Naar schatting 1 op de 4 volwassenen in ons land heeft af te rekenen met hypertensie of hoge bloeddruk. Toch is amper de helft zich daarvan bewust. Niet zo verwonderlijk aangezien dit meestal klachtenvrij verloopt! "Maar onbehandelde hypertensie is een risicofactor voor allerhande aandoeningen en vroegtijdig overlijden. Vandaar onze oproep om je bloeddruk te (laten) meten", benadrukt cardioloog prof. Thomas Vanassche (UZ Leuven).
Vermoeidheid, een slechter zicht, seksuele of blaasproblemen. Ook dat kan MS (Multiple Sclerose) zijn. De neurologische aandoening met 1000 gezichten maakt dat patiënten heel uiteenlopende en vaak onzichtbare klachten ervaren en dus ook nood hebben aan een zorgplan dat hen op het lijf geschreven is.
Hartritmestoornissen komen veelvuldig voor en worden niet altijd onderkend. En dat terwijl ze levensbedreigend kunnen zijn. Dankzij apparaatjes als een ingeplante defibrillator kan je je weer veilig voelen. Anne Mercenier (57) weet er alles van.
Joggershiel of hielspoor zijn twee termen die verwijzen naar hielklachten die veroorzaakt worden door een ontsteking van de voetzoolpees (fasciitis plantaris). Wanneer zo'n ontsteking lang aanhoudt, kan dat leiden tot botaanwas. Vandaar de benaming hielspoor.
Handen die trillen als een espenblad, een stem met een tremolo of bibberende benen. Een tremor uit zich op verschillende manieren, maar betekent zeker niet automatisch dat je parkinson hebt.
Glycine, een veel voorkomend aminozuur dat gebruikt wordt in supplementen om de gemoedstoestand te verbeteren en de slaap te bevorderen, kan volgens recent onderzoek net zware depressie en angstaanvallen aanwakkeren.
Eén op de zeven volwassenen krijgt ooit te maken met chronische jeuk. Van niet-aflatende kriebels tot een wekenlang gevoel van quasi pijn. Voor de meeste vormen zijn er goede oplossingen voorhanden. Maar krabben is nooit een goed idee.
Ze maken je dikker, smaller, warmer, kouder, groter of kleiner. Ze hebben een grote vinger in de pap bij obesitas, diabetes, slaap en je humeur. Maar tegelijk worden ook heel wat klachten onterecht op hun conto geschreven.
In maart, de internationale darmkankermaand, brengt Stichting tegen Kanker de vooruitgang in onderzoek en behandeling onder de aandacht. Deze vooruitgang biedt hoop op betere genezingskansen ongeacht het stadium waarin de kanker zich bevindt en zelfs in het geval van bepaalde uitzaaiingen.
Parkinson is momenteel de snelst toenemende hersenziekte waaraan in ons land al zo'n 35.000 mensen lijden. Nieuwe studies tonen aan dat voldoende (blijven) bewegen een positieve impact heeft op het hele spectrum aan klachten en de levenskwaliteit.
Christine Lambin (67) ontdekte dat ze aan EDS lijdt toen de diagnose werd gesteld bij haar destijds 16-jarige dochter. Ehlers-Danlos omvat een groep erfelijke aandoeningen van het bindweefsel en wordt gekenmerkt door extreem beweeglijke gewrichten, een kwetsbare huid en broze bloedvaten.
Praten over verzakkingen is niet meteen het meest sexy onderwerp maar wie het gevoel heeft dat er zich een soort 'bal' in de onderbuik bevindt, kaart het best aan. Dit fenomeen treft maar liefst 1 op de 3 vrouwen. Zorgt deze uitrekking van het steunweefsel voor klachten, dan zijn er heel wat behandelingsopties.
De overlevingskansen na een kankerdiagnose zijn de voorbije decennia fors gestegen, zo maakt de Stichting tegen Kanker bekend naar aanleiding van Wereldkankerdag. Geschat wordt dat in ons land de laatste 30 jaar zo'n 185.000 extra mensen kanker hebben overleefd.
VUB-professor Kiavash Movahedi, verbonden aan de faculteit geneeskunde en het departement biomedische wetenschappen, krijgt van Europa een presitigieuze ERC Consolidator Grant voor zijn onderzoek over microglia. Microglia zijn zeer veelzijdige hersencellen die enorme therapeutische mogelijkheden bieden. Ze zijn van groot belang voor het behoud van een gezonde hersenfysiologie.
"Zodra het kouder wordt, merk ik het aan mijn tenen. Ze zwellen, jeuken pijnlijk en belemmeren mijn dagelijkse activiteiten. Soms zijn ook mijn handen getroffen. Hoe komt dat en hoe kan ik dit verhelpen?"
In plaats van in een bed naar het operatiekwartier te worden gerold, stappen patiënten in het AZ Groeninge in Kortrijk zelfstandig tot aan de operatietafel. Deze vernieuwende aanpak die vandaag wordt toegepast voor long- en leveringrepen, zorgt ervoor dat de patiënten minder angstig zijn en vlotter revalideren.
Hoewel eeuwenoud en veelgebruikt, hangt er rond homeopathie nog een waas van mysterie. Hoe worden de druppels, tincturen en zalven bereid? En waartoe dient dat schudden, macereren en potentiëren? Het proces, van goudsbloem tot flesje.