Pascale Naessens: "Goed eten maakt gelukkig"

Sinds haar eerste kookboek in 2011 over de toonbank ging, is Pascale Naessens (50) alleen maar succesvoller geworden. Intussen is nummer 9 in de boekhandel beland, de opvolger van Nog Eenvoudiger, vorig jaar het best verkochte boek in Vlaanderen.

We roken en drinken minder, maar zijn te dik

We roken en drinken minder, maar hebben nog veel te leren op het vlak van beweging en voeding. Dat concludeert Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, dat vandaag het tweede deel van zijn Gezondheidsenquête 2018 publiceert.

Levensjaren winnen door gezond te eten

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) werkte vijf prioritaire aanbevelingen uit die het grootste effect zullen hebben op de gezondheid. Want via gezonde voeding gezonde levensjaren winnen, het kan!

Vis eten in tijden van plasticsoep

Wil je je lichaam zo weinig mogelijk blootstellen aan de almaar toenemende vervuiling van onze zeeën, dan kies je best voor kleinere vissoorten.

Is bio echt gezonder?

Wie kiest voor biovoeding doet dat doorgaans om gezonder te eten. Maar zijn de voordelen van biovoeding ook wetenschappelijk bewezen? Geen eenvoudige vraag.

En toen schiep de mens nepvlees

Is laboratoriumvlees dé oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem? Kan het een einde maken aan het dierenleed en aan de milieu-impact van de intensieve veeteelt? Een aantal landen gelooft van wel, maar België springt voorlopig niet op die kar.

Vergeet dat dieet, luister naar je lijf

95% van de diëten is gedoemd te mislukken. Om je ideale gewicht te behouden of te bereiken, leg je jezelf beter geen draconische eetregels op. Leer liever je eigen eetgewoonten te ontcijferen.

VUB-wetenschappers ontdekken geheimen van eiwitten dankzij artificiële intelligentie

Professor dr. Wim Vranken van de Vrije Universiteit Brussel heeft samen doctoraatsonderzoeker Gabriele Orlando en dr. Daniele Raimon een methode ontwikkeld op basis van artificiële intelligentie om een dieper en objectiever inzicht te krijgen in de vormen en bewegingen van eiwitten, de bouwstenen van ons lichaam. Deze "ShiftCrypt"-methode kan mogelijk leiden tot nieuwe medische inzichten.

Lekker én gezond buiten tafelen

Een glaasje gekoelde witte wijn, een barbecue met vrienden, een picknick in het park, paella op een zonovergoten Spaans terras... Outdoor tafelen hoort bij de zomer. Om er met volle teugen van te genieten, houdt u best onze tips voor ogen.

Belg overschat zijn fruit- en groenteverbruik

In 2018 kocht de Belg 2% minder groenten om thuis te verbruiken en 5% minder fruit. Dat blijkt uit het jaarrapport 2018 dat GfK Belgium maakte in opdracht van VLAM. Nochtans denken de meeste mensen dat ze wél goed bezig zijn.

Njam-chef Steffi Vertriest bedenkt gezonde varianten op guilty pleasures

Dat je guilty pleasures gemakkelijk in een gezonde variant kan bereiden, toont Steffi Vertriest sinds vorige maand in haar programma Healthy pleasures op Njam-tv. Met het oog op de komende zomermaanden, stelt ze een menu samen dat je smaakpapillen meteen prikkelt. Van tacosoep tot alternatieve wafelpret.

Fijnstof veroudert zelfs je brein

Je ruikt of ziet ze niet, maar fijnstofdeeltjes kunnen veel gezondheidsklachten geven. Fijnstof dwarrelt niet alleen in de buitenlucht, het is ook in je huis aanwezig. Wat kun je doen om fijnstof te verminderen of te vermijden?

Do's en dont's voor een geslaagd etentje met de kleinkinderen

Familie-etentjes met jonge kinderen vormen in nogal wat gezinnen een bron van stress. Ook eten moet je leren en dat begint van jongs af aan. Vanaf 5 à 6 jaar staan kinderen open voor nieuwe smaken, met mooie kleurtjes die verleiden om te proeven. Met deze tips kan je de smaakpapillen van jonge fijnproevers op weg zetten.

Zeewier: niet populair, wel dagelijks op je bord

Al sinds het begin van de jaren 1990 wordt zeewier geregeld naar voren geschoven als dé voeding van de toekomst, net omdat het zo buitengewoon voedzaam is. In Azië mag zeewier dan al populair zijn, in de Westerse gastronomie is het nooit doorgebroken. Waarom?

Eten doe je met... je brein

Worden je eetgewoonten, je smaak, je voorkeur bepaald door je onderbewustzijn? Dat is waar de gastrofysica op aanstuurt, de wetenschap die factoren bestudeert die je eetgedrag beïnvloeden.

Leven zonder koelkast

Uit pure gewoonte bergen we voedingswaren in de koelkast op, die daar eigenlijk niet thuishoren. Het is perfect mogelijk om je koelkast rationeler te gebruiken. Eigenlijk kan je zelfs zonder!

Eet eens een bokaaltje gezond

Het ziet er naar uit dat gefermenteerde groenten - of je ze nu thuis in bokalen stopt, dan wel in de winkel koopt - een van de grote foodtrends van 2019 wordt. Een gezonde keuze?

Dit voedsel houdt je brein in topconditie

Alert en helder zijn, een goed humeur hebben, een vitaal geheugen houden... Steeds meer blijkt dat dit ook afhangt van wat je eet. Want het voedsel dat op je bord ligt doet niet alleen iets met je lichaam maar ook met je hersenen. Zorg ervoor dat deze zes voedingsmiddelen regelmatig op je menu staan en je brein zal je dankbaar zijn.