo'n grote groep wordt onderzocht.

Op basis van hun ziektegeschiedenis en behandelde tandvleesontsteking, stellen de onderzoekers vast dat de kans dat een patiënt een hart- en vaatziekte heeft zestig procent groter is wanneer diezelfde patiënt ook ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) heeft. Zelfs als er rekening wordt gehouden met andere invloeden zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte.

"Het is duidelijk dat we bij parodontitis te maken hebben met een chronisch ontstekingsproces. We vermoeden dat dit een weerslag heeft op hart en bloedvaten", leggen de onderzoekers uit. "Het is echter nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat de tandvleesontsteking zélf daadwerkelijk zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten." Dat willen de onderzoekers nu verder nagaan. (LB)

In het Academisch centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) werden de gegevens van 60 174 patiënten ouder dan 35 jaar nagetrokken. De eerste maal dat het verband tussen parodontitis en atherosclerotische hart- en vaatziekten in zo'n grote groep wordt onderzocht. Op basis van hun ziektegeschiedenis en behandelde tandvleesontsteking, stellen de onderzoekers vast dat de kans dat een patiënt een hart- en vaatziekte heeft zestig procent groter is wanneer diezelfde patiënt ook ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) heeft. Zelfs als er rekening wordt gehouden met andere invloeden zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte. "Het is duidelijk dat we bij parodontitis te maken hebben met een chronisch ontstekingsproces. We vermoeden dat dit een weerslag heeft op hart en bloedvaten", leggen de onderzoekers uit. "Het is echter nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat de tandvleesontsteking zélf daadwerkelijk zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten." Dat willen de onderzoekers nu verder nagaan. (LB)