Worden je eetgewoonten, je smaak, je voorkeur bepaald door je onderbewustzijn? Dat is waar de gastrofysica op aanstuurt, de wetenschap die factoren bestudeert die je eetgedrag beïnvloeden.

Denk je bij metabolisme automatisch aan je gewicht? Daarmee doe je dit ingenieuze systeem tekort. Het metabolisme heeft invloed op een scala aan lichaamsprocessen, van je slaap tot je concentratie. Wanneer dat uit balans raakt, kunnen tal van klachten opduiken. "Door te focussen op je spierkracht, een regelmatig voedingspatroon en een stabiele bloedsuikerspiegel kan je je metabolisme herstellen", vertelt voedingscoach Anntje Peeters.

Sommige houden ervan te joggen, wandelen of fietsen vóór het ontbijt en hopen zo meer vet te verbranden. Slim gezien?

Gezonde voeding verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Hierbij is het vooral van belang dat je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet, weinig zout eet en zorgt voor veel groenten, fruit en voldoende vezels. Zeven goede ideetjes voor je hart.

Als je evenwichtig wil eten, moet je van elke voedingsgroep een welbepaalde hoeveelheid consumeren. En die kan je heel makkelijk berekenen, zonder precisieweegschaal of maatbeker.

Daslook smaakt als klassieke look, maar dan minder sterk, heilzamer en breed inzetbaar: als groente, als smaakmaker, als versiering en als geneeskrachtig kruid.

In februari is knolselder een van de nog weinige seizoensgroenten. Maar heeft deze groente, behalve een sterk aroma, nog andere kwaliteiten?

Fruit bulkt van de vitaminen, vezels, mineralen en andere micronutriënten. En dus is het van kapitaal belang voor je gezondheid. Maar kan je er ook te veel van eten?

Je hoort en leest het vaak: honing is gezond en de beste optie om gebak en drankjes te zoeten. Maar klopt dat ook?

Dat bepaalde voedingsmiddelen zoals oude kaas, chocolade of rode wijn migraine-aanvallen kunnen uitlokken is bekend. Maar de relatie tussen voeding en dit type hoofdpijn is complexer dan dat.

De rol van voeding bij chronische aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen of kanker is al uitgebreid onderzocht. De veelvoorkomende longziekte COPD hinkt op dit terrein achterop. Toch zou voeding ook bij respiratoire klachten een positieve invloed kunnen hebben op bepaalde klachten.

Hennep is aan een geslaagde comeback bezig in onze voeding. Maar is deze plant echt zo interessant als vaak wordt beweerd?

Met een kopje (kruiden)thee trakteer je jezelf niet enkel op wat warmte, maar ook op interessante werkzame stoffen. Als je hem zet volgens de regels van de kunst!

Kruidenthee is een uitstekende drank, gezond en rustgevend. Maar om er het beste uit te halen, moet je de thee bereiden zoals het hoort en je planten goed uitkiezen...

Na anti-, pre- en probiotica, is er met psychobiotica een veelbelovende nieuwe speler naar voor getreden. Deze term verwijst naar 'goede' darmbacteriën die een gunstig effect hebben op hersenfuncties. Dat maakt ze potentieel bijzonder interessant als behandeling bij psychische klachten zoals depressies.

Gezond eten en voldoende bewegen, we weten allemaal hoe het moet. Waarom gaapt er dan zo'n kloof tussen droom en daad? Het zit tussen je oren. Maar als je weet hoe je brein je eetgedrag stuurt, kan je slagen!