© Getty Images/iStockphoto

Stroop, zoete zonde of gezonde zoetmaker?

Agave-, ahorn-, granen- of fruitstroop. Stroop bekoort en wordt gepromoot als natuurlijk alternatief voor wie de knip wil zetten op zijn suikerverbruik. Diëtiste Tanja Callewaert legt uit wat je wel en niet mag verwachten van deze zoetmakers.

Gezonder?

NEEN. Stropen zijn geen gezond alternatief voor suiker. Ze bevatten geen sucrose zoals in suiker, maar – met uitzondering van de granenstropen – wel erg veel fructose. Daarvan werd vroeger gedacht dat het een gezonde variant van suiker was, maar dat beeld is door de wetenschap bijgesteld. Een hoge consumptie van deze fruitsuiker wordt vandaag gelinkt aan aandoeningen zoals obesitas, verhoogde cholesterol en pancreaskanker. Gebruik stroop dus, net als suiker, met mate.

Natuurlijker?

NEEN. In de media wordt nogal eens de term natuurlijke of ongeraffineerde stroop gehanteerd. Dat betekent echter niet dat het om een natuurlijk product gaat dat kant-enklaar wordt geoogst. Er gaat een heel productieproces aan vooraf. Bij ahornstroop bijvoorbeeld wordt het zoete esdoornsap eerst verhit, zodat het na verloop van tijd een geconcentreerde vorm aanneemt. Bij agavestroop wordt de stam van deze tropische vetplant uitgeperst. Dat sap wordt opgevangen, gefilterd en verwarmd om agavestroop te verkrijgen.

Door dat filteren worden echter heel wat nuttige voedingsstoffen zoals antioxidanten, mineralen en vitaminen uit de stroop gehaald. Daarom opteer je best voor stroop met een C-kwaliteitslabel. Die zijn minder gefilterd en rijker aan mineralen maar ook een stuk duurder dan A-label stroop.

Het verwarmen of koken van stroop verandert de voedingswaarde evenwel niet.

Minder calorieën?

JA. De meeste stroop bevat iets minder calorieën dan witte suiker. Die winst bedraagt om en bij de 75 calorieën per 100 gram naargelang de stroop en is dus beperkt. Bovendien zijn het veelal lege calorieën, die het lichaam nauwelijks nuttige stoffen zoals vitaminen aanleveren.

Maar je hebt er wel minder van nodig om hetzelfde suikereffect te bekomen. Stroop bezit immers een grotere zoetkracht dan witte suiker. Driekwart kop agave- of ahornstroop staat gelijk aan één kop suiker. Bij granenstroop zoals rijststroop ligt de zoetkracht wat lager.

Trager opgenomen in het bloed?

JA. Een van de positieve eigenschappen van fructose is dat deze suiker erg traag in het bloed wordt opgenomen (lage glycemische index). Je krijgt dus geen snelle kortstondige energiepiek zoals bij witte suiker maar het eindresultaat is wel hetzelfde: je lichaam neemt evenveel suiker – in dit geval fructose – op. Die trage opname maakt stroop wel interessant voor mensen die niet aan diabetes lijden maar toch erg gevoelig zijn voor het effect van suiker. (hyperglycemie)

Partner Content