In samenwerking met patiëntenverenigingen Reumanet en Clair, lanceert biotechnologiebedrijf Amgen op 20 oktober, Wereld Osteoporose Dag, de campagne 'Behandel met zorg' om mensen te informeren over de risico's van osteoporose. Een vrouwenzaak? Helemaal niet!

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) stelt in een nieuw advies dat gelijktijdige vaccinatie tegen covid-19 en seizoensgriep kan. Het advies gaat ook op voor jongeren, al benadrukt de HGR eveneens dat bij hen steeds voorrang gegeven moet worden aan het basisvaccinatieschema.

95% van de Belgen heeft tijdens zijn levensloop te kampen met tandbederf. Om dit te voorkomen, is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. In zijn nieuwste advies herbekijkt de Hoge Gezondheidsraad zijn aanbevelingen en maakt hij de balans op van de situatie rond fluor in België.

De verschillende ministers van Volksgezondheid hebben een akkoord bereikt over de precieze uitrol van de boostervaccinatie van 65-plussers. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke zal Vlaanderen een aantal vaccinatiecentra langer open houden dan gepland. Welke en hoeveel wordt nog beslist.

Nogal wat hartpatiënten zijn bang om te sporten. Nochtans doet lichaamsbeweging het cardiovasculaire risico op lange termijn drastisch dalen. En dat geldt zeker voor wie al een keer een hartprobleem had.

Alle 65-plussers zullen een bijkomend vaccin of boostervaccin kunnen krijgen. Dat delen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) en het Regeringscommissariaat Corona zaterdag mee. Bedoeling is een "optimale bescherming tegen ernstige covid-19" te bieden.

Als er een wedstrijd zou bestaan voor de meest onderschatte aandoening, dan maakt osteoporose veel kans op een podiumplaats. Botontkalking voltrekt zich sluipend, bij vrouwen én bij mannen. Op deze signalen moet je letten.

Het Reuzenhuis van de Gezinsbond laat de komende maanden (groot)ouders ervaren welke gevaren onze woningen inhouden voor jonge kinderen (0 tot 5 jaar). Naast de beleving in het fysieke Reuzenhuis krijgen bezoekers ook de kans om dankzij nieuwe technologieën als Virtual en Augmented Reality in de schoenen van hun peuter of kleuter te stappen.

Vandaag krijgen alle vrouwen vanaf 50 de kans om tweejaarlijks deel te nemen aan de borstkankeropsporing. Maar binnenkort kan dat voor de ene vrouw een vierjaarlijks gebeuren worden, terwijl haar vriendin meermaals per jaar opgevolgd wordt. Niet iedereen loopt immers eenzelfde risico. Door die verschillen in kaart te brengen kunnen we evolueren naar een meer gepersonaliseerde screening.

Gezond leven is heel belangrijk en kan ziektes helpen voorkomen. Leefstijl is daarom actueler dan ooit. Iedere arts, diëtist en leefstijlcoach zal je vertellen dat een gezonde leefstijl de inspanning waard is. Maar kun je ook té gezond leven, en hoe kun je dat herkennen?

Ook al eens last van brandend maagzuur, na een zware maaltijd of te veel alcohol? Maar wat als reflux chronisch wordt. Sommige voeding triggert het probleem, andere helpt klachten net te voorkomen.

Personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling, zullen een derde prik met een coronavaccin kunnen krijgen. Dat heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid woensdag beslist, zo heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aangekondigd.

Word jij ook helemaal gek van zoemende muggen? Dat is dan ook waar mensen zich in de zomer het vaakst aan ergeren. Hoe vermijd je ongemakken door muggenbeten?

Heb je al gehoord van een spitplank of cowboysteak? Of heb je het zelf al eens gebruikt? Door de vele meldingen van ongevallen met brandwonden en omdat het toestel niet voldoet aan de algemene veiligheidsvoorschriften, mag het voorlopig niet meer verkocht of verhuurd worden.

De Vlaamse regering legt voortaan zelf een strategische stock beschermingsmateriaal aan voor mogelijke epidemieën. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag.

Bij vakantie hoort anders leven, eten, bewegen en hopelijk ook veel zon. Dat kan zich laten voelen in maag en darmen.

Wereldwijd sterft er elke 30 seconden iemand aan een aan hepatitis gerelateerde ziekte. De Verenigde Naties willen de verschillende vormen van virale hepatitis grotendeels indammen tegen 2030. Maar om dat klaargespeeld te krijgen, moeten diagnose en behandeling eerst worden verbeterd, benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op Wereld Hepatitis Dag.

Een epilepsieaanval, een hartinfarct, een beroerte, een paniekaanval... Hoe herken je ze en met welke handelingen red je levens?