Inhoud:

Een fitness- of wellnesstoestel in huis halen is vandaag voor heel veel mensen haalbaar. Met een budget tussen 1000 en 2000 euro en de ruimte van een eenpersoonsbed kunt u al iets uitzoeken dat degelijk is en uw gezondheid écht ten goede komt. Kiezen is het moeilijkst: er zijn zoveel mogelijkheden, merken en uitvoeringen dat u zeker niet over één nacht ijs mag gaan. Ga niet af op ronkende reclames, bezoek eerst fitness- of wellnesscentra om de mogelijkheden en werking van de verschillende apparaten te leren kennen. Beslis pas daarna welke middelen het meest geschikt zijn om uw doel te bereiken. Aarzel ook niet om raad te vragen aan uw huisarts. Hij ziet misschien beperkingen die u niet kent.

De praattest: simpel en efficiënt

Als u voor een fitnesstoestel kiest, is het belangrijk dat u geen gezondheidsrisico's neemt. "Wat thuis ontbreekt, is de professionele begeleiding die je in een fitnesscentrum wel krijgt", waarschuwt prof. dr. em. Jan Borms, voormalig specialist gezondheidspromotie aan de VUB en nog altijd enthousiast bezig met gezonde beweging. "Om overbelasting te vermijden en zo efficiënt mogelijk vet te verbranden, is het van belang dat u gelijkmatig traint en pieken vermijdt. Een gouden regel om zo efficiënt mogelijk te sporten, is de praattest. Zolang u tijdens het sporten nog een normaal gesprek kunt voeren is alles oké. Heel eenvoudig en precies op maat voor uw conditie!"

Enthousiasme is nodig

Belangrijk is ook dat u de motivatie kunt opbrengen om het dure toestel met plezier te blijven gebruiken. Nogal wat hypermoderne snufjes eindigen immers roemloos onder een dikke laag stof in de kelder of de garage. "Kies daarom voor een aantrekkelijke ruimte", zegt Jan Borms, "eventueel met een televisietoestel of een aangenaam uitzicht. Aan uw gezondheid werken mag geen straf zijn. U moet echt zin hebben om ermee bezig te zijn en niet alleen in actie schieten omdat het moet."

Voor wellnessapparaten houdt u ook het best rekening met de voorbereiding en het onderhoud die ze vragen. Zo moet een sauna opgewarmd worden voor u erin kunt, zodat een saunabeurt thuis soms omslachtiger is dan eentje in een publieke sauna. Die wordt immers voor u warm gestookt. Bovendien kunt u daar de saunabeurt combineren met een duik in het zwembad of een bezoek aan de stoomcabine.

Kies-keurig

Het gamma wellness- en fitnessproducten voor thuis is zo goed als onbeperkt. En toch is dat enorme aanbod - van betaalbaar tot peperduur - terug te voeren tot enkele basismodellen met een heleboel bijkomende snufjes en mogelijkheden. Hoewel door gewiekste reclamecampagnes vaak de indruk ontstaat dat zo'n apparaten een waaier aan positieve gezondheidseffecten bieden, is dat lang niet altijd even waar. "Alles hangt af van het doel dat je wilt bereiken", stelt Jan Borms. "Niet alle apparaten zijn bijvoorbeeld geschikt om vet te verbranden. Het is belangrijk dat je goed weet wat het door u gekozen toestel wél en niet kan."

Tips voor een verstandige keuze

1. Het prijsverschil tussen een in dozen geleverd en een geplaatst toestel is vaak dermate groot dat u in de verleiding komt om het ding gauw zélf te monteren. Het probleem is dat zo'n toestel vaak veel complexer in elkaar zit dan, pakweg, een keukenkast. Meestal is het beter ze door professionelen te laten plaatsen.

2. Overweeg heel goed wat u wilt bereiken: bepaalde spieren trainen, vet verbranden, of allebei. Ga na welke extra's u nodig hebt en welke alleen maar de prijs opdrijven.

