Schuld en schaamte. Met die gevoelens worstelt de meerderheid van de migrainepatiënten. Over deze chronische maar onzichtbare aandoening circuleren dan ook nog heel wat hardnekkige mythes. Ruim 1 op de 4 chronische hoofdpijnlijders schuift daarom zelfs een bezoek aan de dokter voor zich uit.

In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose 'diabetes'. Ook bestaan er nog altijd veel misverstanden en vragen over diabetes. Dat merken ze ook bij de Diabetes Infolijn, die haar 25ste verjaardag viert.

Tandvleesontsteking, parodontitis, tandextractie, implantaat... Eens de veertig voorbij dienen zich almaar vaker problemen aan die een ingreep vereisen van je tanden en het omringende weefsel.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn mondmaskers niet meer weg te denken. Aangedampte brilglazen, droge ogen,... Voor dragers van een bril of contactlenzen is het heel herkenbaar. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden zien ze dan ook een stijging van maar liefst 75% wat betreft het implanteren van voorzetlenzen. Een gemakkelijk en omkeerbaar alternatief voor het dragen van een bril of contactlenzen.

Zwarte vlokken, lichtflitsen of een gordijn dat zoals aan het einde van een theaterstuk gedeeltelijk over je beeld schuift. Netvliesloslating manifesteert zich vrij plots. Snel actie ondernemen is dan een must.

Ben je getroffen door een hartziekte, dan worden vaak ook je directe bloedverwanten gescreend op dergelijke risico's. Maar dat volstaat mogelijk niet. Een nieuwe Japanse studie suggereert dat ook echtgenoten van hartpatiënten beduidend meer kans lopen op hartlijden.

Een team onderzoekers onder leiding van VUB-prof Ilse Rooman, heeft in de pancreas van gezonde mensen een cel ontdekt die heel veel gelijkenis heeft met de agressiefste pancreaskankercellen. Met deze ontdekking hopen de onderzoekers meer inzicht in de ontwikkeling van deze gevaarlijke kanker te krijgen.

Bij vakantie hoort anders leven, eten, bewegen en hopelijk ook veel zon. Dat kan zich laten voelen in maag en darmen.

Iedereen krijgt wel eens af te rekenen met brandend maagzuur. Na een zware maaltijd of teveel alcohol maar bij sommigen groeit dit uit tot een chronisch probleem. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het probleem triggeren maar anderen helpen net om de klachten te voorkomen.

Mannen boven de 60 met laagrisico-prostaatkanker kunnen tien jaar zonder actieve behandeling, zonder dat dat het risico op overlijden door de ziekte verhoogt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Een behandeling zoals een operatie of bestraling kan bovendien een negatieve impact hebben op het seksleven, wat dan weer de levenskwaliteit beïnvloedt.

Diabetes berokkent schade aan tal van kleine bloedvaatjes onder meer in het netvlies van het oog. Dat proces leidt niet meteen tot gezichtsproblemen maar een scherpe blik betekent voor diabetici niet automatisch dat je ook een gezond netvlies hebt.

Tijdens de menopauze verandert ook de vagina. Een op de twee vrouwen ervaart vaginale droogte. Een klacht die kan worden aangepakt met behandelingen op maat.

Als het geen zomer is, besteden we doorgaans weinig aandacht aan onze voeten. En dus merken we gênante probleempjes pas op wanneer we onze sandalen uit de kast halen. Hoe krijg je die voeten snel weer in orde?

Voelt je tong branderig aan, zonder duidelijke oorzaak, dan heb je last van primaire glossodynie. Een onschuldige, maar niettemin erg vervelende aandoening.

Een zeurend gevoel in je kaak, een klikkend kaakgewricht of pijn rond een tand. Kaakpijn kan soms onverwacht uit de hoek komen. Ook mondmaskers blijken niet altijd een zegen voor je kaken.

Na tal van tegenslagen kwam er deze week hoopgevend nieuws over de zoektocht naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA zette voor het eerst in jaren nog eens het licht op groen voor een nieuw middel tegen de hersenziekte. Wat betekent dit nieuws voor mensen met alzheimerdementie?