Bij mensen met chronische slapeloosheid en een verhoogde alertheid over dag (hyperalert) maakt het lichaam meer stresshormonen aan zoals cortisol. Dat kan de bloeddrukwaarden de hoogte injagen, meldt het onderzoeksteam van de universiteit van Sichuan in het medische vakblad Hypertension.

De resultaten zijn gebaseerd op een studie waarbij 300 volwassenen een slaaponderzoek en een alertheidstest ondergingen in een centrum voor slaaponderzoek. Zo'n 200 van de 300 proefpersonen hadden af te rekenen met chronische slapeloosheid. De deelnemers brachten de nacht door in gewone slaapkamers. De dag nadien mochten ze viermaal een dutje doen, terwijl de onderzoekers telkens nagingen hoelang het duurde voor ze insliepen. Ook de bloeddrukwaarden werden tweemaal per dag opgevolgd.

Uit de testen bleek dat normale slapers geen verhoogd risico liepen op hypertensie. Bij mensen met slaapstoornissen was er wel een duidelijk verband. Hoe langer het duurde voor ze in slaap raakten, hoe groter het risico op een verhoogde bloeddruk. Ook na uitsluiting van andere risicofactoren zoals gewicht, alcohol en cafeïnegebruik.

Wie in minder dan 14 minuten indommelt, heeft geen verhoogd risico, ongeacht de slaapstoornis, stelden de onderzoekers. Ongeveer de helft van de mensen met slaapstoornissen en een derde van de normale slapers hadden wel meer dan 14 minuten nodig om overdag in slaap te vallen. Bij hen raden de onderzoekers aan om hun bloeddrukwaarden regelmatig te controleren. "Zeker mensen met slapeloosheid 's nachts, problemen met inslapen en een verhoogde alertheid overdag (waardoor ze niet kunnen indommelen) lopen een grotere kans op hypertensie. Het risico is vergelijkbaar met andere risicofactoren zoals obesitas, een verhoogd cholesterol en roken", schrijven de onderzoekers.

Bij mensen met chronische slapeloosheid en een verhoogde alertheid over dag (hyperalert) maakt het lichaam meer stresshormonen aan zoals cortisol. Dat kan de bloeddrukwaarden de hoogte injagen, meldt het onderzoeksteam van de universiteit van Sichuan in het medische vakblad Hypertension.De resultaten zijn gebaseerd op een studie waarbij 300 volwassenen een slaaponderzoek en een alertheidstest ondergingen in een centrum voor slaaponderzoek. Zo'n 200 van de 300 proefpersonen hadden af te rekenen met chronische slapeloosheid. De deelnemers brachten de nacht door in gewone slaapkamers. De dag nadien mochten ze viermaal een dutje doen, terwijl de onderzoekers telkens nagingen hoelang het duurde voor ze insliepen. Ook de bloeddrukwaarden werden tweemaal per dag opgevolgd.Uit de testen bleek dat normale slapers geen verhoogd risico liepen op hypertensie. Bij mensen met slaapstoornissen was er wel een duidelijk verband. Hoe langer het duurde voor ze in slaap raakten, hoe groter het risico op een verhoogde bloeddruk. Ook na uitsluiting van andere risicofactoren zoals gewicht, alcohol en cafeïnegebruik.Wie in minder dan 14 minuten indommelt, heeft geen verhoogd risico, ongeacht de slaapstoornis, stelden de onderzoekers. Ongeveer de helft van de mensen met slaapstoornissen en een derde van de normale slapers hadden wel meer dan 14 minuten nodig om overdag in slaap te vallen. Bij hen raden de onderzoekers aan om hun bloeddrukwaarden regelmatig te controleren. "Zeker mensen met slapeloosheid 's nachts, problemen met inslapen en een verhoogde alertheid overdag (waardoor ze niet kunnen indommelen) lopen een grotere kans op hypertensie. Het risico is vergelijkbaar met andere risicofactoren zoals obesitas, een verhoogd cholesterol en roken", schrijven de onderzoekers.