Oudere volwassenen kunnen, net als kinderen, gezondheidswinst boeken via vaccinatie tegen infectieziekten. Toch is de vaccinatiegraad van 50-plussers veeleer pover. Nochtans is het een van de beste manieren om vroegtijdige veroudering en ziekte tegen te gaan.

Wijdverspreide nefaste gewoonten kunnen op termijn een enorme impact hebben op de gezondheid van hart- en bloedvaten en onze levenskwaliteit. De Belgische Cardiologische Liga voorspelt een nieuwe epidemie en pleit voor een nationaal cardiovasculair actieplan om dat te voorkomen.

1 op de 5 mensen in ons land zal een vorm van dementie ontwikkelen. In de meeste gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer. Samen met experten van UZ Leuven en de Expertisecentra Dementie Vlaanderen, roept Stichting Alzheimer Onderzoek op tot meer financiële steun voor wetenschappelijke studies en de opleiding van iedereen die persoonlijk of professioneel met dementie te maken krijgt.

Actief zijn is altijd een goed idee maar tussen 9 en 11 uur de benen strekken, heeft volgens een recente studie meer effect om het risico op hart- en herseninfarcten te verminderen dan wanneer je overwegend later op de dag beweegt.

Via je bagage kunnen bedwantsen en andere beestjes bij je thuis intrekken. Het soort vakantieherinneringen waar je echt niet op zit te wachten! Zo kom je deze ongenode gasten snel op het spoor.

Luizen zijn vervelende parasieten en eens je ze hebt, verdwijnen ze niet vanzelf, maar blijven ze zich verder voortplanten. Behandelen is dus een must! Sinds kort is er een nieuwe veelbelovende methode op de markt die deze ongenode 'hoofdgasten' efficiënt een kopje kleiner maakt.

Elke nacht gedurende twee uur een aangename geur in je slaapkamer verspreiden, kan je geheugen een enorme boost geven. Neurowetenschappers zijn hoopvol over deze onschuldige techniek die het geheugen versterkt. Ze denken zelfs dat hun bevindingen iets kunnen betekenen voor het onderzoek naar dementie.

Steeds meer zorginstellingen ontdekken de therapeutische kracht van een tuin. Het effect van wieden, schoffelen of gewoon in de tuin vertoeven is dan ook heel breed: het herstel bevorderen, psychische klachten verlichten, het zorgpersoneel ondersteunen...

Meten is weten en dat geldt zeker voor onze gezondheid. En met al die smartwatches en andere wearables meten we ook steeds meer. Maar wat zéggen die getallen eigenlijk? Hoe zit het bijvoorbeeld met de ademhalingsfrequentie tijdens je slaap? Is 19 ademhalingen per minuut goed of slecht? Hoe vaak hoor je te ademen tijdens je slaap? En kun je dat beïnvloeden?

Soms wekenlang wachten op het resultaat van een biopsie na een vermoeden van huidkanker behoort voor een aantal oppervlakkige vormen tot de verleden tijd. De dienst dermatologie van het UZ Gent gebruikt sinds kort een nieuw toestel waarbij de diagnose zonder prik of ingreep al na een half uur uit de bus rolt.

Birgitte Nyborg, de Deense premier in de successerie Borgen, was wellicht de eerste powervrouw die op televisie inkijk gaf in hoe opvliegers en stemmingswisselingen haar parten speelden bij haar job. Vandaag ervaart ruim de helft van de vrouwen met menopauzeklachten hiervan hinder op het werk, maar blijkt het vaak nog een groot taboe om dit aan te kaarten bij de werkgever.

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen lanceren opnieuw een oproep om mee uit te kijken naar de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Deze soort rukt op naar onze streken en om die migratie goed te kunnen opvolgen, is de hulp van iedereen welkom.

Naar schatting 1 op de 4 volwassenen in ons land heeft af te rekenen met hypertensie of hoge bloeddruk. Toch is amper de helft zich daarvan bewust. Niet zo verwonderlijk aangezien dit meestal klachtenvrij verloopt! "Maar onbehandelde hypertensie is een risicofactor voor allerhande aandoeningen en vroegtijdig overlijden. Vandaar onze oproep om je bloeddruk te (laten) meten", benadrukt cardioloog prof. Thomas Vanassche (UZ Leuven).

Weer of geen weer, we trekken graag onze wandelschoenen aan om eropuit te gaan. Maar hoe voorkom je als wandelfanaat blaren, likdoorns en ander voetenleed? Een medisch pedicure geeft tips.

Voor kleine kwaaltjes grijpen we vaak zelf naar een pil, spray of zalfje. Maar hoewel je veel zelfzorgmiddelen zonder voorschrift kan krijgen, betekent dat niet dat ze volkomen onschuldig zijn.

De transitie naar energiezuinige woningen is een goede manier om ons huizenbestand te verduurzamen, maar het houdt ook risico's in, schrijven luchtkwaliteitsexperts Asit Kumar Mishra en Marie Coggins. In zulke 'luchtdichte' huizen moet de ventilatie goed geregeld zijn om luchtverontreiniging binnenshuis te vermijden, maar de kennis ontbreekt vaak.

Jonge kinderen en oudere volwassenen zijn de leeftijdsgroepen die de grootste gezondheidswinst kunnen boeken via vaccinatie tegen infectieziekten. Voor de eersten horen we tot de wereldtop, terwijl het met de vaccinatiegraad voor ouderen veeleer pover is gesteld. Via een levenslang vaccinatieschema en een bijhorende terugbetaling moet dat aangepakt worden, benadrukken experten.