De evaluatie van euthanasiegevallen in ons land door de euthanasiecommissie (FCEC) is "zeer marginaal". Dat heeft professor Luc Deliens van de onderzoeksgroep 'Zorg rond het levenseinde' aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) donderdag verklaard tijdens een symposium rond 15 jaar euthanasie.
"De uitvoering van euthanasie in ons land is er in de loop van de voorbije 15 jaar enorm op vooruitgegaan", meent Deliens. Maar de controle, door de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie (FCEC), is volgens de professor voor verbetering vatbaar.
Die 'euthanasiecommissie' evalueert de gerapporteerde gevallen van euthanasie en publiceert elke 2 jaar een rapport. "Die tweejaarlijkse rapporten van de commissie zijn rudimentair en de 'grijze zone' rond bijvoorbeeld palliatieve sedatie blijft volledig buiten het gezichtsveld", klonk het scherp.
Het probleem ligt volgens de professor bij de methode van de euthanasiecommissie. "De commissie evalueert enkel de gevallen van euthanasie die door artsen gerapporteerd worden. Maar dat is een systeem van 'self-fulfilling prophecy'. Enkel de artsen die volledig volgens het boekje hebben gewerkt, gaan ook rapporteren. Er zijn dus heel wat gegevens die verloren gaan", meent hij.
Professor en FCEC-voorzitter Wim Distelmans benadrukt dat de commissie "alleen maar kan oordelen op geregistreerde euthanasiegevallen". "Bovendien bestaat ook nog altijd de optie om klacht neer te leggen bij het parket", klinkt het nog.
Deliens spaart ook de kritiek op de politiek niet. "In België zijn al een viertal grondige wetenschappelijke studies naar euthanasie gebeurd, maar nooit in opdracht van de overheid. Mijn collega's in Rotterdam krijgen elk jaar miljoenen euro's van de Nederlandse overheid. Is de wet op euthanasie dan niet belangrijk genoeg om onderzoek op te doen?", klonk het. Het is niet helemaal duidelijk waar de bevoegdheid voor de financiering van onderzoek naar euthanasie zit. het kabinet van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) laat weten dat de bevoegdheid alvast niet daar zit, volgens Open Vld is ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block niet bevoegd.
Volgens Deliens moet er ook iets gebeuren aan de onderrapportering van euthanasie in het zuiden van het land. Van alle euthanasiegevallen in ons land wordt 80 procent in Vlaanderen gerapporteerd. "We hebben heel weinig inzicht in wat er in Wallonië gebeurt. Daar is dringend verandering in nodig", aldus Deliens.
Zowel Distelmans als Deliens pleiten ook voor een verplicht vak rond euthanasie en levenseinde in de artsenopleiding. "Vandaag kun je in ons land perfect afstuderen als arts zonder dat je ooit één patiënt hebt zien sterven. Dat is toch wraakroepend", meent Deliens. "De wereld kijkt echt toe op wat er in België gebeurt, andere landen bekijken onze wet met argusogen. We moeten die dus goed uitdragen", besluit de professor.
Op 28 mei bestaat de euthanasiewet in ons land 15 jaar. Naar aanleiding van die verjaardag organiseert Vlaams parlementslid en Senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) vandaag/donderdag een symposium over euthanasie, in aanwezigheid van artsen, experten en minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
"De uitvoering van euthanasie in ons land is er in de loop van de voorbije 15 jaar enorm op vooruitgegaan", meent Deliens. Maar de controle, door de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie (FCEC), is volgens de professor voor verbetering vatbaar. Die 'euthanasiecommissie' evalueert de gerapporteerde gevallen van euthanasie en publiceert elke 2 jaar een rapport. "Die tweejaarlijkse rapporten van de commissie zijn rudimentair en de 'grijze zone' rond bijvoorbeeld palliatieve sedatie blijft volledig buiten het gezichtsveld", klonk het scherp.Het probleem ligt volgens de professor bij de methode van de euthanasiecommissie. "De commissie evalueert enkel de gevallen van euthanasie die door artsen gerapporteerd worden. Maar dat is een systeem van 'self-fulfilling prophecy'. Enkel de artsen die volledig volgens het boekje hebben gewerkt, gaan ook rapporteren. Er zijn dus heel wat gegevens die verloren gaan", meent hij. Professor en FCEC-voorzitter Wim Distelmans benadrukt dat de commissie "alleen maar kan oordelen op geregistreerde euthanasiegevallen". "Bovendien bestaat ook nog altijd de optie om klacht neer te leggen bij het parket", klinkt het nog.Deliens spaart ook de kritiek op de politiek niet. "In België zijn al een viertal grondige wetenschappelijke studies naar euthanasie gebeurd, maar nooit in opdracht van de overheid. Mijn collega's in Rotterdam krijgen elk jaar miljoenen euro's van de Nederlandse overheid. Is de wet op euthanasie dan niet belangrijk genoeg om onderzoek op te doen?", klonk het. Het is niet helemaal duidelijk waar de bevoegdheid voor de financiering van onderzoek naar euthanasie zit. het kabinet van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) laat weten dat de bevoegdheid alvast niet daar zit, volgens Open Vld is ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block niet bevoegd.Volgens Deliens moet er ook iets gebeuren aan de onderrapportering van euthanasie in het zuiden van het land. Van alle euthanasiegevallen in ons land wordt 80 procent in Vlaanderen gerapporteerd. "We hebben heel weinig inzicht in wat er in Wallonië gebeurt. Daar is dringend verandering in nodig", aldus Deliens.Zowel Distelmans als Deliens pleiten ook voor een verplicht vak rond euthanasie en levenseinde in de artsenopleiding. "Vandaag kun je in ons land perfect afstuderen als arts zonder dat je ooit één patiënt hebt zien sterven. Dat is toch wraakroepend", meent Deliens. "De wereld kijkt echt toe op wat er in België gebeurt, andere landen bekijken onze wet met argusogen. We moeten die dus goed uitdragen", besluit de professor. Op 28 mei bestaat de euthanasiewet in ons land 15 jaar. Naar aanleiding van die verjaardag organiseert Vlaams parlementslid en Senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) vandaag/donderdag een symposium over euthanasie, in aanwezigheid van artsen, experten en minister van Volksgezondheid Maggie De Block.