Bijna één op de twee Belgen weet niet wat verstaan wordt onder 'gezondheidsgegevens' en heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier. Opmerkelijke vaststellingen bij een bevraging over de kennis en het vertrouwen van Belgen wat betreft hun gezondheidsgegevens door Incidence, op vraag van de Koning Boudewijnstichting.

Het is de gezelligste tijd van het jaar. Buiten is het donker, binnen branden kaarsjes en klinken kerstliederen. Hoe zing je ontspannen mee? Logopedist Hanneke Bax geeft aanwijzingen en tips: zo gebruik je je stem op een gezonde manier.

Voortaan kan je zelf nagaan of een coronatest zinvol is aan de hand van de online "Self Assessment Testing"-tool. Wanneer dit het geval is, kan je een testcode aanmaken. Op die manier wil de overheid de druk op de huisartsen verlichten.

Vanaf ongeveer de herfstvakantie zal wie tot vijf dagen symptomen heeft van covid-19, ook bij de apotheek terechtkunnen voor het afnemen van een coronatest. Het gaat dan om een snelle antigeentest, waarvan je het resultaat binnen de 15 tot 30 minuten hebt. De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) is er klaar voor om meer testen uit te voeren, maar onderstreept dat niet alle apotheken de sneltesten zullen aanbieden.

Een vaste huisarts bij wie je een Globaal Medisch Dossier (GMD) hebt, is belangrijk voor de opvolging van je gezondheid omdat op die manier iemand het overzicht houdt. Wanneer je door je huisarts verwezen wordt naar een specialist, verwacht die huisarts hiervan een verslag, al loopt die communicatie in de praktijk helaas niet altijd zo gesmeerd.

Sedert 15 september kan een arts geneesmiddelen voorschrijven zonder dat daar nog een papieren spoor van is. Op basis van eID, rijksregisternummer of een bewijs van het voorschrift op een smartphone weet de apotheker exact welke medicatie werd voorgeschreven. Wie wil, kan echter nog steeds een papieren bewijs meekrijgen.

Niet alleen start op 1 september het nieuwe schooljaar, dit jaar is het ook de datum waarop heel wat coronamaatregelen wegvallen. Zo is het afgelopen met de beperkingen thuis en vallen ook de meeste regels in de horeca weg.

Word jij ook helemaal gek van zoemende muggen? Dat is dan ook waar mensen zich in de zomer het vaakst aan ergeren. Hoe vermijd je ongemakken door muggenbeten?

'Zorg voor voldoende ventilatie', zou net als onder meer afstand houden en handen ontsmetten één van de basisregels moeten zijn in de coronapreventie. Maar hoe zorg je eigenlijk voor voldoende ventilatie? Waar moet je op letten? Vijf tips op een rij.

Alleen voor therapeutische behandelingen is er voortaan nog een btw-vrijstelling. Over welke dat zijn, zal nog stevig gestreden worden. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

In heel Vlaanderen kan je deze zomer bloed geven op bijzondere erfgoedlocaties. Herita | Open Monumenten en het Rode Kruis zetten daarmee hun samenwerking verder, na het grote succes van een eerste gezamenlijke bloedinzamelingsactie in de vernieuwde Antwerpse Handelsbeurs in september 2020.

Multifocale brilglazen of lenzen die zowel een correctie bevatten om te lezen als om ver te zien waren tot vandaag de beste oplossing. Maar voor heel wat mensen werkt deze combinatie onvoldoende. Twee Belgische ontwikkelaars sloegen daarom de handen in elkaar en ontwierpen autofocale glazen, met een aparte knop om te lezen.

Om beter tegemoet te komen aan de specifieke noden van elke patiënt wordt vanaf 1 april overgestapt op een 'virtueel' budget, waarmee de patiënt tussen alle vergoedbare producten het materiaal en de hoeveelheid kan kiezen en kopen die hij nodig heeft.

Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, is voorstander van het invoeren van een vaccinatiepaspoort, maar pas als iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. Dat heeft ze dinsdagavond gezegd op een panelgesprek van Health House. Moykens verkiest ook een Europese oplossing boven het koppelen van een dergelijk paspoort aan de Belgische coronalert-app.

Mannen en vrouwen beleven eenzelfde aandoening vaak anders, ze vertonen uiteenlopende symptomen of klachten, reageren anders op medicatie, lopen een verschillend risico. Meer aandacht voor die man-vrouwverschillen komt iedereen ten goede.

De meeste Belgen zijn nog nooit van ziekenfonds veranderd. Toch kan het de moeite lonen om dat wel te doen.