Begin januari is de bloedvoorraad van het Rode Kruis altijd eerder laag. Maar door het terugroepen en vernietigen van 3000 eenheden rode bloedcellen komt de voorraad vanzelfsprekend nog meer onder druk te staan. Vandaar de oproep voor 'vers bloed'.

Controle, controle, controle...

Het bloed dat een donor geeft, wordt opgesplitst in rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. De procedures die Rode Kruis-Vlaanderen hanteert bij de verwerking van 'vol bloed' tot bloedproducten voor transfusie zijn zeer strikt en worden onderworpen aan permanente controle. Uit zo'n controle bleek dat er tijdens een bepaalde productiestap een minuscule perforatie kon ontstaan in de zakken waarin de rode bloedcellen zitten. Op die manier zouden er bacteriën in de zak kunnen geraken en dus bijgevolg ook bij de patiënt die de rode bloedcellen krijgt toegediend. Het probleem in kwestie is inmiddels verholpen, maar eerder geproduceerde zakjes met rode bloedcellen kunnen aangetast zijn. Om het risico op toediening van een dergelijk bloedproduct aan de patiënt uit te sluiten, roept Rode Kruis-Vlaanderen de zakken van die periode nu terug. Het gaat om ongeveer 3000 zakjes rode bloedcellen.

Bloed geven in januari, meteen een goed voornemen

De ziekenhuisvoorraden konden meteen aangevuld worden vanuit de bestaande voorraad die al aangelegd was voor de maand januari. Van een bloedtekort in de ziekenhuizen is dus geen sprake. Maar het betekent ook dat de voorraad van Rode Kruis-Vlaanderen voor de nabije toekomst sterk slinkt en dus in de loop van januari zeker aangevuld moet worden.

Voel jij je geroepen om in januari bloed te doneren, surf dan naar

www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed/waar-bloed-geven.Je vindt er een overzicht van alle mobiele bloedinzamelingen en de openingsuren en adressen van de 11 donorcentra.

Op voorhand checken of je in aanmerking komt om bloed te geven? Dat kan via de donorzelftest op www.rodekruis.be/donorzelftest.

Begin januari is de bloedvoorraad van het Rode Kruis altijd eerder laag. Maar door het terugroepen en vernietigen van 3000 eenheden rode bloedcellen komt de voorraad vanzelfsprekend nog meer onder druk te staan. Vandaar de oproep voor 'vers bloed'.Het bloed dat een donor geeft, wordt opgesplitst in rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. De procedures die Rode Kruis-Vlaanderen hanteert bij de verwerking van 'vol bloed' tot bloedproducten voor transfusie zijn zeer strikt en worden onderworpen aan permanente controle. Uit zo'n controle bleek dat er tijdens een bepaalde productiestap een minuscule perforatie kon ontstaan in de zakken waarin de rode bloedcellen zitten. Op die manier zouden er bacteriën in de zak kunnen geraken en dus bijgevolg ook bij de patiënt die de rode bloedcellen krijgt toegediend. Het probleem in kwestie is inmiddels verholpen, maar eerder geproduceerde zakjes met rode bloedcellen kunnen aangetast zijn. Om het risico op toediening van een dergelijk bloedproduct aan de patiënt uit te sluiten, roept Rode Kruis-Vlaanderen de zakken van die periode nu terug. Het gaat om ongeveer 3000 zakjes rode bloedcellen.De ziekenhuisvoorraden konden meteen aangevuld worden vanuit de bestaande voorraad die al aangelegd was voor de maand januari. Van een bloedtekort in de ziekenhuizen is dus geen sprake. Maar het betekent ook dat de voorraad van Rode Kruis-Vlaanderen voor de nabije toekomst sterk slinkt en dus in de loop van januari zeker aangevuld moet worden.Voel jij je geroepen om in januari bloed te doneren, surf dan naar www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed/waar-bloed-geven.Je vindt er een overzicht van alle mobiele bloedinzamelingen en de openingsuren en adressen van de 11 donorcentra.Op voorhand checken of je in aanmerking komt om bloed te geven? Dat kan via de donorzelftest op www.rodekruis.be/donorzelftest.