Het beginstadium van reuma is mogelijk al op een MRI-scan zichtbaar, nog voordat er sprake is van gezwollen gewrichten. Dat ontdekten onderzoekers van de afdeling Reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland. Zij onderzochten patiënten met pijnlijke maar niet gezwollen gewrichten via een MRI scan.

Soms signaleren mensen wel pijn in de gewrichten die zou kunnen passen bij het begin van reuma, maar zijn er nog geen uitwendige kenmerken van een gewrichtsontsteking. "Dan spreken we niet van reuma, maar van clinically suspect arthralgia, oftewel verdachte pijn in de gewrichten", vertelt Hanna van Steenbergen, onderzoekster op de afdeling Reumatologie van het LUMC in het vaktijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases. De MRI scan toonde bij bijna de helft (44%) van deze groepmet pijnlijke maar niet gezwollen gewrichten toch ontstekingskenmerken aan, die wijzen op een beginstadium van reuma.

"Mensen met zichtbare ontstekingen op MRI waren vaak wat ouder en hadden vaker voor reuma kenmerkende antistoffen in het bloed, maar dit verband was niet heel sterk. We gaan deze patiënten nu twee jaar volgen om te kijken of ze reuma gaan ontwikkelen."

Bedoeling van de onderzoekers is kenmerken opsporen waaraan reuma al in een zeer vroeg stadium te herkennen is. Dat kan mogelijk snellere en betere behandelingen opleveren. "We behandelen mensen met reuma nu al veel eerder dan vroeger. Bij mensen die binnen 12 weken na het begin van de klachten worden behandeld kan veel gewrichtsschade en verminderd functioneren worden voorkomen. Mogelijk is het beter om in een nog vroeger stadium van de ziekte met therapie te starten", aldus Van Steenbergen.

Het beginstadium van reuma is mogelijk al op een MRI-scan zichtbaar, nog voordat er sprake is van gezwollen gewrichten. Dat ontdekten onderzoekers van de afdeling Reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland. Zij onderzochten patiënten met pijnlijke maar niet gezwollen gewrichten via een MRI scan.Soms signaleren mensen wel pijn in de gewrichten die zou kunnen passen bij het begin van reuma, maar zijn er nog geen uitwendige kenmerken van een gewrichtsontsteking. "Dan spreken we niet van reuma, maar van clinically suspect arthralgia, oftewel verdachte pijn in de gewrichten", vertelt Hanna van Steenbergen, onderzoekster op de afdeling Reumatologie van het LUMC in het vaktijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases. De MRI scan toonde bij bijna de helft (44%) van deze groepmet pijnlijke maar niet gezwollen gewrichten toch ontstekingskenmerken aan, die wijzen op een beginstadium van reuma."Mensen met zichtbare ontstekingen op MRI waren vaak wat ouder en hadden vaker voor reuma kenmerkende antistoffen in het bloed, maar dit verband was niet heel sterk. We gaan deze patiënten nu twee jaar volgen om te kijken of ze reuma gaan ontwikkelen." Bedoeling van de onderzoekers is kenmerken opsporen waaraan reuma al in een zeer vroeg stadium te herkennen is. Dat kan mogelijk snellere en betere behandelingen opleveren. "We behandelen mensen met reuma nu al veel eerder dan vroeger. Bij mensen die binnen 12 weken na het begin van de klachten worden behandeld kan veel gewrichtsschade en verminderd functioneren worden voorkomen. Mogelijk is het beter om in een nog vroeger stadium van de ziekte met therapie te starten", aldus Van Steenbergen.