Hoewel teelbalkanker in België niet vaak voorkomt, is het een van de weinige kankervormen die in opmars is (Stichting Kankerregister 2020). Meestal wordt de diagnose gesteld tussen de 15 en 44 jaar, met een piek rond de leeftijd van 30 jaar. Teelbalkanker kan echter ook bij het begin van de puberteit en soms na de leeftijd van 60 jaar optreden.

Veel mensen denken nog steeds dat prostaatkanker een 'oude mannen'-ziekte is, dat je er niet aan dood gaat en dat iedere man evenveel kans heeft om prostaatkanker te krijgen. Deze misverstanden moeten dringend de wereld uit.

Huis-tuin-en keukenmiddeltjes zijn van alle tijden en culturen. Vaak worden ze afgedaan als onzin maar toch is dat misprijzen lang niet altijd terecht. Heel wat volkswijsheden blijven vandaag overeind omdat ze effectief helpen. In Plus Magazine van deze maand belichten wetenschappers enkele opvallende remedies. Wij voegen er nog enkele nuttige aan toe.

In naar schatting 85% van de gevallen van lage rugpijn kan geen specifieke oorzaak worden gevonden. En dat is eigenlijk goed nieuws. Dankzij een brede aanpak kan je immers zelf heel wat doen om rugleed te voorkomen en te verhelpen.

Een half miljoen Belgen heeft op dit moment last van een of andere reumatische ziekte, zo meldt reumatoloog Jan Lenaerts (Reumainstituut Hasselt en UZ Leuven) op Wereld Reuma Dag (12/10/2022). De laatste jaren is er vooruitgang geboekt op vlak van behandelingen van reuma, maar het werk is zeker nog niet af, zegt de dokter.

Griep wordt vaak afgedaan als een onschuldige aandoening. Toch vertellen de cijfers een enigszins ander verhaal.

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke infectieziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten met klachten als hoesten en koorts 'griep' genoemd. Hoe herken je echte griep en wat kan je ertegen doen.

Een ongeneeslijke chronische ziekte als reuma schudt je leven door elkaar. Je moet leren omgaan met beperkingen, het heeft een impact op je werk, relaties en toekomstplannen. Maar via je leefstijl en een positieve blik kan je heel wat levenskwaliteit terugwinnen. Twee getuigenissen

Ook al zijn ze niet echt verslaafd, feit is dat minstens één miljoen landgenoten wel degelijk een drankprobleem heeft: ze drinken te veel, te snel, om de foute redenen of op het verkeerde moment.

Is sporten slecht of goed voor het kraakbeen? En moet je bij artrose blijven bewegen, of juist niet? Het zijn vragen waarop Ilse Jonkers, hoogleraar biomechanica, een genuanceerd antwoord geeft.

Wat al geruime tijd vermoed werd is nu ook wetenschappelijk bevestigd. Onderzoek van gynaecoloog en menopauze-expert prof. Herman Depypere (UZ Gent) en neuroloog en alzheimerexpert prof. Harald Hampel (Universiteit van Sorbonne) toont aan dat bij vrouwen die drager zijn van een specifieke biomarker en die gedurende zes maanden een hormoontherapie ondergingen, de kans op de hersenziekte snel verkleint.

Haar sociale leven zette ze jarenlang op een laag pitje. Onvoorspelbare darmen hadden te vaak roet in het eten gegooid. "Vandaag weet ik vrij goed hoe mijn lichaam op voeding reageert, maar ik ga nooit zonder mijn noodtas de deur uit", getuigt Nelly Penneman.

Onderzoekers van de KU Leuven, UZ Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een nieuwe manier gevonden om de groei af te breken van een zeldzaam maar zeer agressief type lymfeklierkanker. Dat heeft de KU Leuven dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. Door het gebruik van medicatie kunnen ze de samenwerking tussen twee genen aan banden leggen, die aan de basis ligt van de ontwikkeling van de kanker.

Vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voert een hervorming door die tot meer kwaliteitsvolle zorg moeten leiden voor patiënten met rugklachten of -problemen. Ook moeten onnodige ingrepen worden vermeden. "In ons land wordt vandaag te veel en te snel overgegaan tot een operatie, terwijl de meerwaarde van zulke operaties niet altijd duidelijk is", zegt Vandenbroucke.

Christine kreeg na borstkanker last van lymfoedeem. "Tijdens de operatie moesten de lymfeklieren in mijn rechteroksel worden geruimd. Enkele maanden later kreeg ik een lelijk gezwollen arm. Wat kan ik hiertegen ondernemen?"

Futloos, humeurig, maar ook constipatie, hartkloppingen, haaruitval of slecht slapen. Als je schildklier sputtert kan dat een scala aan klachten geven. Ongeveer een op de 15 ondervindt ooit problemen.