Griep wordt vaak afgedaan als een onschuldige aandoening. Toch vertellen de cijfers een enigszins ander verhaal.

Terwijl de boostercampagne tegen covid-19 zich volop op gang trekt, waarschuwen experten voor de opmars van griep. Na twee relatief stille griepseizoenen, dreigt deze winter mogelijk een twindemie, van Covid én seizoensgriep samen. Om dat te voorkomen is een griepvaccin sterk aanbevolen voor 65- plussers en risicogroepen.

De vernieuwde vaccins tegen corona van Pfizer en Moderna werken nu ook tegen omikron-varianten. Maar is dit extra vaccin nog wel nodig, nu er zo weinig mensen ernstig ziek worden? Zeven vragen over de herfstbooster.

Wandelen is je ene voet voor je andere zetten. Maar je kan dit eenvoudige principe op verschillende manieren en met een andere snelheid invullen, waardoor je een heel ander effect bereikt.

De goedkeuring van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) voor de aangepaste covid-19-vaccins is goed nieuws voor de Vlaamse vaccinatiecampagne. Dat betekent dat de campagne zoals voorzien vanaf 12 september kan starten met de aangepaste vaccins in een 80-tal vaccinatiecentra. Intussen kregen bijna 800.000 mensen hun uitnodiging.

Plots vergeten wat je wil doen, je aandacht die alle kanten uitschiet, vastlopen bij het plannen van een familie-etentje. Cognitieve klachten komen in veel variaties. Maar praktische oefeningen kunnen je helpen je concentratie, geheugen en planning terug te vinden.

Periodes met uitzonderlijk hoge temperaturen lijken almaar vaker voor te komen en aan intensiteit te winnen. Enkele tips om het binnenshuis koel te houden.

Naast spierkracht en uithouding is ook balans houden cruciaal als je flexibel door het leven wil blijven gaan. Met de juiste balansoefeningen, die je mits wat planning zo in je dagelijkse routine kan integreren, kan je je evenwicht enorm versterken.

Buiten is het 30°C en je zit op kantoor aan je computer gekluisterd: er zijn leukere dingen. Maar gelukkig kan je heel wat doen om de hitte te bestrijden en je werkdag door te komen zonder een knalrood hoofd.

Word jij ook helemaal gek van zoemende muggen? Dat is dan ook waar mensen zich in de zomer het vaakst aan ergeren. Hoe vermijd je ongemakken door muggenbeten?

Bij hoge zomertemperaturen is voldoende afkoelen een must. Zo niet riskeer je een zonneslag of hitteslag waarbij je lichaamstemperatuur ernstig ontregeld geraakt. Je lichaamstemperatuur kan oplopen tot 40-42° C. Onmiddellijk ingrijpen is noodzakelijk!

Bij de nieuwe vaccinatiecampagne in september krijgen de apothekers, huisartsen en thuisverpleegkundigen ook een belangrijke rol. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde dinsdag tijdens een actualiteitsdebat in de bevoegde Kamercommissie aan dat hij hiervoor een specifieke nomenclatuurcode van het Riziv heeft voorzien omdat het overleg over de financiële lastenverdeling nog niet rond is.

Een steek van een paardenvlieg (ook steekvlieg of daas genoemd) kan behoorlijk vervelend zijn en je vakantieplezier voor een stukje vergallen. Deze vliegen zijn snel en zeer agressief. Zij voeden zich met het bloed van dieren en de mens. Wat te doen als je bent gebeten?

Christine kreeg na borstkanker last van lymfoedeem. "Tijdens de operatie moesten de lymfeklieren in mijn rechteroksel worden geruimd. Enkele maanden later kreeg ik een lelijk gezwollen arm. Wat kan ik hiertegen ondernemen?"

Vitaminen, mineralen, sporenelementen zijn levensnoodzakelijk. Vitamine D, magnesium, calcium, zink en selenium, waar we vaak een tekort aan hebben, spelen daarbij een hoofdrol. Maar met de juiste voeding en supplementen komt het wel goed.

Sporten of gewoon bewegen heeft bij de meeste mensen een positief effect op hun nachtrust. Wie kampt met in- of doorslaapproblemen, besteedt best wat extra aandacht aan de timing. Ondanks individuele verschillen is er toch één tijdsblok dat eruit springt voor een vlotte trip richting dromenland.

Op 4 juni werd in Brussel een recordaantal van 433 pollenkorrels per kubieke meter gemeten. Het gaat om de hoogste concentratie in 40 jaar. Dit jaar werden bovendien ook al heel veel dagen met een concentratie van meer dan 50 pollenkorrels per kubieke meter gemeten. Dat is de drempel vanaf wanneer personen met hooikoorts last kunnen krijgen.