Voeding, drank en houding

Vervang koffie door lichte groene thee of water tijdens de reis. Gebruik lichte maaltijden en mijd sinaasappelen als je een gevoelige maag hebt. Richt je blik tijdens de reis op een vast punt in het landschap of aan de horizon. Lezen of tabletgebruik kan voor misselijkheid zorgen.

Gember

Gemberpoeder staat in Azië al duizenden jaren bekend als een middel tegen braken en misselijkheid, ook bij reisziekte. Dat is intussen ook door studies bevestigd. De meest doeltreffende aanpak is gemberextract of gemberpoeder in capsules te slikken. Op die manier ben je zeker van de juiste dosering. Duurt je reis langer dan zes uur, herhaal dan de dosis. Gember heeft weinig bijwerkingen maar wordt wel afgeraden bij gallijden of als je bloedverdunners neemt.

Medicatie

De meeste geneesmiddelen tegen reisziekte hebben slaperigheid als bijwerking. Probeer eerst natuurlijke alternatieven of pas je houding aan. Zeker bij hartziekten zijn deze middelen niet aan te raden.

Homeopathie

Verschillende homeopathische middelen zoals braaknoot worden ingezet bij reisziekte. Deze stof werkt in op het braakcentrum en door ze homeopathisch te bewerken, geeft dit een omgekeerd effect. Sommige homeopathische complexen moet je al een dag vooraf beginnen nemen. Er zijn geen bijwerkingen maar het is soms wat zoeken naar het homeopathische middel dat het beste bij jou past.

Aromatherapie

Sommige etherische oliën bevorderen de spijsvertering. Net als gember slagen ze erin om de eetlust te vrijwaren. Een lege maag stimuleert immers misselijkheid. Je kan enkele druppels verstuiven of via een roller een verdund mengsel aanbrengen op je polsen. Aanbrengen een uur voor je vertrek en herhalen wanneer je misselijkheid voelt opkomen.

Drukpuntbandjes

Deze polsbandjes met plastic knopje zijn gebaseerd op acupressuur, waarbij via het knopje zachte druk wordt uitgeoefend op een zenuwpunt dat de braakreflex beïnvloedt. Je kan de bandjes de hele reis dragen. Druk kan je ook uitoefenen door zelf met je duim op het punt tussen je twee polspezen te duwen en vervolgens de druk wat te minderen.

Het reisziektemechanisme

Je wordt reis- of bewegingsziek door een onevenwicht tussen wat je ziet en wat je voelt. De deining van de zee, een auto of bus kunnen ervoor zorgen dat je hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je evenwichtsorgaan (in de oren) en van je ogen. Dat prikkelt het braakcentrum in de hersenen en maakt je misselijk.

Vervang koffie door lichte groene thee of water tijdens de reis. Gebruik lichte maaltijden en mijd sinaasappelen als je een gevoelige maag hebt. Richt je blik tijdens de reis op een vast punt in het landschap of aan de horizon. Lezen of tabletgebruik kan voor misselijkheid zorgen.Gemberpoeder staat in Azië al duizenden jaren bekend als een middel tegen braken en misselijkheid, ook bij reisziekte. Dat is intussen ook door studies bevestigd. De meest doeltreffende aanpak is gemberextract of gemberpoeder in capsules te slikken. Op die manier ben je zeker van de juiste dosering. Duurt je reis langer dan zes uur, herhaal dan de dosis. Gember heeft weinig bijwerkingen maar wordt wel afgeraden bij gallijden of als je bloedverdunners neemt.De meeste geneesmiddelen tegen reisziekte hebben slaperigheid als bijwerking. Probeer eerst natuurlijke alternatieven of pas je houding aan. Zeker bij hartziekten zijn deze middelen niet aan te raden.Verschillende homeopathische middelen zoals braaknoot worden ingezet bij reisziekte. Deze stof werkt in op het braakcentrum en door ze homeopathisch te bewerken, geeft dit een omgekeerd effect. Sommige homeopathische complexen moet je al een dag vooraf beginnen nemen. Er zijn geen bijwerkingen maar het is soms wat zoeken naar het homeopathische middel dat het beste bij jou past.Sommige etherische oliën bevorderen de spijsvertering. Net als gember slagen ze erin om de eetlust te vrijwaren. Een lege maag stimuleert immers misselijkheid. Je kan enkele druppels verstuiven of via een roller een verdund mengsel aanbrengen op je polsen. Aanbrengen een uur voor je vertrek en herhalen wanneer je misselijkheid voelt opkomen.Deze polsbandjes met plastic knopje zijn gebaseerd op acupressuur, waarbij via het knopje zachte druk wordt uitgeoefend op een zenuwpunt dat de braakreflex beïnvloedt. Je kan de bandjes de hele reis dragen. Druk kan je ook uitoefenen door zelf met je duim op het punt tussen je twee polspezen te duwen en vervolgens de druk wat te minderen.Je wordt reis- of bewegingsziek door een onevenwicht tussen wat je ziet en wat je voelt. De deining van de zee, een auto of bus kunnen ervoor zorgen dat je hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je evenwichtsorgaan (in de oren) en van je ogen. Dat prikkelt het braakcentrum in de hersenen en maakt je misselijk.