De ruggengraat (of wervelkolom) is een van de belangrijkste lichaamsdelen. Hij beschermt het ruggenmerg, maar geeft ook het hele lichaam structuur, zodat we rechtop kunnen staan en soepel kunnen buigen. Wanneer we ons lichaam van de zijkant bekijken, zien we dat de ruggengraat een natuurlijke S-vormige kromming heeft. Van de achterkant bekeken is de ruggengraat recht, maar wanneer de ruggengraat een zijdelingse S-vormige kromming vertoont, kan er sprake zijn van scoliose.


Er zijn verschillende oorzaken voor scoliose aan te wijzen. Bij jongeren kan scoliose het gevolg zijn van een groeispurt tijdens de puberteit. Bij volwassenen kunnen de oorzaken uiteenlopen: erfelijke misvorming, verlamming, spierziekten, kwaliteitsverslechtering van de botten, e.d.

De symptomen van scoliose zijn afhankelijk van de ernst van de ziekte. Die kan worden bepaald door meting van de krommingshoek en vergelijking met de normale kromming. In lichte gevallen, bij een kromming tot 40 graden, zijn de symptomen onder meer lichamelijke misvorming, waarbij bijvoorbeeld een schouder of heup hoger ligt dan de andere. In ernstige gevallen, bij een kromming van meer dan 40 graden, zijn de symptomen onder meer pijn, zwakte, gevoelloosheid, moeilijk lopen en spijsverteringsproblemen. In de ernstigste gevallen, bij een kromming groter dan 60 graden, kan de vervorming de borstkas aantasten, waardoor hart- en ademhalingsproblemen kunnen ontstaan.

Er zijn voor scoliose allerlei behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In lichte gevallen kan een ruggengraatbrace, speciale schoenen en inlegzolen of fysiotherapie verlichting geven. Zwemmen, rekoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen ook nuttig zijn.
Alleen in ernstige gevallen wordt een operatie aanbevolen, wanneer er sprake is van ondraaglijke pijn of lichamelijke misvorming, of wanneer de gezondheid van het hart of de longen wordt bedreigd. Bij een operatie worden meestal metalen schroeven, platen of staven ingebracht om de ruggengraat te rechten. Bij zo'n operatie kunnen verschillende complicaties optreden, die altijd met de arts moeten worden besproken.

De ruggengraat (of wervelkolom) is een van de belangrijkste lichaamsdelen. Hij beschermt het ruggenmerg, maar geeft ook het hele lichaam structuur, zodat we rechtop kunnen staan en soepel kunnen buigen. Wanneer we ons lichaam van de zijkant bekijken, zien we dat de ruggengraat een natuurlijke S-vormige kromming heeft. Van de achterkant bekeken is de ruggengraat recht, maar wanneer de ruggengraat een zijdelingse S-vormige kromming vertoont, kan er sprake zijn van scoliose. Er zijn verschillende oorzaken voor scoliose aan te wijzen. Bij jongeren kan scoliose het gevolg zijn van een groeispurt tijdens de puberteit. Bij volwassenen kunnen de oorzaken uiteenlopen: erfelijke misvorming, verlamming, spierziekten, kwaliteitsverslechtering van de botten, e.d. De symptomen van scoliose zijn afhankelijk van de ernst van de ziekte. Die kan worden bepaald door meting van de krommingshoek en vergelijking met de normale kromming. In lichte gevallen, bij een kromming tot 40 graden, zijn de symptomen onder meer lichamelijke misvorming, waarbij bijvoorbeeld een schouder of heup hoger ligt dan de andere. In ernstige gevallen, bij een kromming van meer dan 40 graden, zijn de symptomen onder meer pijn, zwakte, gevoelloosheid, moeilijk lopen en spijsverteringsproblemen. In de ernstigste gevallen, bij een kromming groter dan 60 graden, kan de vervorming de borstkas aantasten, waardoor hart- en ademhalingsproblemen kunnen ontstaan. Er zijn voor scoliose allerlei behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In lichte gevallen kan een ruggengraatbrace, speciale schoenen en inlegzolen of fysiotherapie verlichting geven. Zwemmen, rekoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen ook nuttig zijn. Alleen in ernstige gevallen wordt een operatie aanbevolen, wanneer er sprake is van ondraaglijke pijn of lichamelijke misvorming, of wanneer de gezondheid van het hart of de longen wordt bedreigd. Bij een operatie worden meestal metalen schroeven, platen of staven ingebracht om de ruggengraat te rechten. Bij zo'n operatie kunnen verschillende complicaties optreden, die altijd met de arts moeten worden besproken.