Wetenschappers van de University of California volgden 5468 ouderen gedurende een periode van 18 jaar. Ze ontdekten dat onder ouderen die hun gebit goed verzorgen aanmerkelijk minder vaak dementie voorkomt.

Degenen die aangaven hun tanden minder dan één keer per dag te poetsen lopen volgens de onderzoekers 65 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie dan mensen die hun tanden wel dagelijks poetsen.

Verband tussen tandvleesontsteking en diverse ziekten

Uit eerder onderzoek bleek al dat de bacteriën die een rol spelen bij tandvleesontstekingen, ook betrokken zouden zijn bij een aantal gezondheidsproblemen zoals hartziekten, beroerte en diabetes.

Volgens Dr. Annlia Paganini-Hill, die het onderzoek aan de Universiteit van Californië leidde, worden er bij mensen met Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, vaker bacteriën die een rol spelen bij tandvleesontstekingen, teruggevonden in de hersenen. Daar veroorzaken ze vermoedelijk ontstekingen die leiden tot hersenschade.

Paganini-Hill en haar team volgden 5468 ouderen tussen 1992 en 2010, waarvan bij aanvang van de studie niemand aan dementie leed. 18 jaar later was bij 1145 mensen van deze groep dementie vastgesteld. In deze groep bleken er aanzienlijk meer mensen te zijn die hun tanden minder dan één keer per dag poetsten, vooral bij de vrouwen.

De studie heeft evenwel beperkingen aangezien ze zich baseerde op vragenlijsten in verband met de toegepaste mondhygiëne en op het aantal tanden, maar de onderzoekers nooit zelf tandonderzoeken uitvoerden. Ook is niet helemaal duidelijk in hoeverre de evoluerende dementie een invloed heeft gehad op de mondhygiëne.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the Journal of the American Geriatrics Society.

Wetenschappers van de University of California volgden 5468 ouderen gedurende een periode van 18 jaar. Ze ontdekten dat onder ouderen die hun gebit goed verzorgen aanmerkelijk minder vaak dementie voorkomt.Degenen die aangaven hun tanden minder dan één keer per dag te poetsen lopen volgens de onderzoekers 65 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie dan mensen die hun tanden wel dagelijks poetsen.Uit eerder onderzoek bleek al dat de bacteriën die een rol spelen bij tandvleesontstekingen, ook betrokken zouden zijn bij een aantal gezondheidsproblemen zoals hartziekten, beroerte en diabetes.Volgens Dr. Annlia Paganini-Hill, die het onderzoek aan de Universiteit van Californië leidde, worden er bij mensen met Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, vaker bacteriën die een rol spelen bij tandvleesontstekingen, teruggevonden in de hersenen. Daar veroorzaken ze vermoedelijk ontstekingen die leiden tot hersenschade.Paganini-Hill en haar team volgden 5468 ouderen tussen 1992 en 2010, waarvan bij aanvang van de studie niemand aan dementie leed. 18 jaar later was bij 1145 mensen van deze groep dementie vastgesteld. In deze groep bleken er aanzienlijk meer mensen te zijn die hun tanden minder dan één keer per dag poetsten, vooral bij de vrouwen.De studie heeft evenwel beperkingen aangezien ze zich baseerde op vragenlijsten in verband met de toegepaste mondhygiëne en op het aantal tanden, maar de onderzoekers nooit zelf tandonderzoeken uitvoerden. Ook is niet helemaal duidelijk in hoeverre de evoluerende dementie een invloed heeft gehad op de mondhygiëne.De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the Journal of the American Geriatrics Society.