Het proefproject maakt het voor huisartsen in Gent mogelijk hun praktijk uit te rusten met een AED tegen een voordelig tarief. Ook krijgen ze materiaal dat toont waar de defibrillator te vinden is en hoe hij moet worden gebruikt.

Voor het project werkt CardioService, een leverancier van diensten om levens te redden bij plots hartfalen, samen met Physio-Control, een ontwikkelaar van producten voor het monitoren of behandelen van patiënten in medische noodsituaties.

"Het project wil mensen ervan overtuigen dat iedereen een leven kan redden indien er voldoende kennis en ondersteuning is", klinkt het bij de initiatiefnemers. "Huisartsen worden ingeschakeld omdat zij belangrijke drempels kunnen wegnemen rond reanimatie en het gebruik van een AED."

Als het project "voldoende succes" heeft, willen de bedrijven het uitbreiden naar heel België.

Jaarlijks krijgen in ons land 15.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Nog geen 10 procent overleeft dit. Wie binnen de eerste vijf minuten wordt gereanimeerd en een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, heeft 70 procent kans om te overleven.

Het proefproject maakt het voor huisartsen in Gent mogelijk hun praktijk uit te rusten met een AED tegen een voordelig tarief. Ook krijgen ze materiaal dat toont waar de defibrillator te vinden is en hoe hij moet worden gebruikt. Voor het project werkt CardioService, een leverancier van diensten om levens te redden bij plots hartfalen, samen met Physio-Control, een ontwikkelaar van producten voor het monitoren of behandelen van patiënten in medische noodsituaties. "Het project wil mensen ervan overtuigen dat iedereen een leven kan redden indien er voldoende kennis en ondersteuning is", klinkt het bij de initiatiefnemers. "Huisartsen worden ingeschakeld omdat zij belangrijke drempels kunnen wegnemen rond reanimatie en het gebruik van een AED." Als het project "voldoende succes" heeft, willen de bedrijven het uitbreiden naar heel België. Jaarlijks krijgen in ons land 15.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Nog geen 10 procent overleeft dit. Wie binnen de eerste vijf minuten wordt gereanimeerd en een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, heeft 70 procent kans om te overleven.