In ons land krijgen alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Maar niet iedereen loopt evenveel risico. Onder meer vrouwen met dicht borstklierweefsel blijken bij deze aanpak meer kans te lopen op laattijdige detectie. Het idee van een meer selectieve screening wint daarom veld.

De overlevingskansen na een kankerdiagnose zijn de voorbije decennia fors gestegen, zo maakt de Stichting tegen Kanker bekend naar aanleiding van Wereldkankerdag. Geschat wordt dat in ons land de laatste 30 jaar zo'n 185.000 extra mensen kanker hebben overleefd.

Koolmonoxide is een geurloos en kleurloos gas dat elk jaar in ons land honderden slachtoffers maakt. De afgelopen weken haalden helaas weer een aantal slachtoffers het nieuws. Voor sommigen blijft het bij een nare ervaring, anderen hebben minder geluk en bekopen het met de dood.

Pruimen spelen een verrassend grote rol bij de preventie van osteoporose, de ziekte die de botdichtheid aantast en het risico op fracturen verhoogt. Een studie bij vrouwen in de menopauze ontdekte dat dagelijks pruimen eten gunstige invloed had op de botdichtheid van het heupbeen en het voorkomen van breuken.

Een op de drie tot de helft van de Belgen snurkt altijd. En dat kan de sereniteit tussen de lakens aardig op de helling zetten. Gelukkig is het arsenaal aan oplossingen voor luidruchtige slapers en hun geplaagde bedgenoten toegenomen.

Verschillende van je organen kunnen worden verwijderd zonder dat je gezondheid daar echt onder lijdt. En dus rijst de vraag: waar dienen ze dan eigenlijk voor?

Echinacea Purpurea, het plantenextract van de rode zonnehoed, wordt al jaren ingezet om het immuunsysteem te boosten tegen typisch winterse luchtweginfecties. Nieuw onderzoek onder leiding van prof. Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen) bevestigt nu deze werking en ontdekte ook een beschermend effect tegen coronavirussen.

Op 18 november start de wereldwijde Week voor het goed gebruik van antibiotica. Daarom lanceren de FOD Volksgezondheid en haar partners een nieuwe sensibiliseringscampagne om burgers en gezondheidswerkers te laten 'praten over antibiotica'.

Voor quasi elke klacht bestaat wel een huis- of keukenmiddeltje. In veel gevallen gaat het om medische mythes. Maar af en toe had grootmoeder het bij het rechte eind. Onze specialisten nemen vijf volkswijsheden onder de loep.

Een trouwring die losser rond je vinger zit, je broeksriem die een gaatje strakker moet, kleren die plots oversized lijken. Ondervoeding sluipt vaak subtiel binnen, maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid.

In ons landje met weinig zon kampt een groot deel van de bevolking met een vitamine D-tekort. Nochtans is deze vitamine essentieel voor onze gezondheid: voor onze immuniteit, om osteoporose tegen te gaan en diabetes te voorkomen.

Een povere nachtrust heeft niet alleen invloed op je humeur en energiepeil maar ook tal van gezondheidsprocessen worden er diepgaand door beïnvloed. Een nieuwe studie detecteerde recent een interessante link tussen slaapgewoonten en de bloedsuikerspiegel. Dat opent mogelijkheden om ook via betere slaapgewoonten aan diabetespreventie te doen.

Een internationale groep onderzoekers, waaronder het team van Prof. Jeroen Raes (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie), heeft aangetoond dat levensstijl langdurige effecten kan hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom.

Experten waarschuwen deze winter voor een mogelijke twindemie, waarbij het corona- en het griepvirus tegelijkertijd gaan circuleren. Om te anticiperen op zo'n perfecte storm is dubbel vaccineren sterk aanbevolen.

Als het van slaapexperten en andere wetenschappers afhangt, schakelen we dit weekend voor het laatst over naar de wintertijd. Slaapdeskundigen en chronobiologen ijveren ervoor om definitief te kiezen voor de zogeheten natuurlijke of zonnetijd. Voor ons land zou dat betekenen dat we de klok vanuit zomertijd twee uur terugdraaien. "Vandaag leven we permanent met een soort 'jetlag'", weet neuroloog en slaapdeskundige dr. Inge Declercq (UZ Antwerpen).

Huis-tuin-en keukenmiddeltjes zijn van alle tijden en culturen. Vaak worden ze afgedaan als onzin maar toch is dat misprijzen lang niet altijd terecht. Heel wat volkswijsheden blijven vandaag overeind omdat ze effectief helpen. In Plus Magazine van deze maand belichten wetenschappers enkele opvallende remedies. Wij voegen er nog enkele nuttige aan toe.

In naar schatting 85% van de gevallen van lage rugpijn kan geen specifieke oorzaak worden gevonden. En dat is eigenlijk goed nieuws. Dankzij een brede aanpak kan je immers zelf heel wat doen om rugleed te voorkomen en te verhelpen.

Over osteoporose of botontkalking doen nog heel wat misverstanden de ronde. Nochtans is preventie van deze aandoening uiterst belangrijk. Osteoporose kan immers een zware hypotheek leggen op de mobiliteit en de levenskwaliteit van wie ermee te maken krijgt.

In ons land loopt elke 6 minuten iemand een breuk op die het gevolg is van osteoporose. Deze chronische ziekte ontstaat onopgemerkt en treft naar schatting ruim 680 000 landgenoten. Niet alleen vrouwen krijgen er na de menopauze mee af te rekenen. Ook 1 op de 5 mannen ouder dan 50 ontwikkelt broze botten.