Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1 nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is in tegenstelling met de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n 10 jaar na de diagnose.

Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft nu ook precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. "Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt."

Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo'n vaccin. Eventueel vooraf vaccineren, zoals bijvoorbeeld met meningokokkentypes gebeurde, is nog ver weg, meent Roep.

Waarnemend directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds spreekt van een "mooi resultaat". "Maar we zijn er nog niet. Genezing is nog niet binnen handbereik, daarvoor is meer onderzoek nodig. Diabetes is een complexe puzzel, die alleen op te lossen is door breed te investeren in onderzoek."

Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1 nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is in tegenstelling met de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n 10 jaar na de diagnose.Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft nu ook precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. "Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt." Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo'n vaccin. Eventueel vooraf vaccineren, zoals bijvoorbeeld met meningokokkentypes gebeurde, is nog ver weg, meent Roep.Waarnemend directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds spreekt van een "mooi resultaat". "Maar we zijn er nog niet. Genezing is nog niet binnen handbereik, daarvoor is meer onderzoek nodig. Diabetes is een complexe puzzel, die alleen op te lossen is door breed te investeren in onderzoek."