© Getty Images/Zoonar RF

Psoriasis: Wie verstopt zich onder mijn huid?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Patiëntenverenigingen zetten naar aanleiding van de Wereld Psoriasis Dag bekende, zichtbare en vaak onbekende, minder zichtbare aspecten van de ziekte in de kijker en vragen uw steun.

Wereldwijd lijden ongeveer 125 miljoen mensen aan psoriasis. In België zijn er bijna 300.000 psoriasispatiënten (bijna 1 op 30) en 20% van hen wordt getroffen door een ernstige vorm van deze ziekte. Patiëntenverenigingen uit de hele wereld, ook in België, willen mensen met psoriasis internationaal en nationaal een stem geven op de Wereld Psoriasis Dag. In België zetten de patiëntenverenigingen dit jaar de zichtbare EN minder zichtbare aspecten van deze chronische ontstekingsziekte in de kijker. Met de campagne “Wie verstopt zich onder mijn huid?” laten ze 4 Belgische patiënten aan het woord over de belangrijke impact die psoriasis heeft op hun leven. Op de website www.underthespotlight.be vinden de bezoekers meer informatie terug over psoriasis en kunnen ze de patiënten steunen.

Een oproep om psoriasispatiënten te tonen dat ze niet alleen staan

Het doel van de campagne is de zichtbare en minder zichtbare impact van psoriasis onder de aandacht te brengen via de getuigenissen van psoriasispatiënten Adinda, Antoinette, Grégory en Marc. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar steun te betuigen aan psoriasispatiënten. Een eenvoudig “Vind ik leuk” op de pagina www.underthespotlight.be steekt de patiënten een hart onder de riem en toont hen dat ze niet alleen staan. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn of haar foto uploaden in de galerij van mensen die psoriasispatiënten in België en de hele wereld willen steunen.

Psoriasis, veel meer dan een huidziekte...

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte die overal op de huid kan voorkomen, maar meestal de schedel, knieën, ellebogen en onderrug aantast. De ziekte is niet besmettelijk en versnelt de groeicyclus van de huidcellen, waardoor er dikke, schilferende zones ontstaan. Er zijn verschillende vormen van psoriasis, maar plaque psoriasis komt het meest voor en treft ongeveer 80% van de psoriasispatiënten. Bij plaque psoriasis ontstaan er rode, geïrriteerde zones op de huid, bedekt met witte schilfers, die vaak jeuken en pijnlijk zijn. De aangetaste huid kan openbarsten en bloeden.

Psoriasis beïnvloedt de levenskwaliteit van de patiënten en kan ook gepaard gaan met andere aandoeningen. Studies hebben aangetoond dat tot 34 procent van de psoriasispatiënten psoriasis artritis ontwikkelt, een ontstekingsziekte die pijn, stijfheid en zwelling in en rond de gewrichten doet ontstaan (bij patiënten die aan een ernstige vorm van psoriasis lijden, stijgt dit percentage zelfs tot 56%).

Psoriasis is een ongeneeslijke ziekte, maar er zijn vandaag wel behandelingen beschikbaar die de gevolgen van de ziekte verzachten en de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren, zelfs voor de 20% psoriasispatiënten in België die aan een ernstige vorm van de ziekte lijden.

Psoriasis kan op elk leeftijd optreden, maar ontstaat meestal tussen 15 en 20 jaar, met een tweede piek van voorkomen tussen 55 en 60 jaar. Psoriasis artritis ontwikkelt zich meestal bij patiënten van tussen 36 en 40 jaar, maar kan eveneens op elke leeftijd ontstaan. Psoriasis komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en er zijn aanwijzingen voor het bestaan van een genetische aanleg.

Psoriasis Liga Vlaanderen

De Psoriasis Liga Vlaanderen vzw werd opgericht in 1982 en wil de stem zijn van 300.000 landgenoten met psoriasis. De organisatie kan rekenen op de ondersteuning van wetenschappelijke adviseurs gespecialiseerd in huidaandoeningen. De vereniging onderhoudt ook international contacten met EUROSPO en IFPA. De 1.300 leden van de Liga worden op de hoogte gehouden van de allernieuwste therapieën en efficiënte klimaatbehandelingen. De vereniging viert dit jaar haar 30ste verjaardag. Meer informatie is beschikbaar op de website van Psoriasis Liga Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content