3. Trap niet in slogans en gratuite beweringen. Denk kritisch na. Gelijkmatige bewegingen die u lang volhoudt, doen vet verbranden. Oefeningen van kortere duur zijn meestal spiertrainers.

4. Fitness- en wellness-toestellen zijn niet goedkoop en de motivatie om op uw eentje iets aan uw gezondheid te doen, kan snel slinken. Reken dus zeker even na of het niet ver-standiger is om op vaste tijdstippen met een vriend(in) naar een fitnesszaal te gaan.

Wat?

Een kamerfiets, eventueel aangevuld met metertjes en/of instellingen die de inspanning lichter of zwaarder maken.

Voordelen?

 • Gelijkmatig fietsen doet vet verbranden en is dus goed tegen hart- en vaatziekten.
 • Het zet een groot aantal spieren en gewrichten aan het werk.
 • Fietsen op een hometrainer heeft wel de meeste voordelen van een fietstocht in de natuur, maar niet de nadelen. Niet iedereen vindt immers een route zonder uitlaatgassen in de buurt, een fiets vraagt onderhoud (zéker mountainbikes, die anders snel stuk gaan), een val kan veel ellende veroorzaken en het weer in ons land is ook niet altijd ideaal. Fietsen in extreme kou is trouwens niet zo goed voor de longen.

Nadelen?

Enkel de spieren van het onderlichaam worden getraind.

Hoe motiveert u uzelf?

 • Zet de hometrainer bij voorkeur voor de televisie, zodat u uw favoriete programma kunt bekijken terwijl u fietst. Of combineer uw dagelijkse ritje met uw lievelingsmuziek, al dan niet door middel van een mp3-speler.
 • In fitnesscentra zijn fietssessies in groep zeer populair. Als u twee basismodellen koopt, kunt u ook thuis in gezelschap fietsen en tegelijk praten.

Wat?

Twee voetsteunen en hendels waardoor u een trap-loopbe-weging maakt, met zwaaiende armen.

Voordelen?

U traint zowel de onderste ledematen als de armen, de schouder- en de bilspieren.

Nadelen?

 • De knieën worden zwaar belast.
 • In principe kunt u ook vet verbranden op dit toestel. Het is echter maar de vraag of u de oefeningen zo lang kunt volhouden dat u er cardiovasculair voordeel uit haalt.

Hoe motiveert u uzelf?

 • U kunt muziek beluisteren, televisie kijken is minder evident, omdat u voortdurend op en neer beweegt.
 • Door u te concentreren op een goede houding, maakt u uw sessie doeltreffender en houdt u zich bezig.

Wat?

Ingewikkelde constructie met staalkabels, gewichten, handvaten en hendels rond een bank.

Voordelen?

 • U hebt een echte mini-fitnesszaal in huis.
 • Zowat alle spieren komen aan bod.
 • Er zijn ontzettend veel combinaties mogelijk, wat de variatie in oefeningen doet toenemen.
 • Dergelijke toestellen worden meestal gebruikt om op bepaalde spieren te werken, niet zozeer cardiovasculair. Maar door de vele mogelijkheden kunt u toch in die richting werken, met lichtere intensiteit en meer op duur geconcentreerd.

Nadelen?

 • Ze is zwaar en moeilijk te verplaatsen. In de hoogte is ze vrij omvangrijk én rondom moet u een halve meter extra ruimte voorzien om alle oefeningen probleemloos te kunnen uitvoeren.
 • Zonder deskundige begeleiding of een behoorlijk grote kennis van welke oefeningen u nodig hebt, zijn deze toestellen moeilijk te gebruiken. Dat kunt u oplossen door eerst enkele sessies onder begeleiding te volgen in een fitnesscentrum, met een gelijkaardig toestel.

Hoe motiveert u uzelf?

Door geregeld nieuwe oefeningen uit te proberen. Het aantal mogelijkheden is haast eindeloos.

Wat?

