© iStock

Snelle opwarmers

Warme chocolademelk, koffie, (kruiden)thee... Zalig om op te warmen nu Koning Winter weer aan de macht is. Maar wat is hun voedingswaarde en waar moet je op letten?

Thee

en zeker groene thee, levert veel antioxidanten. Al te vaak vergeten we echter dat theeblaadjes ook veel fluoride bevatten, vooral dan thee in builtjes, van minder goede kwaliteit. Een geringe dosis fluoride mag dan al goed zijn voor de tanden, bij overmatige consumptie is het effect nefast: vlekjes op de tanden en tandglazuurbeschadiging (fluorose). Beperk je dus tot enkele kopjes thee – minder dan één liter – per dag.

Kruideninfusie

Snelle opwarmers
© iStock

Niets beter dan water om de dorst te lessen, al is een kruideninfusie ongetwijfeld een van de beste warme alternatieven. Aangezien elk aftreksel zijn eigen specifieke eigenschappen heeft, vraag je de herborist maar beter naar jouw ideale kruidenmengsel (tegen slapeloosheid, voor een vlottere spijsvertering, enz.). Ook hier is het uitkijken voor de suiker die je aan je kopje toevoegt.

Koffie

krijgt zoveel kwaliteiten en gebreken toegedicht, dat het moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Over het opwekkende effect bestaat een consensus, alle andere claims zijn met een korrel zout te nemen.

Snelle opwarmers
© iStock

Doe je graag suiker in je koffie weet dan dat een klontje per kopje weinig lijkt, maar veel kopjes per dag al snel voor meer suiker zorgen dan raadzaam is. Zeker wanneer je er ook een koekje bij lust.

Warme chocolademelk

Cacao bevat veel magnesium en polyfenolen, onder meer epicatechine. Die molecule zou het spierherstel bevorderen na een fysieke inspanning, zoals een winterse wandeling of skiën. Maar opgelet, het ene cacaopoeder is het andere niet: de populairste merken bevatten tot wel 75% suiker! Lees dus aandachtig het etiket en opteer voor écht cacaopoeder, bitter en suikervrij. Desnoods voeg je zelf wat suiker toe.

Snelle opwarmers
© iStock

Poedersoep

en oplosbare vleesbouillon – eigenlijk gewoon water met wat kleur en een smaakje – drink je beter niet. Ze hebben geen enkele voedingswaarde en bevatten (veel) te veel zout. Heb je trek in een hartige warme drank, kies dan voor echte soep. Anders dan vaak gedacht is die gemakkelijk én snel te bereiden.

Warme dranken, kankerverwekkend?

Verschillende studies suggereren een link tussen het frequent nuttigen van warme dranken en slokdarmkanker. Al is er bij ons eigenlijk geen probleem: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn warme dranken pas kankerverwekkend wanneer je ze geregeld heter dan 65°C drinkt. Een temperatuur die een heel eind boven onze Europese drinkgewoonten ligt. De meesten onder ons verdragen zo’n hete drank niet eens! Maar in sommige landen in Azië en in Amerika drinken ze hun thee of koffie wel gloeiend heet, en dan is er een reëel risico op kanker.

Partner Content