Slechtziendheid is een handicap die kan variëren van licht slechtziend tot blind. Afhankelijk van de oorzaak zijn er diverse vormen van slechtziendheid: wazig zien, vlekken zien,... Er bestaan heel wat hulpmiddelen om toch een zo normaal mogelijk leven te leiden, aan sport te doen, te werken,...
Oogdruppels die vroeger gebruikt werden voor de behandeling van glaucoom, blijken doeltreffend voor de aanpak van ouderdomsverziendheid (presbyopie). De Amerikaanse Food and Drug Authority (FDA) heeft het gebruik goedgekeurd.
Kunnen kleurfilters helpen bij slechtziendheid? Hoe vind je een multifocale bril die aansluit bij je levensstijl? En welke oplossingen bestaan er voor nachtblindheid? Wegwijs in de nieuwste evoluties.
Als je zicht sterk afneemt, hoeft dat niet het einde te betekenen van je zelfstandigheid of leesvermogen. De nieuwe generatie hulpmiddelen en slimme aanpassingen maken veel mogelijk.
Ze geven je vrijheid, een scherpe blik en vaak een mooier aangezicht. Hard of zacht, multifocaal of met een speciale filter? Voor heel wat klachten leveren lenzen een oplossing, maar hoe kies je het type dat bij je past en wat zijn de valkuilen?
Scherp zien lukt niet meer. De realiteit toont zich eerder in vage contouren sinds Josiane Bossuyt jaren geleden getroffen werd door maculadegeneratie. "Ik heb de droge variant waartegen niets te ondernemen valt. Mijn zicht verdwijnt stilaan, maar ik focus op alles wat ik wel nog kan."
Als de randen van je gezichtsveld vervagen, is de kans groot dat er glaucoom in het spel is. Een snelle interventie is een must om tunnelzicht te voorkomen.
Van simpelweg solliciteren tot vlot pendelen. Voor wie af te rekenen heeft met ernstige slechtziendheid is werken helemaal niet zo evident. "Een van de grootste obstakels blijken nog steeds de vooroordelen en misvattingen over deze handicap", weet jobcoach Bart Verdickt van de Liga.
Een wazige of donkere vlek die zich stilaan centraal in je gezichtsveld nestelt. Door zo'n 'bril' kijken heel wat mensen met Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD) naar de wereld. Deze aandoening begint vaak traag maar tijdig ingrijpen kan wel helpen om te voorkomen dat je je gezichtsvermogen verliest.
Licht heeft een belangrijke invloed op de visuele capaciteiten van personen met een visuele handicap. Een passende verlichting kan hen helpen om hun resterend zicht beter te gebruiken. Om slechtzienden te helpen, richtte de Brailleliga het lichtlabo in.