Toestel waarmee u roeibewegingen maakt.

Voordelen?

Oefent armen, benen en buikspieren tegelijk. Goed voor soepele gewrichten en spieropbouw, en kan ook cardiovasculair ingezet worden.

Nadelen?

Heel eenzijdige oefening, die bovendien heel snel dreigt te vervelen.

Hoe motiveert u uzelf?

Dat is niet zo makkelijk bij dit toestel. Natuurlijk kunt u muziek beluisteren, al is echt genieten daarvan niet simpel omdat u toch een bepaald ritme moet aanhouden om armen en benen gecoördineerd te houden. Televisie kijken is zo goed als onmogelijk en praten ligt ook niet voor de hand.

Wat?

Een razendpopulaire Nintendogadget waarmee u kunt fitnessen.

Voordelen?

 • Het interactieve aspect zorgt voor een extra aantrekkelijke toets.
 • U hebt enkel een televisietoestel, de Wii-console en de software met bijbehorend bord nodig. Dat neemt bijzonder weinig plaats in beslag.
 • De oefeningen zijn verwerkt in spelletjes en er is een competitie-element, wat u een extra stimulans geeft.
 • Het programma volgt uw fysieke conditie en past uw programma aan naargelang uw BMI (Body Mass Index) en uw vorderingen.

Nadelen?

 • Wie niet van videospelletjes houdt, ergert zich alleen maar.
 • Het Wii-bord registreert enkel de druk van uw voeten. Zelfs aangevuld met de informatie van de afstandsbediening, is de opvolging beperkt. Een verkeerde houding bijvoorbeeld, wordt niet gecorrigeerd.

Hoe motiveert u uzelf?

 • U kunt uw prestaties vergelijken met huisgenoten of anderen.
 • Het programma geeft aanmoedigingen en tips om vol te houden.

Wat?

Buisconstructie waarmee u al schommelend buikspieroefeningen kunt doen.

Voordelen?

 • U neemt automatisch de goede houding aan.
 • Een heel eenvoudig en dus ook niet zo duur toestel, dat bovendien makkelijk opbergbaar is.

Nadelen?

In tegenstelling tot wat ronkende reclames beloven, kunt u hiermee geen plaatselijk vet verbranden. Zoiets bestaat niet: u kunt niet bepalen waar u vet verbrandt, dat kan over uw hele lichaam zijn.

Hoe motiveert u uzelf?

Dit is een aangenamer alternatief voor klassieke buikspieroefeningen. Voorzie een vast tijdstip!

