Leververvetting (leversteatose) is ook in ons land aan een opmars bezig, in het kielzog van obesitas en diabetes. Toch blijft het erg lastig om deze aandoening in een vroeg stadium op te sporen en op te volgen. Daar lijkt nu verandering in te komen dankzij een staaltje slimme beeldvorming.

Een recente studie bracht een nieuw mechanisme aan het licht dat darmkanker veroorzaakt. De onderzoekers ontdekten dat abnormale expressie van het eiwit Zeb2 de integriteit van het epitheel dat de darmwand bedenkt, aantast. Dit epitheel functioneert normaal gesproken als een barrière om infiltratie door darmmicroben te voorkomen.

Ons natuurlijk afweersysteem speelt een belangrijke rol bij onze verdediging tegen ziekteverwekkers zoals het alomtegenwoordige SARS-Cov-2-virus. Multiple Sclerose (MS) is een auto-immuunziekte die over het algemeen behandeld wordt met therapieën die een invloed hebben op het immuunsysteem. Geen wonder dat deze patiënten zich nog meer vragen stellen dan wie ook. Naar aanleiding van de Wereld MS-dag hadden we een gesprek met Dr. Vanwalleghem, neurologe in AZ Monica Antwerpen.

Voor wie al kampt met long -of luchtwegproblemen zoals astma is deze pandemie extra beangstigend. Zij werden immers van meet af aan aangeduid als risicopatiënt. Maar dat beeld klopt niet, nu onderzoekers hebben aangetoond dat wie zijn astma goed controleert, geen hogere kans loopt op een ernstige infectie door covid-19.

Covid-19 slaat harder toe bij mensen met dementie en dat komt niet alleen doordat ze samen zitten in zorgcentra. Een dementie-gen blijkt het risico op ernstige covid-19 te verdubbelen, blijkt uit een grootschalige studie.

Miljoenen mensen hebben artrose, reumatoïde artritis of ernstige botontkalking. Een groot deel van die mensen heeft - vaak dagelijks - pijn. Hoe komt dat? En belangrijker nog: kun je iets tegen die pijn doen?

Iets gebroken? Laat dan eens controleren hoe het met je botten gesteld is, zeker als 50-plusser. Blijk je osteoporose te hebben, dan zijn daar medicijnen tegen. En wist je dat bepaalde vitamines je botten sterker maken?

De gevoeligste regio bij de man - de teelballen en de balzak - kampt met specifieke aandoeningen. Al zijn die meestal onschuldig en/of makkelijk te behandelen.

Jaarlijks wordt op initiatief van SAFE (Stroke Alliance for Europe) op de tweede dinsdag van mei extra aandacht besteed aan de oorzaken en gevolgen van beroerten. Dit is broodnodig want elk jaar krijgen wereldwijd 15 miljoen mensen een beroerte. Een derde van hen overleeft dit niet, terwijl 30% levenslang de fysieke of mentale gevolgen draagt.

Het labo van Xavier Saelens (VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie) heeft een antilichaam geïsoleerd dat kan binden aan het SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt. De onderzoekers hebben vastgesteld dat het antilichaam bindt aan een deel van het 'spike-eiwit' dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen.

146.000 km leg je gemiddeld tijdens je leven af. Logisch dat je voeten al eens opspelen. Van ingegroeide nagels, likdoorns, overmatige eelt tot schimmelinfecties en kloven. Dankzij nieuwe inzichten en technieken kan je vaak weer pijnvrij uit de voeten.

Nieraandoeningen komen veel voor, maar verlopen veelal pijnloos. Het is dus belangrijk dat je zorg draagt voor je nieren, zeker bij hoge bloeddruk of diabetes type 2. Dat doe je door te drinken en nog eens drinken.

Cannabis is al sinds de oudheid gekend om zijn medicinale eigenschappen, vooral als pijnstiller. Cannabidiol (CBD), een van de actieve bestanddelen, is vandaag ook bij ons in almaar meer producten te vinden. Maar heeft cannabis ook een therapeutisch effect?

Ze zijn doorgaans banaal, krijgen zelden aandacht, maar zijn wel vervelend, ronduit irriterend en kunnen zelfs je zicht bemoeilijken. Dit kan je ondernemen tegen een ooglid- of bindvliesontsteking, een chalazion, roodheid en dé klassieker: droge ogen.