Met de leeftijd verhoogt de kans op een droger wordende huid, ogen en vagina. Via de juiste behandeling kan je die vervelende klachten efficiënt aanpakken.

De diagnose van de ziekte van Parkinson is in het beginstadium vaak moeilijk te stellen omdat de symptomen veelal mild en niet heel specifiek zijn. Nieuw onderzoek heeft een biomarker onderzocht in de huid, die interessant blijkt zowel voor de diagnose als de prognose van parkinson.

Spataders zijn het gevolg van een abnormale verwijding van je aders, meestal in de benen. De ziekte is chronisch, maar met een aangepaste levensstijl en doelgerichte behandeling verlicht je de symptomen.

In de VS en Australië is een klinische studie opgestart naar een gentherapie voor de behandeling van een vorm van jongdementie. Onderzoek door de Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ligt aan de basis van deze nieuwe therapie.

Borstkankerpatiënten die nood hebben aan radiotherapie krijgen die quasi altijd in ruglig. Baanbrekend Belgisch onderzoek heeft nu aangetoond dat deze behandeling veiliger en efficiënter kan in crawlbuiklig. De nieuwe techniek kan jaarlijks 20 levens redden en zware hartaanvallen en longschade voorkomen.

Duizeligheid kan veel oorzaken hebben, waardoor de juiste aanpak soms lang uitblijft. Bij de nieuwe benadering van vertigo is vandaag een sleutelrol weggelegd voor beweging.

Naar schatting 25 % van de volwassenen kampt met een vorm van niet-alcoholische leververvetting. De ziekte blijft vaak lang onder de radar maar kan leiden tot chronische ontstekingen en zelfs levercirrose. Voor het eerst is er uitzicht op een doeltreffende behandeling, die mee ontwikkeld werd door het team van prof. Sven Francque (UZ Antwerpen).

De drie grootschalige Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker kenden over heel 2020 bekeken slechts een beperkte impact van de coronacrisis. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Centrum voor Kankeropsporing. De screenings voor borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker liepen weliswaar vertraging op, maar die werd nog binnen 2020 grotendeels ingehaald.

Geurverlies is een veelvoorkomend symptoom van een covid-19-infectie. Om te onderzoeken hoe het virus het reukvermogen aantast, zetten Vlaamse artsen een uitzonderlijke studie op in samenwerking met de Duitse Max Planck Research Unit for Neurogenetics. Niet de zenuwcellen, maar de steuncellen van het reukslijmvlies blijken geïnfecteerd.

Zes maanden na een coronabesmetting kampt minstens één op de zeven patiënten nog met symptomen, zoals vermoeidheid, kortademigheid en zogenaamde hersenmist, een verzameling van geheugen- en concentratieproblemen. Langdurige covid-19 treft elke leeftijdscategorie, maar komt het vaakst voor bij mensen tussen 35 en 69 jaar oud. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

De diagnose diabetes krijgen blijft een opdoffer, al is ermee leven vandaag heel anders dankzij betere behandelingen en hoopgevend onderzoek, weet internationaal diabetesexpert, professor Chantal Mathieu.

Vitamine D staat bekend om zijn positieve effecten op het immuunsysteem. 'We hebben nu sterke aanwijzingen dat vitamine D ook een belangrijke rol kan spelen zowel bij de preventie als de behandeling van covid-infecties', vertelt de Britse topexpert Prof. Adrian Martineau (Queen Mary University Londen). Hij finaliseert volgende maand de grootste wereldwijde studie naar de impact van vitamine D op het coronavirus.

Naar aanleiding van de internationale borstkankermaand oktober lanceert de nationale borstkankerorganisatie Think Pink het boek 'Alles over leven met en na borstkanker'. Het is een must-read voor iedereen die met borstkanker in aanraking komt.

Schuld en schaamte. Met die gevoelens worstelt de meerderheid van de migrainepatiënten. Over deze chronische maar onzichtbare aandoening circuleren dan ook nog heel wat hardnekkige mythes. Ruim 1 op de 4 chronische hoofdpijnlijders schuift daarom zelfs een bezoek aan de dokter voor zich uit.

Hatsjie! Met de herfst is ook de verkoudheid weer in 't land. Maar de aandoening is dermate banaal, dat we er eigenlijk weinig over weten.

Als er een wedstrijd zou bestaan voor de meest onderschatte aandoening, dan maakt osteoporose veel kans op een podiumplaats. Botontkalking voltrekt zich sluipend, bij vrouwen én bij mannen. Op deze signalen moet je letten.