Ketonen in de strijd tegen lymfoedeem

Toediening van ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleert de groei van lymfevaten en heeft positieve effecten op aandoeningen van het lymfesysteem. Deze spectaculaire effecten werden gevonden door het team van prof. Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie).

Zo verzorg je een wonde

Een schaafwond, een snee, een lichte brandwond. Het zijn banale letsels, die met de juist zorg, vlot genezen.

Minimaal invasieve kijkoperatie is de toekomst van complexe pancreaschirurgie

Vanaf 1 juli 2019 mogen alleen ziekenhuizen die minstens twintig complexe pancreasoperaties per jaar doen, die ingrepen nog uitvoeren. Bijna een kwart van de ongeveer 700 Belgische patiënten die een complexe, maar levensreddende pancreasoperatie nodig hebben om hun kanker of tumor te genezen, vinden de weg naar UZ Leuven, dat erkend is als expertisecentrum voor complexe pancreaschirurgie.

Let op voor de processierups

Een jaarlijks weerkerend probleem, waar ook de festivalgangers op Rock Werchter dit weekend mee af te rekenen kregen. De eikenprocessierupsen krijgen rond deze tijd van het jaar hun brandharen en die zorgen voor heel wat jeuk.

Een zomer zonder allergieën

Ook de zomer kent zijn potentiële pretbedervers. Allergieën voor pollen en grassen kent iedereen, maar wat kan je ondernemen tegen ongewenste reacties op zonlicht, insecten, planten, water, teken of tattoos?

Nieuwe veelbelovende behandeling ontdekt voor zeldzame vorm van bindweefselkanker

In het UZ Leuven is een nieuwe veelbelovende behandeling ontdekt die de groei van uitgezaaide gastro-intestinale stromale tumoren (GIST), een zeldzame vorm van bindweefselkanker, kan remmen. De resultaten in het labo werden recent bevestigd in het kader van een internationale klinische studie waarbij het middel bij vijftig patiënten met deze aandoening werden bevestigd. Dat meldt de UZ Leuven.

Nieuwe aanpak van verkoudheden op komst

Een banale aandoening zoals een verkoudheid treft iedereen wel eens. Toch bestaat er tot vandaag geen efficiënte behandeling voor. Een nieuwe manier om verkoudheidsvirussen af te remmen zou wel eens voor de langverwachte doorbraak kunnen zorgen.

Eerste Vlaamse patiënten kregen in UZ Leuven 'onzichtbaar' gehoorimplantaat

In het UZ Leuven kregen onlangs de eerste patiënten een gehoorimplantaat dat volledig onder de huid van de schedel aangebracht wordt. Het nieuwe gehoorsysteem, dat in ons land nog niet terugbetaald wordt, stelt patiënten in staat om ook 's nachts te horen en geeft meer vrijheid om bijvoorbeeld intensief te sporten of beroepen in het stof uit te oefenen.

"Beschermd tegen hiv, maar besmet met gonorroe"

Meer dan tweeduizend Belgen krijgen remmers om zich tegen hiv te beschermen, maar in die groep lijkt het condoomgebruik terug te lopen en gaan andere soa's ongeremd rond. Dat schrijft De Standaard dinsdag.

Rationeel gebruik van opioïden in de behandeling van chronische pijn

In België lijden meer dan 900.000 patiënten aan chronische pijn. Een van de behandelingsmogelijkheden hiervoor zijn opioïden. De 40e consensusvergadering van het RIZIV besprak de plaats van de opioïden in de behandeling van chronische pijn en kwam tot het besluit dat het langdurig gebruik van opioïden bij chronische pijn altijd moet kaderen in een bio-psycho-sociale aanpak.

Multiple Sclerose, een auto-immuunziekte met vele gezichten

Multiple Sclerose is een ongeneeslijke, chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel waarbij ontsteking leidt tot schade aan zenuwbanen en hun myeline-omhulsel. De ziekte leidt tot verschillende zichtbare en onzichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg uiteenlopend van patiënt tot patiënt.

Doorbraak in onderzoek naar astma

Belgische wetenschappers hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de rol van de zogenaamde Charcot-Leyden kristallen (CLC's) die in de luchtwegen van astmapatiënten zitten. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Nieuwe hoop op een echte artrosebehandeling

Franse wetenschappers hebben goede hoop dat ze dichtbij een behandeling staan die de afbraak van kraakbeen niet alleen tegengaat maar die ook nieuw gewrichtskraakbeen weet te reconstrueren. Voorlopig is deze nieuwe therapie op basis van stamcellen alleen getest bij dieren.

Alles wat u wilt weten over osteoporose

Naarmate onze leeftijd vordert, worden onze botten zwakker en verhoogt de kans op botbreuken. Toch is osteoporose geen fataliteit! Veel leed is te voorkomen en er bestaan doeltreffende behandelingen die zinvol zijn op elke leeftijd.

Hallux valgus: hoe pak je die voetknobbel aan?

Sommige behandelingen kunnen de evolutie van hallux valgus afremmen, maar wanneer de misvorming en de pijn te erg worden, en schoenen dragen moeilijk wordt, helpt vaak enkel een operatie.