© iStock

Start tweede Vlaamse sensibiliseringscampagne rond baarmoederhalskanker

Met een ludieke actie start op 8 mei de tweede campagne rond baarmoederhalskanker. Met de campagne willen de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) vrouwen tussen 25 en 64 jaar sensibiliseren om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Minister Jo Vandeurzen: “Ongeveer 6 op de 10 vrouwen die een uitnodiging ontvangen, neemt deel aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit is een succes, maar daar laten we het uiteraard niet bij, we streven ernaar om zo snel mogelijk een deelname van 65% te halen”. Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wil vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aansporen elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen bij hun huisarts of gynaecoloog.

Actie Moederdag

Het startschot van de campagne wordt gegeven door een ludieke actie die inspeelt op Moederdag. Via de website supermamas.be kan je een video opnemen met een boodschap voor je moeder die dan via e-mail wordt verzonden. In die mail wordt ook het belang van het preventief uitstrijkje nog eens benadrukt. “Met de slogan supermama’s denken aan alles. Of toch bijna.” willen we inspelen op het verantwoordelijkheidsgevoel van mama’s”, zegt Dr. Patrick Martens van het Centrum voor Kankeropsporing dat de bevolkingsonderzoeken naar kanker in opdracht van de Vlaamse overheid coördineert. Daarnaast zal de campagne ook gevoerd worden via de sociale media (#supermamas) en een Boodschap van Algemeen Nut op Eén en Canvas vanaf 9 mei.

Ook na je menopauze

Ook na de menopauze blijft het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Amper 4 op 10 Vlaamse vrouwen laat nog een uitstrijkje nemen als ze de leeftijd van 55 voorbij zijn. Nochtans is de helft van de ongeveer 350 Vlaamse vrouwen die elk jaar de diagnose van baarmoederhalskanker te horen krijgt, ouder dan 50. Dit is het gevolg van de misvatting dat baarmoederhalskanker een ziekte is voor jonge vrouwen. “We moeten meer doen om deze misvatting recht te zetten” zegt Dr. Patrick Martens van het Centrum voor Kankeropsporing.

Een studie van het CvKO toont aan dat vrouwen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming minder geneigd zijn zich preventief te laten onderzoeken.

Het CVKO wil ook onderzoeken of vrouwen met een beperking drempels ondervinden om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

In de praktijk

Ben je tussen 25 en 64 jaar en heb je geen uitstrijkje laten nemen de laatste vier jaar, dan ontvang je een brief van het CvKO met een uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen. Je maakt zelf een afspraak met jouw huisarts of gynaecoloog.

Een 3-jaarlijks uitstrijkje is voldoende, omdat baarmoederhalskanker slechts zeer traag ontstaat en er al vroeg afwijkingen zichtbaar zijn. Vroegtijdige opsporing verhoogt sterk de kans op genezing. Daarom ook dat de Vlaamse overheid dit bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ondersteunt.

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800/60.160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar kanker@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content