Op uiterlijk 1 januari 2016 zouden alle psychologen en psychotherapeuten in ons land erkend moeten zijn. Dit moet een einde maken aan de kwakzalverij en er tegelijkertijd voor zorgen dat minder Belgen naar de antidepressiva grijpen. Momenteel zijn er dat één op de tien. Dat kost jaarlijks 300 miljoen euro en daarmee zijn we koploper in Europa.

Dit is ook een doorn in het oog van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Door psychologen en psychotherapeuten te erkennen, ligt de weg open voor terugbetaling en zullen hulpzoekenden sneller professionele hulp zoeken.

Er komen duidelijke richtlijnen. Zo zullen psychologen een masterdiploma moeten bezitten en zullen psychotherapeuten zeven jaar moeten studeren. Zij die vandaag psychotherapeut zijn, zullen zich bij een nieuwe federale raad moeten aanmelden.

De mutualiteiten verwelkomen de strenge regels. "Het is een eerste stap om het beroep uit te kuisen van charlatans", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit, in De Morgen. Momenteel zijn er naar schatting 20.000 tot 30.000 psychologen en psychotherapeuten. Zelfs als zij niet allemaal erkend worden, zal de terugbetaling veel geld kosten. "We hebben nog geen projecties gemaakt, maar het is evident dat dit een serieuze kostenpost zal zijn", zegt Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Dat bedrag zal dan ook moeten worden toegevoegd aan het budget van het RIZIV, dat nu al 25 miljard euro bedraagt."

Op uiterlijk 1 januari 2016 zouden alle psychologen en psychotherapeuten in ons land erkend moeten zijn. Dit moet een einde maken aan de kwakzalverij en er tegelijkertijd voor zorgen dat minder Belgen naar de antidepressiva grijpen. Momenteel zijn er dat één op de tien. Dat kost jaarlijks 300 miljoen euro en daarmee zijn we koploper in Europa. Dit is ook een doorn in het oog van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Door psychologen en psychotherapeuten te erkennen, ligt de weg open voor terugbetaling en zullen hulpzoekenden sneller professionele hulp zoeken. Er komen duidelijke richtlijnen. Zo zullen psychologen een masterdiploma moeten bezitten en zullen psychotherapeuten zeven jaar moeten studeren. Zij die vandaag psychotherapeut zijn, zullen zich bij een nieuwe federale raad moeten aanmelden. De mutualiteiten verwelkomen de strenge regels. "Het is een eerste stap om het beroep uit te kuisen van charlatans", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit, in De Morgen. Momenteel zijn er naar schatting 20.000 tot 30.000 psychologen en psychotherapeuten. Zelfs als zij niet allemaal erkend worden, zal de terugbetaling veel geld kosten. "We hebben nog geen projecties gemaakt, maar het is evident dat dit een serieuze kostenpost zal zijn", zegt Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Dat bedrag zal dan ook moeten worden toegevoegd aan het budget van het RIZIV, dat nu al 25 miljard euro bedraagt."