Schaam je niet voor je erectiestoornis

Hoewel je er maar weinig over hoort praten, komen erectiestoornissen vaak voor. Niks om je voor te schamen dus. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je een erectiestoornis behandelen?

Je hebt een erectiestoornis als je onvoldoende in staat bent een erectie te krijgen en/of te behouden, waardoor bevredigende seks niet altijd mogelijk is.

Lichamelijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een erectiestoornis: lichamelijke of psychische, of een combinatie van de twee.

Lichamelijke oorzaken zijn onder meer diabetes, hart- en vaatziekten, zenuwaandoeningen, hormonale problemen, chronische ziekten en bijwerkingen van geneesmiddelen.

Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van een erectiestoornis. Hiertoe behoren arteriosclerose (aderverkalking), hypertensie (hoge bloeddruk) en een te hoog cholesterolgehalte. Roken, overmatig alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging kunnen het probleem verergeren.

Diabetes
Diabetes kan de zenuwen beschadigen en de vaten die de penis van bloed voorzien. Twee op de drie mannen met diabetes krijgen op termijn last van een erectiestoornis.

Zenuwaandoeningen
Ook multiple sclerose en beschadiging van het ruggenmerg kunnen leiden tot een erectiestoornis.

Hormonale problemen
Een zeer laag testosterongehalte kan leiden tot een erectiestoornis.

Bijwerkingen van medicijnen
Tot slot kunnnen bijwerkingen van geneesmiddelen (bijvoorbeeld antidepressiva) een nadelig effect hebben op de erectie.

Psychische oorzaken

Depressie, stress, (faal)angst of relatieproblemen kunnen er allemaal voor zorgen dat je problemen krijgt met je erectie.

Behandeling

Een erectiestoornis is goed te behandelen. Om de juiste behandeling te kunnen kiezen is het belangrijk dat je rekening houdt met je levensstijl. Ook is het belangrijk om te weten of en hoe de behandeling invloed heeft op de relatie tussen jou en je partner. Je arts kan helpen bij het kiezen van de juiste remedie.

Sekstherapie
Deze therapie kan helpen om seksuele problemen te identificeren, te begrijpen en ermee om te gaan. Seksuele problemen kunnen ontstaan door stress, (faal)angst en sociale druk.

Specifieke technieken kunnen stress wegnemen en de seksuele stimulatie vergroten, waardoor het weer mogelijk is plezier te hebben in seks.

Erectiepillen
Er zijn tegenwoordig meerdere soorten erectiepillen op voorschrift verkrijgbaar. Erectiepillen zorgen ervoor dat je een erectie krijgt als je seksueel opgewonden raakt. Ze zijn allemaal effectief, maar hun werkingsduur loopt uiteen.

Indien er geen seksuele prikkeling meer is, verdwijnt je erectie weer. Als je weer opgewonden raakt en de pil is nog werkzaam, kan je opnieuw een erectie krijgen.

Injectietherapie
Bij deze behandeling wordt de medicatie direct in de penis of plasbuis ingebracht. Het eerste gebeurt met een injectiespuit. De erectie treedt op na tien minuten en houdt ongeveer een half uur tot een uur aan. De kwaliteit van de erectie is afhankelijk van de dosering.

Vacuümpomp
Hierbij wordt de penis in een vacuümcilinder geplaatst. De ring van de cilinder aan het begin van de penis zorgt voor behoud van de erectie.

Erectieprothese
Deze methode wordt pas gebruikt wanneer alle bovengenoemde therapieën niet werken. Er kan dan een erectieprothese (penisimplantaat) in de penis worden geïmplanteerd.

Dit is een chirurgische ingreep verricht door een uroloog. Deze maakt een snee in de penis, waardoor een kunststoffen zwellichaam wordt ingebracht.

Raadpleeg je arts

Veel mannen vinden het moeilijk om over hun erectiestoornis te praten. Gemiddeld wacht een man zelfs twee jaar voor hij een arts raadpleegt. Dat is jammer, want er is steeds meer aan te doen. En je arts kan je daar als geen ander bij helpen. Even door de zure appel bijten, en je kan van je probleem verlost zijn, in plaats van er nog jaren mee rond te lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content