De reden van dat hoopvolle nieuws is epicatechine, een plantaardige stof die zich in donkere chocolade bevindt. Epicatechine zou de spiergroei op dezelfde manier stimuleren als joggen dat doet. Enfin, bij muizen althans...

Sporten

De wetenschappers verdeelden de muizengroep in drie kleine groepjes. De eerste groep moest niets doen, behalve twee keer per dag epicatechine uit cacao naar binnen spelen. Een tweede groepje kreeg niet alleen epicatechine, maar moest elke dag ook een halfuurtje op de sportband. De derde groep kreeg niets, maar moest wel elke dag een half uur op de sportband.

De resultaten wezen allemaal in dezelfde richting: de muizen die elke dag niet alleen epicatechine kregen maar ook nog eens gingen sporten, presteerden 50 procent beter dan de dieren die niets kregen. Maar - en nu komt de klap op de vuurpijl - de muizen die epicatechine kregen en verder de dag in ledigheid doorbrachten, behaalden in de eindproef even goede resultaten als de muizen die alleen maar elke dag trainden.

Mer energie naar de cellen

Volgens wetenschappers maken de spieren onder invloed van epicatechine meer mitochondriën aan, die energie aan de cellen in het lichaam geven. Daardoor stijgt het aantal bloedcellen dat zuurstof naar de spieren transporteert.

Klein detail: de wetenschappers weten wel nog niet goed of hetzelfde effect zich ook bij mensen zal voordoen. In dat geval zouden de ingrediënten van pure chocolade gebruikt kunnen worden om spierveroudering te voorkomen. Misschien toch nog even wachten voor u zich ongeremd op de chocolade stort?

De reden van dat hoopvolle nieuws is epicatechine, een plantaardige stof die zich in donkere chocolade bevindt. Epicatechine zou de spiergroei op dezelfde manier stimuleren als joggen dat doet. Enfin, bij muizen althans...De wetenschappers verdeelden de muizengroep in drie kleine groepjes. De eerste groep moest niets doen, behalve twee keer per dag epicatechine uit cacao naar binnen spelen. Een tweede groepje kreeg niet alleen epicatechine, maar moest elke dag ook een halfuurtje op de sportband. De derde groep kreeg niets, maar moest wel elke dag een half uur op de sportband.De resultaten wezen allemaal in dezelfde richting: de muizen die elke dag niet alleen epicatechine kregen maar ook nog eens gingen sporten, presteerden 50 procent beter dan de dieren die niets kregen. Maar - en nu komt de klap op de vuurpijl - de muizen die epicatechine kregen en verder de dag in ledigheid doorbrachten, behaalden in de eindproef even goede resultaten als de muizen die alleen maar elke dag trainden.Volgens wetenschappers maken de spieren onder invloed van epicatechine meer mitochondriën aan, die energie aan de cellen in het lichaam geven. Daardoor stijgt het aantal bloedcellen dat zuurstof naar de spieren transporteert.Klein detail: de wetenschappers weten wel nog niet goed of hetzelfde effect zich ook bij mensen zal voordoen. In dat geval zouden de ingrediënten van pure chocolade gebruikt kunnen worden om spierveroudering te voorkomen. Misschien toch nog even wachten voor u zich ongeremd op de chocolade stort?