Over het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 circuleren heel wat waarheden en onwaarheden. Viroloog Raoul de Groot zette tijdens een pop-up college van de Universiteit Utrecht een aantal feiten op een rijtje.

In het Leuvense Gasthuisberg wordt binnenkort een levering van 15.000 geneeskrachtige moleculen verwacht, met de groeten van gewezen Microsoft-baas Bill Gates. Dat schrijft De Standaard. Op vraag én op kosten van de Bill & Melinda Gates Foundation zal de KU Leuven ze de komende weken testen op hun eventuele werkzaamheid tegen het nieuwe coronavirus.

De kans dat er eerstdaags ook in ons land gevallen van het coronavirus zullen worden vastgesteld (op de ene man die uit China terugkwam na) is zeer waarschijnlijk. Enkele vragen en antwoorden over het virus.

Het begon met spullen die Mania Van der Cam na haar kankerbehandeling niet meer nodig had en werd uiteindelijk een maandelijkse fotoshoot van vrouwen die elk hun eigen kankerverhaal hebben.

Het heeft geen enkele zin om te beginnen panikeren over de eventuele verspreiding van het coronavirus in ons land en bijvoorbeeld aan het hamsteren te slaan. Dat benadrukt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De minister wijst er op dat de autoriteiten de situatie permanent monitoren.

Is het zinvol om je te laten screenen op prostaatkanker of zorgen deze tests nog te vaak voor onnodige behandelingen, complicaties en angst?

Chloroquine, een middel tegen malaria dat sinds 1934 internationaal op de markt is, blijkt actief te zijn tegen het nieuwe SARS-coronavirus type 2. De antivirale werking van chloroquine werd reeds in 2004 ontdekt in het laboratorium van professor Marc Van Ranst aan de KU Leuven.

Voortaan is voor epilepsiepatiënten die niet geholpen kunnen worden met geneesmiddelen een nieuwe minimaal invasieve operatie mogelijk, waarbij een laser het weefsel dat epilepsie uitlokt verschroeit in een MRI-toestel. UZ Leuven paste voor het eerst in de Benelux de MRI-geleide laserablatie toe bij een jonge vrouw.

Elk jaar worden in ons land zo'n 15 000 mensen getroffen door een hartaanval. De overgrote meerderheid van die groep slaagt erin om vrij vlot te revalideren en het werk te hervatten. Zo'n terugkeer hangt niet alleen af van medische factoren maar ook van psychosociale en van de job zelf.

Weinig aandoeningen sluipen zo geruisloos je lichaam en je leven binnen als osteoporose, de stille dief van je botmassa. Hoe bescherm je je hiertegen en wat mag je verwachten van de nieuwe botvormende therapieën?

Een osteodensitometrie (of DEXA) wordt ook een botdichtheidsmeting genoemd en dat is exact wat ze doet: de mineraaldichtheid van onze botten meten.

Cholesterolremmers of statines behoren al jaren tot de meest genomen geneesmiddelen in ons land. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werkte nu een nieuwe beslissingshulp uit die huisartsen en patiënten moeten helpen bij de juiste keuze.

Een internationaal onderzoeksproject onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven is een van de vier geselecteerde projecten die kans maken op een toelage van 35 miljoen euro van de British Heart Foundation. Het project heeft als doel om slimme draagbare sensoren en andere technologie te ontwikkelen om langdurig medische metingen uit te voeren bij mensen met hartproblemen.

Slaapapneu, de aandoening die ervoor zorgt dat mensen slecht doorslapen en regelmatig naar adem happen tijdens de nacht, wordt vandaag onder meer aangepakt door gewichtsverlies. Vooral het verminderen van de vetlaag op de tong zou daarbij wel eens een hoofdrol kunnen spelen, zo stelt nieuw onderzoek.

Kan je je ziek voelen van de pijn? Of pijn hebben zonder ziek te zijn? Jazeker! Want soms wordt pijn een aandoening op zich.

Sorteren, ontgiften, verwerken: je lever is je eigen afvalverwerker. Maar te vette voeding, te veel alcohol, zelfs voedingssupplementen kunnen dit orgaan serieus onder druk zetten. Bij de eerste symptomen is het vaak al te laat. Start dus vandaag nog met een ik-spaar-mijn-leveroffensief.

Stephen Hawking leefde er 50 jaar mee, maar voor de meeste ALS-patiënten evolueert de ziekte veel sneller. Wat speelt zich af achter de schermen van deze mysterieuze zenuwspierziekte?