Reanimatie, met of zonder beademing?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Om iemand te reanimeren die een hartstilstand heeft gedaan, werd steeds aangeleerd om hartmassage af te wisselen met mond-op-mondbeademing. Een tijdje geleden dook echter het gerucht op dat hartmassage alleen even doeltreffend zou zijn. Klopt dit?

Helemaal niet”, zegt Didier Corbisier, verantwoordelijke van de vormingsprojecten bij het Belgische
Rode Kruis. ?Het combineren van een doeltreffende hartmassage (30 x drukken op het onderste derde van het borstbeen) met mond-op-mondbeademing (2 maal blazen) blijft de techniek die de grootste kans op overleving geeft bij mensen met een hartstilstand. Het is echter wel zo dat hartmassage alleen alleszins beter is dan helemaal niets doen. Dus hoe eenvoudiger men de procedure maakt, hoe gemakkelijker ze door niet-getrainde mensen kan worden toegepast. Het eerste wat men in elk geval moet doen is het noodnummer 112 bellen. De persoon die de telefooncentrale bemant zal niet alleen meteen hulp sturen, maar kan de oproeper ook begeleiden bij het uitvoeren van de reanimatie.

Sommige mensen schrikken er echter voor terug om mond-op-mondbeademing toe te passen uit vrees voor besmetting. Er bestaan echter geen studies die gewag maken van een mogelijke overdracht van een infectie door mond-op-mondbeademing zonder bescherming, zelfs niet wanneer het slachtoffer uit de mond bloedt of gebraakt heeft.

Wie een leven wil redden, mag dus gerust mond-op-mondbeademing toepassen zonder beschermend masker. Ideaal omvat een reanimatie drie handelingen: hartmassage, mond-op-mondbeademing en het gebruik van een automatische externe defibrillator.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content