Oogdruppels die vroeger gebruikt werden voor de behandeling van glaucoom, blijken doeltreffend voor de aanpak van ouderdomsverziendheid (presbyopie). De Amerikaanse Food and Drug Authority (FDA) heeft het gebruik goedgekeurd.

Op 4 juni werd in Brussel een recordaantal van 433 pollenkorrels per kubieke meter gemeten. Het gaat om de hoogste concentratie in 40 jaar. Dit jaar werden bovendien ook al heel veel dagen met een concentratie van meer dan 50 pollenkorrels per kubieke meter gemeten. Dat is de drempel vanaf wanneer personen met hooikoorts last kunnen krijgen.

Lezeres Gerda heeft al jaren te veel ijzer in haar bloed. "Ik moet om de zes weken een aderlating laten doen. Wat houdt dit precies in en welke zijn de mogelijke langetermijngevolgen?"

Het aanbod aan hoortoestellen was nooit groter. Het ene onderdrukt ruis, het andere is verbonden met je smartphone. Maar hoe vind je het toestel dat bij je past? We legden ons oor te luisteren bij twee audiologen.

Hevige buikpijn, diarree, verstopping maar ook vermoeidheid en stemmingswisselingen. De klachten waarmee mensen met coeliakie kampen zijn divers en worden daardoor vaak niet herkend. Maar door gluten op het menu te houden, raakt de darmwand beschadigd met allerlei klachten tot gevolg. Nochtans kan je coeliakie vrij eenvoudig laten opsporen.

Twee jaar pandemie, dat doet wat met je lichaam. Naast coronakilo's, droge ogen en huidproblemen, kregen ook onze voeten het zwaar te verduren en kampen meer mensen met platvoeten.

Wie vandaag met een huidprobleem kampt, moet over een behoorlijke dosis geduld beschikken. De wachttijden bij de dermatoloog lopen soms op tot 4 maanden en meer. Om dat aan te pakken startte dermatoloog Annelies Avermaete met een online platform waar je huidklacht binnen de 48 uur professioneel gezien wordt.

Steeds meer kankerpatiënten maken gebruik van aanvullende therapieën zoals homeopathie of acupunctuur om nevenwerkingen te bestrijden. "Kankerzorg evolueert naar een meer geïntegreerde aanpak, waarbij conventionele behandelingen gecombineerd worden met ondersteunende zorg op maat van de patiënt. Dat kan in elke fase van de behandeling", vertelt gynaecologe dr. Ingrid Theunissen (Hôpital Delta Chirec) gespecialiseerd in geïntegreerde oncologie.

De diagnose jongdementie treft niet enkel de persoon met dementie, maar zijn hele sociale netwerk. Partner, kinderen, broers, zussen, vrienden, ouders,... moeten op zoek naar een manier om met de ziekte van wie hen lief is om te gaan.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een analyse gepubliceerd over de zorg voor Belgen met een chronische ziekte. Om de vier à vijf jaar publiceert het centrum een scorekaart over de prestaties van het Belgische gezondheidszorgsysteem. In het laatste rapport ligt de nadruk dus op zorg voor chronische patiënten, een groep die in België gestaag toeneemt.

Als je kampt met een allergie kijk je met gemengde gevoelens uit naar de lente, wanneer de pollen volop circuleren. Het aantal allergieën stijgt al jaren. Voorkomen blijft lastig, maar prof. Didier Ebo legt uit hoe je klachten best behandelt.

In ons land leven naar schatting 40 000 mensen met de ziekte van Parkinson. Het is vandaag een van de snelst groeiende neurologische aandoeningen. De behandelingen voor deze complexe ziekte worden alsmaar doeltreffender. Ook de invloed van beweging blijkt volgens een recente studie echt cruciaal om het ziekteproces af te remmen.

Een nieuwe Belgische studie ging het effect na van twee voedingssupplementen als aanvullende behandeling bij mensen die met covid-19 in het ziekenhuis belanden. Het onderzoek toonde aan dat een combinatie van kurkuma, quercetine en vitamine D het herstel en het ontslag uit het ziekenhuis aanzienlijk bespoedigde.

In 2019 was het grootste aandeel van de vastgestelde overlijdens in België te wijten aan tumoren, in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak waren. Dat blijkt uit gegevens die statistiekbureau Statbel dinsdag publiceert.

De link tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid vormt sinds enkele jaren onderwerp van doorgedreven onderzoek. Dat levert steeds meer aanwijzingen op dat aandoeningen zoals een depressie mee beïnvloed worden vanuit onze darmflora. De samenstelling van die darmbacteriën is cruciaal. Fenomenen zoals reflux kunnen die samenstelling grondig verstoren.