De voordelen van een goede vakantie zijn voelbaar nog voor je op reis vertrekt, blijkt uit onderzoek. Alleen al het uitkijken naar een toekomstige beloning kan meer voldoening geven dan de beloning zelf - met dank aan dopamine.

De manier waarop mensen op hun klavier tikken en hoe ze hun muis gebruiken, zijn wellicht de beste manier om stress op het werk te detecteren, beter dan het meten van de hartslag. Dat menen Zwitserse onderzoekers, terwijl ze beweren dat hun model een manier kan zijn om chronische stress tegen te gaan.

Zelfstandigen kunnen vanaf nu via een wetenschappelijke zelfscan achterhalen of ze risico lopen op burn-out of mentaal in het rood zitten. Het initiatief, uitgewerkt door verzekeringsfonds Acerta en preventiedienst Idewe, kadert in het plan van minister van Zelfstandigen David Clarinval om het toenemend aantal mentale problemen bij zelfstandigen aan te pakken.

Het gebroken-hartsyndroom wordt uitgelokt door hevige emoties, zoals een relatiebreuk, het overlijden van een geliefde, een ontslag. Het geeft dezelfde symptomen als een infarct, maar dat is het niet. Al is het evenmin een akkefietje.

Naar schatting een op de vier Belgen krijgt ooit af te rekenen met een depressie. Hoewel de aandacht ervoor groeit, blijven de vooroordelen overeind. Bovendien uit een depressie zich bij iedereen anders, waardoor een diagnose soms lang op zich laat wachten.

De overtuiging dat ons brein bergaf gaat eenmaal de 20 voorbij, kreeg onlangs een forse deuk. Uit recent onderzoek rond leeftijd en denksnelheid blijkt immers dat trager reageren niet komt door aftakeling, wel door ervaring.

Ook al zijn ze niet echt verslaafd, feit is dat minstens één miljoen landgenoten wel degelijk een drankprobleem heeft: ze drinken te veel, te snel, om de foute redenen of op het verkeerde moment.

Van al onze zintuigen is zien ons het dierbaarst. Slechtzienden maken vaak een intens rouwproces door. Er is de vrees om hulpbehoevend te worden, maar ook de angst voor de blik van anderen.

Wanneer je voortdurend piekert, kan dat wijzen op een gegeneraliseerde angststoornis. Met de juiste technieken kan je weerwerk bieden.

De transitie die je halverwege je leven doormaakt, omschrijft psychiater Christophe Fauré als een natuurlijk, noodzakelijk en onvermijdelijk proces. En hij geeft tips om uit te groeien tot een betere versie van jezelf.

Hyperventilatie ontstaat vaak onbewust, omdat we door aanhoudende stress te snel of oppervlakkig gaan ademen. Op termijn kan dat klachten geven zoals hartkloppingen, duizeligheid of angstige gedachten. Tien tips bij hyperventilatie.

Je geheugen is zoals je gezondheid: het vergt onderhoud. Werp dus een dam op tegen angst en hou je interesseveld breed. Want hoe beter jij in je vel zit, hoe vlotter je geheugen werkt.

Recent literatuuronderzoek van 22 studies zocht uit wat senioren zelf met succesvol oud worden associëren. Uiteraard is de invloed van geslacht, cultuur en gezondheid niet te verwaarlozen.

De winter kan flink op het gemoed werken. Toch hoeft het koudste seizoen geen beproeving te zijn. Dat leren ons de inwoners van de Noorse stad Tromsø.

De eindejaarsfeesten komen eraan. Dat betekent pakjestijd. Maar hoe komt het dat we cadeautjes geven vaak opwindender vinden dan er te krijgen?

De zorg voor iemand opnemen kan verrijkend zijn, maar is vaak ook erg zwaar. Hoe vermijd je compassiemoeheid, hoe zorg je ervoor dat je zelf niet onderuit gaat?