Inhoud:Een fitness- of wellnesstoestel in huis halen is vandaag voor heel veel mensen haalbaar. Met een budget tussen 1000 en 2000 euro en de ruimte van een eenpersoonsbed kunt u al iets uitzoeken dat degelijk is en uw gezondheid écht ten goede komt. Kiezen is het moeilijkst: er zijn zoveel mogelijkheden, merken en uitvoeringen dat u zeker niet over één nacht ijs mag gaan. Ga niet af op ronkende reclames, bezoek eerst fitness- of wellnesscentra om de mogelijkheden en werking van de verschillende apparaten te leren kennen. Beslis pas daarna welke middelen het meest geschikt zijn om uw doel te bereiken. Aarzel ook niet om raad te vragen aan uw huisarts. Hij ziet misschien beperkingen die u niet kent. Als u voor een fitnesstoestel kiest, is het belangrijk dat u geen gezondheidsrisico's neemt. "Wat thuis ontbreekt, is de professionele begeleiding die je in een fitnesscentrum wel krijgt", waarschuwt prof. dr. em. Jan Borms, voormalig specialist gezondheidspromotie aan de VUB en nog altijd enthousiast bezig met gezonde beweging. "Om overbelasting te vermijden en zo efficiënt mogelijk vet te verbranden, is het van belang dat u gelijkmatig traint en pieken vermijdt. Een gouden regel om zo efficiënt mogelijk te sporten, is de praattest. Zolang u tijdens het sporten nog een normaal gesprek kunt voeren is alles oké. Heel eenvoudig en precies op maat voor uw conditie!" Belangrijk is ook dat u de motivatie kunt opbrengen om het dure toestel met plezier te blijven gebruiken. Nogal wat hypermoderne snufjes eindigen immers roemloos onder een dikke laag stof in de kelder of de garage. "Kies daarom voor een aantrekkelijke ruimte", zegt Jan Borms, "eventueel met een televisietoestel of een aangenaam uitzicht. Aan uw gezondheid werken mag geen straf zijn. U moet echt zin hebben om ermee bezig te zijn en niet alleen in actie schieten omdat het moet." Voor wellnessapparaten houdt u ook het best rekening met de voorbereiding en het onderhoud die ze vragen. Zo moet een sauna opgewarmd worden voor u erin kunt, zodat een saunabeurt thuis soms omslachtiger is dan eentje in een publieke sauna. Die wordt immers voor u warm gestookt. Bovendien kunt u daar de saunabeurt combineren met een duik in het zwembad of een bezoek aan de stoomcabine. Het gamma wellness- en fitnessproducten voor thuis is zo goed als onbeperkt. En toch is dat enorme aanbod - van betaalbaar tot peperduur - terug te voeren tot enkele basismodellen met een heleboel bijkomende snufjes en mogelijkheden. Hoewel door gewiekste reclamecampagnes vaak de indruk ontstaat dat zo'n apparaten een waaier aan positieve gezondheidseffecten bieden, is dat lang niet altijd even waar. "Alles hangt af van het doel dat je wilt bereiken", stelt Jan Borms. "Niet alle apparaten zijn bijvoorbeeld geschikt om vet te verbranden. Het is belangrijk dat je goed weet wat het door u gekozen toestel wél en niet kan."Wat?Een kamerfiets, eventueel aangevuld met metertjes en/of instellingen die de inspanning lichter of zwaarder maken. Voordelen?Nadelen?Enkel de spieren van het onderlichaam worden getraind. Hoe motiveert u uzelf?Wat?Twee voetsteunen en hendels waardoor u een trap-loopbe-weging maakt, met zwaaiende armen. Voordelen?U traint zowel de onderste ledematen als de armen, de schouder- en de bilspieren. Nadelen?Hoe motiveert u uzelf?Wat?Ingewikkelde constructie met staalkabels, gewichten, handvaten en hendels rond een bank. Voordelen?Nadelen?Hoe motiveert u uzelf?Door geregeld nieuwe oefeningen uit te proberen. Het aantal mogelijkheden is haast eindeloos.Wat?Toestel waarmee u roeibewegingen maakt. Voordelen?Oefent armen, benen en buikspieren tegelijk. Goed voor soepele gewrichten en spieropbouw, en kan ook cardiovasculair ingezet worden. Nadelen?Heel eenzijdige oefening, die bovendien heel snel dreigt te vervelen. Hoe motiveert u uzelf?Dat is niet zo makkelijk bij dit toestel. Natuurlijk kunt u muziek beluisteren, al is echt genieten daarvan niet simpel omdat u toch een bepaald ritme moet aanhouden om armen en benen gecoördineerd te houden. Televisie kijken is zo goed als onmogelijk en praten ligt ook niet voor de hand.Wat?Een razendpopulaire Nintendogadget waarmee u kunt fitnessen. Voordelen?Nadelen?Hoe motiveert u uzelf?Wat?Buisconstructie waarmee u al schommelend buikspieroefeningen kunt doen. Voordelen?Nadelen?In tegenstelling tot wat ronkende reclames beloven, kunt u hiermee geen plaatselijk vet verbranden. Zoiets bestaat niet: u kunt niet bepalen waar u vet verbrandt, dat kan over uw hele lichaam zijn. Hoe motiveert u uzelf?Dit is een aangenamer alternatief voor klassieke buikspieroefeningen. Voorzie een vast tijdstip!