Je hoeft geen diabetes te hebben om hinder te ondervinden van glucosepieken. De meeste mensen ervaren na de maaltijd dergelijke pieken in hun bloedsuikerspiegel, wat klachten kan geven zoals vermoeidheid, snackdrang, huidproblemen of stemmingswisselingen. De Franse biochemicus Jessie Inchauspé ontwikkelde een methode waarbij je via 4 simpele ingrepen je glucosegehalte stabiel kan houden.

Na Tournée Minerale en try vegan lanceert de Diabetes Liga volgende week de eerste voedingschallenge. Dit keer wordt er niet zozeer iets van het menu geschrapt maar wel wat toegevoegd. "Bedoeling is om meer groenten, fruit en volle granen in je gerechten te loodsen en zo je eetgedrag op een positieve manier te resetten", vertelt diëtist Michaël Sels (UZA).

Met de terugkeer van graatmagere modellen dreigt bodypositivity weer de duimen te leggen voor het slankheidsideaal. Dat blijkt ook uit de rush op diabetesmedicatie die snel afvallen garandeert, hoewel ze daar niet voor bedoeld is.

Vanaf volgend jaar zullen bepaalde dranken een andere Nutri-Score krijgen. Dat is het gevolg van nieuwe aanbevelingen van het wetenschappelijke comité dat zich over het Nutri-Score-algoritme buigt.

Wil je koken met boter, zonder dat er toxische verbindingen ontstaan, dan kan je opteren voor geklaarde boter. Maar er zijn nóg oplossingen.

An apple a day keeps the doctor away, zou binnenkort wel eens concurrentie kunnen krijgen van 2 kiwi's per dag die een al even gezonde tour de force verwezenlijken. Een nieuwe internationale studie wist te achterhalen dat de groene vruchten constipatie doeltreffend aanpakken bij mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Ze hebben zelfs een beter effect op de stoelgang dan psylliumvezels.

Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs geleverd dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op je stofwisselingsprofiel tot een betere gezondheid leidt. Dit is mogelijk een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies om chronische ziekten te voorkomen.

Pruimen spelen een verrassend grote rol bij de preventie van osteoporose, de ziekte die de botdichtheid aantast en het risico op fracturen verhoogt. Een studie bij vrouwen in de menopauze ontdekte dat dagelijks pruimen eten gunstige invloed had op de botdichtheid van het heupbeen en het voorkomen van breuken.

Van beschermen tegen hart- en vaatziekten tot ontstekingsreacties afremmen: de lijst met gunstige effecten van omega 3-vetzuren is ellenlang. Maar hoe belangrijk zijn ze, in welke voeding vind je ze en zijn supplementen zinvol?

De huidige generatie 65-plussers houdt van een stevige slok. Ruim 8 op de 10 gebruikte het afgelopen jaar alcohol en meer dan een kwart borrelt meer dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid per week. Vrouwen benen mannen bij qua alcoholgebruik maar hun motieven zijn wel verschillend, zo stelde klinisch psychologe Yannic van Gils vast in haar doctoraatsonderzoek.

Een trouwring die losser rond je vinger zit, je broeksriem die een gaatje strakker moet, kleren die plots oversized lijken. Ondervoeding sluipt vaak subtiel binnen, maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid.

Een internationale groep onderzoekers, waaronder het team van Prof. Jeroen Raes (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie), heeft aangetoond dat levensstijl langdurige effecten kan hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom.

Huis-tuin-en keukenmiddeltjes zijn van alle tijden en culturen. Vaak worden ze afgedaan als onzin maar toch is dat misprijzen lang niet altijd terecht. Heel wat volkswijsheden blijven vandaag overeind omdat ze effectief helpen. In Plus Magazine van deze maand belichten wetenschappers enkele opvallende remedies. Wij voegen er nog enkele nuttige aan toe.

Zwarte of groenige vlekken op confituur, kaas of groenten verraden schimmelgroei. Dat oplossen door even dat aangetaste plekje weg te snijden en de rest nog te verorberen blijkt geen gezonde strategie. Schimmels kunnen giftige stoffen produceren die zich niet licht laten uitroeien.

Ook al zijn ze niet echt verslaafd, feit is dat minstens één miljoen landgenoten wel degelijk een drankprobleem heeft: ze drinken te veel, te snel, om de foute redenen of op het verkeerde moment.

Op het werk kan je vaak niet anders dan iets uit het vuistje eten. En ook thuis heb je niet altijd tijd en zin. Hoe hou je die snel bereide en inderhaast verorberde lunch toch zo gezond mogelijk?

Haar sociale leven zette ze jarenlang op een laag pitje. Onvoorspelbare darmen hadden te vaak roet in het eten gegooid. "Vandaag weet ik vrij goed hoe mijn lichaam op voeding reageert, maar ik ga nooit zonder mijn noodtas de deur uit", getuigt Nelly Penneman.

Gefermenteerde voeding is aan een stille comeback bezig. Deze aloude bewaartechniek helpt om het zo belangrijke darmmicrobioom te optimaliseren, wat een grote impact heeft op tal van gezondheidsklachten. Tweelingzussen en diëtistes Marta en Joanna Klejman willen als artisanale fermentista's zoveel mogelijk mensen laten proeven van deze effecten.