Het longtransplantatieteam van UZ Leuven voerde voor het eerst wereldwijd een dubbele longtransplantatie uit met longen van een donor die drie maanden eerder een milde vorm van COVID-19 had doorgemaakt. De ingreep bewijst dat goed geselecteerde longen na een SARS-CoV-2-infectie veilig getransplanteerd kunnen worden.

1 op 3 patiënten kampt na rugchirurgie nog met chronische pijn, het zogenaamde Failed Back Surgery Syndrome (FBSS). Deze patiënten kunnen in aanmerking komen voor een neurostimulator die de pijn kan verlichten. Een nieuw onderzoek bracht de effectiviteit hiervan voor het eerst in kaart en ontwikkelde een model om deze voor individuele patiënten een jaar na de ingreep te voorspellen.

Ongewenst urineverlies kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende bij vrouwen is een verzwakte bekkenbodem. Bij mannen is de prostaat vaak de boosdoener. Tien oorzaken van urineverlies op een rij.

Een acute aanval van hyperventilatie waarbij je heftig hijgend naar adem snakt, is bij iedereen welbekend. Veel frequenter maar minder opvallend is de chronische variant, die vaak lang onder de radar blijft.

Lekker slapen is zalig, maar beschermt ook tegen klachten en boost je immuunsysteem. Pak dus je slaaptekort snel en efficiënt aan. En nee, de oplossing zit niet in een pilletje!

Tien pillen per etmaal. Het is bij vele ouderen dagelijkse kost. Die medicatie is vaak nodig, maar zorgt ook voor (onbewust) misbruik, ongewenste interacties, stiekeme verslavingen.

Immuuntherapie is een van de meest revolutionaire kankerbehandelingen van de jongste jaren. Bij een aantal moeilijk te behandelen kankers zorgde dit voor een kentering. Maar helaas werkt het niet altijd of voor iedereen. Onderzoeker Diether Lambrechts tracht te achterhalen welke mechanismen maken dat tumoren hier al dan niet gevoelig aan zijn. "Zo kunnen we patiënten de meest gepaste therapie aanbieden."

De impact van het coronavirus weegt voor kankerpatiënten en hun omgeving steeds zwaarder. Zowel op psychologisch als op medisch vlak worden de gevolgen zichtbaar. Artsen en psychologen zien meer en meer vroegtijdig gewijzigde therapieën, zware angst- en depressieklachten en uitgestelde diagnoses.

Het UZ Gent start met een grootschalig 'fase 3'-onderzoek naar de doeltreffendheid van een coronavaccin, waarvoor het 2.000 proefpersonen zal inenten. Het gaat om drie kandidaat-vaccins waarover vandaag wetenschappelijk uitsluitsel bestaat dat ze geen ernstige bijwerkingen hebben. Deelnemers zullen evenwel niet weten om welk vaccin het gaat en welke dosis ze krijgen. Die methode is wetenschappelijk cruciaal om de beste vaccins te identificeren.

Kunnen dokters binnenkort op basis van een hartslagmeting achterhalen of iemand aan een depressie lijdt en of zijn therapie aanslaat? Nieuw onderzoek suggereert dat alvast. Bij een depressie wijkt de hartslag af en dat inzicht zou kunnen leiden tot snellere diagnoses en behandelingen.

Migraine op het werk blijft een huizenhoog taboe. Wie ermee te kampen krijgt, bijt vooral op zijn tanden en duwt door. Amper 1 op de 3 migrainepatiënten bespreekt het met zijn werkgever, zo blijkt uit een nieuwe peiling. Eenvoudige ingrepen en erkenning van de ziekte, kunnen nochtans een enorm verschil gemaakt worden.

Otosclerose is een ziekte waarbij kalk wordt afgezet op de gehoorbeentjes in je middenoor. Het gevolg: je gaat minder goed horen.

Dementie is onomkeerbaar en valt (nog) niet te genezen maar de manier waarop we ernaar kijken kunnen we wel veranderen. Vanuit die invalshoek trok Kasper Bormans op zoek naar alternatieve manieren om betekenisvol te blijven communiceren. Van ingenieuze reclametechnieken tot het inzetten van geheugenpaleizen. "De medemens is vooralsnog het beste medicijn."

Bij de uitbraak van de pandemie suggereerden onderzoeken dat kankerpatiënten meer kans liepen op besmetting en ernstiger complicaties door het SARS-CoV-2 virus. Nieuwe grondigere studies stellen dat beeld nu bij. "De meerderheid van de kankerpatiënten heeft geen verhoogd risicoprofiel. Zij hebben er alle baat bij om hun behandelingen niet te onderbreken", benadrukt prof. Peter Van Dam die hierover zopas een onderzoek publiceerde.

Onze knieën slijten steeds sneller. Dat leidt in ons land tot meer prothesen. Maar als je jonger bent dan 65 is dat geen ideale oplossing. Voor die groep is er nu een alternatief, dat de pijn bestrijdt en het kraakbeenlaagje zelfs weer laat aangroeien.