Voelt je tong branderig aan, zonder duidelijke oorzaak, dan heb je last van primaire glossodynie. Een onschuldige, maar niettemin erg vervelende aandoening.

Een zeurend gevoel in je kaak, een klikkend kaakgewricht of pijn rond een tand. Kaakpijn kan soms onverwacht uit de hoek komen. Ook mondmaskers blijken niet altijd een zegen voor je kaken.

Na tal van tegenslagen kwam er deze week hoopgevend nieuws over de zoektocht naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA zette voor het eerst in jaren nog eens het licht op groen voor een nieuw middel tegen de hersenziekte. Wat betekent dit nieuws voor mensen met alzheimerdementie?

Problemen om stoelgang te maken. Niet echt een onderwerp waar je aan de koffietafel over praat. Toch hebben veel mensen er zoveel last van dat ze hun toevlucht zoeken tot laxeermiddelen. Hoe ontstaat verstopping? En hoe kom je er, als het even kan zonder die middelen, vanaf? Maag-darmspecialist Ben Witteman geeft advies.

Post-herpetische zenuwpijn kan een flinke domper zetten op de levenskwaliteit. Wat is het precies en kan je het voorkomen?

De strijd tegen MS staat dichtbij een volgende stap richting een nieuwe behandeling. Onderzoekster prof. Nathalie Cools (Universiteit Antwerpen, UZA) en haar team ontwikkelen sinds enkele jaren een vaccin op basis van lichaamseigen cellen om zo het afweersysteem doelgericht te kalmeren.

Leven met een chronische inflammatoire darmziekte, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, weegt zwaar op de levenskwaliteit. Een beter inzicht in de aandoeningen en nieuwe behandelingen bieden perspectief.

Op zondag 16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie. De auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door gluten blijft nog te vaak onder de radar, hoewel een diagnose van groot belang is.

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus dat bij jonge kinderen waterpokken veroorzaakt. Meer dan 95% van de volwassenen is drager van het virus. Vooral na de leeftijd van 50 jaar wordt het risico op de ontwikkeling van zona groter.

Een kwart van de bevolking heeft een te hoge bloeddruk. Met een nauwgezette diagnose en een individuele aanpak hou je deze silent killer onder controle.

Meer dan vijftig Vlaamse ziekenhuizen maken hun kwaliteitsindicatoren voor longkanker en rectumkanker bekend op de website zorgkwaliteit.be. Naast de wil van die ziekenhuizen om transparant te zijn over hun zorgverlening, blijkt uit de metingen ook dat de overlevingskansen van longkanker- en rectumkankerpatiënten stijgen. Toch bestaan er nog significante verschillen.

De kans is groot dat er in de medicijnenkast van 75-plussers heel wat verschillende geneesmiddelen te vinden zijn. Liefst 4 op de 10 personen ouder dan 75 blijken immers minstens 5 geneesmiddelen langdurig te gebruiken. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.

Het kan zoemen, brommen, kraken, piepen, tuten, fluiten of suizen. Niemand anders hoort het, maar zelf word je er knettergek van. Toch kan een multidisciplinaire aanpak van tinnitus de rust in je hoofd terugbrengen.

Opnieuw bewegen na een corona-infectie, vooral als het virus je lelijk te pakken had, is belangrijk. Je bouwt weer spiermassa op, je werkt aan je conditie, je herwint je normale leven.

Als je last hebt van een droge mond voelt dat sowieso vervelend aan, maar het kan ook problemen geven met eten en tandbederf veroorzaken. Praktische tips om ermee om te gaan.

Tijdens de menopauze verandert ook de vagina. Een op de twee vrouwen ervaart vaginale droogte. Een klacht die kan worden aangepakt met behandelingen op maat.

Met het zalige lenteweer van vorige week zijn ook de pollen er weer massaal op uit getrokken. Rond deze tijd zijn vooral de berkenpollen aan zet. Die bevatten krachtige allergenen wat typische klachten kan geven zoals niezen, tranen, jeuk en snotteren. Toch kan je ook heel wat doen om die symptomen te bestrijden.

Een onderzoeksteam onder leiding van twee professoren van het VIB-VUB Centrum voor Inflammatie-Onderzoek heeft in samenwerking met collega's van de KU Leuven een belangrijke stap gezet in de behandeling van glioblastomen, gekend als agressieve hersenkankers. De immuuncellen die de tumoren stimuleren, werden in kaart gebracht en kunnen nu als basis dienen voor de ontwikkeling van een immuuntherapie die de kanker bestrijdt.