Teken kunnen je niet enkel besmetten met de ziekte van Lyme, ze kunnen ook drager zijn van het tick borne encephalitis virus of TBE- virus dat tekenencefalitis (hersen(vlies)ontsteking) kan veroorzaken. De laatste jaren verspreiden deze zich ook richting onze contreien. Klinisch bioloog dr. Marjan Van Esbroeck (Instituut voor Tropische Geneeskunde ITG) legt uit waar je moet op letten en hoe je je optimaal kan beschermen.

Dit weekend schakelen we weer over naar de zomertijd. Voor onze nachtrust is die omschakeling geen zegen. Specialisten waarschuwen al langer dat de zomertijd veel verder af staat van ons natuurlijke ritme. Voorlopig valt daar niet aan te ontkomen. Wat je wel kan doen om je slaap te stimuleren, is een ideale slaapplek creëren.

In een recente studie gingen Amerikaanse onderzoekers na of een voedingspatroon rijk aan omega-3, in combinatie met al dan niet een de rmindering van de omega-6-vetzuren een invloed kan hebben op migraine.

Onderzoek wijst uit dat een laag gehalte aan omega-3 in de hersenen de cognitieve achteruitgang (geheugen, concentratie,...) bespoedigt en dat voldoende omega-3 deze processen net vertraagt. Ook heel wat cardiovasculaire problemen kunnen worden voorkomen door de omega-3-spiegels op peil te houden.

Cijfers tonen aan dat er voor de opstart van het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker (in 2013) al een daling was in sterfte door dikkedarmkanker, door betere behandeling en nazorg. Maar na de opstart van het Bevolkingsonderzoek daalt de sterfte door dikkedarmkanker bij mannen nog sterker.

Een van de nare gevolgen van de coronacrisis is dat er minder bloed wordt gegeven, terwijl bloed juist levens kan redden. Maar waarin schuilt het geheim van dit o zo kostbare vocht?

Maandag hebben 29.179 Belgen gratis jodiumtabletten afgehaald bij de apotheek. Nochtans is het in de actuele context van het Oekraïense conflict volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en het Crisiscentrum niet nodig jodiumtabletten in huis halen.

Hyperventilatie ontstaat vaak onbewust, omdat we door aanhoudende stress te snel of oppervlakkig gaan ademen. Op termijn kan dat klachten geven zoals hartkloppingen, duizeligheid of angstige gedachten. Tien tips bij hyperventilatie.

Je geheugen is zoals je gezondheid: het vergt onderhoud. Werp dus een dam op tegen angst en hou je interesseveld breed. Want hoe beter jij in je vel zit, hoe vlotter je geheugen werkt.

Wie eerder was ingeënt tegen het coronavirus met het vaccin van Johnson & Johnson, kan binnenkort een derde prik krijgen met een vaccin van Pfizer of Moderna. Daarover zijn de ministers van Gezondheid van ons land het eens geraakt.

Een gezonde mond is meer dan een setje hagelwitte tanden. Ook de conditie van je tandvlees is cruciaal, want ontstekingen verlopen lang pijnloos en blijven dus onopgemerkt. En dat is niet enkel nefast voor je gebit.

In Luik start een nieuwe consultatie voor wie op een aangename manier oud wil worden. Na een volledige check-up weet je waar je zwakheden liggen, maar vooral welke je troeven zijn voor de toekomst.

Verzwaringsdekens worden steeds vaker gepromoot als de weg om vlot in te slapen en rustig door te slapen. Kloppen die beweringen wel en welke risico's zijn er voor mensen met apneu of overgewicht?

Met de leeftijd verhoogt de kans op een droger wordende huid, ogen en vagina. Via de juiste behandeling kan je die vervelende klachten efficiënt aanpakken.

Op 6 december waren er al 2.056.861 griepvaccins afgeleverd in de Belgische apotheken, ofwel 5% meer dan vorig jaar. Toch zitten we nog niet aan de 75% vaccinatiegraad die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt bij risicogroepen. Maar... is het nog niet te laat om je te laten vaccineren.