Ons land telt naar schatting 25.000 CVS-lijders, waarbij volwassenen opgevangen worden in het UZ Leuven, de UCL Saint-Luc en Mont-Godinne, het UZ Gent en het UZ Antwerpen, en jongeren in het UZ Brussel. De centra behandelen alleen patiënten die doorverwezen zijn door een huisarts, maar betrekken die er nadien niet meer bij.

De centra kregen daarop herhaaldelijk kritiek, zelfs al in het eerste evaluatierapport over de periode 2002-2004. Volgens het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invalideitsverzekering (Riziv) is het nooit de bedoeling geweest dat alleen een beperkt aantal ziekenhuizen patiënten met CVS behandelt.

Vorige week maakte het Riziv bekend dat het om die reden de geldkraan vanaf 31 december 2012 volledig dichtdraait. Vorig jaar had het Riziv de referentiecentra een laatste kans geboden, maar dat bleef zonder het gewenste resultaat.

Na 1 april mogen de centra geen revalidatieprogramma's meer opstarten, alleen nog lopende programma's afronden. De centra moeten daarom hun personeel geleidelijk afbouwen. Het Riziv bespaart zo 1,6 tot 1,7 miljoen euro. Waar de patiënten naartoe moeten, is onduidelijk.

Ons land telt naar schatting 25.000 CVS-lijders, waarbij volwassenen opgevangen worden in het UZ Leuven, de UCL Saint-Luc en Mont-Godinne, het UZ Gent en het UZ Antwerpen, en jongeren in het UZ Brussel. De centra behandelen alleen patiënten die doorverwezen zijn door een huisarts, maar betrekken die er nadien niet meer bij.De centra kregen daarop herhaaldelijk kritiek, zelfs al in het eerste evaluatierapport over de periode 2002-2004. Volgens het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invalideitsverzekering (Riziv) is het nooit de bedoeling geweest dat alleen een beperkt aantal ziekenhuizen patiënten met CVS behandelt.Vorige week maakte het Riziv bekend dat het om die reden de geldkraan vanaf 31 december 2012 volledig dichtdraait. Vorig jaar had het Riziv de referentiecentra een laatste kans geboden, maar dat bleef zonder het gewenste resultaat.Na 1 april mogen de centra geen revalidatieprogramma's meer opstarten, alleen nog lopende programma's afronden. De centra moeten daarom hun personeel geleidelijk afbouwen. Het Riziv bespaart zo 1,6 tot 1,7 miljoen euro. Waar de patiënten naartoe moeten, is onduidelijk.